Nagradni natječajiNotice: Trying to get property of non-object in /var/www/vhosts/place2go.org/place2go.hr/index.php on line 204


Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/vhosts/place2go.org/place2go.hr/index.php on line 205
Početna > Nagradni natječaji > Luka Renić - Putovanje u Jordan

Luka Renić - Putovanje u Jordan

 

Samo nekoliko sati nakon polijetanja iz hladne europske kasne jeseni, kava dobrodošlice na međunarodnom aerodromu nedaleko glavnog grada Ammana u Jordanu i topli bliskoistočni povjetarac pri prvom koraku u ovu zemlju, činili su se svjetovima daleko. Ubrzo nakon preuzimanja rent a cara u blizini aerodroma i smještaja u hotel u glavnom gradu, bilo je vrijeme za upijanje prvih dojmova. Ulice ovog arapskog velegrada u svako doba dana i noći prepune su života i ljudi. Mirisi lokalnih slastica, restorani lokalne brze hrane i ogromne tržnice natrpane svim vrstama začina, voća i povrća konstantno podražuju osjetila znatiželjnog posjetitelja. Ulice centra grada žive su i prepune do kasnih noćnih sati, osobito nakon posljednje večernje molitve u velikoj džamiji na središnjem trgu. Iako znatno manje popularan od najpoznatijih lokaliteta u ovoj zemlji, užurbani velegrad također skriva nekoliko povijesnih znamenitosti iz različitih povijesnih razdoblja. Gradska citadela s ostacima i spomenicima iz rimskog i omejadskog razdoblja pruža pogled na veliki grad koji se proteže do obzora na sve četiri strane svijeta, dok posjet velikom rimskom amfiteatru pruža dobru priliku za uhvatiti kratki predah od konstantnog podražaja osjetila na gradskim ulicama.
Nakon noćenja i obilnog doručka s lokalnim specijalitetima, vrijeme je za daljnje istraživanje ljepota Jordana. Samo sat vremena vožnje sjeverno od Ammana, u gradu Jerashu, nalaze se ruševine veličanstvenog rimskog grada. Iako su sa svih strana okružene današnjim gradom, ruševine pod zaštitom UNESCO-a ostaju netaknute i predstavljaju svojevrsni portal u vrijeme odavno nestale civilizacije. Dok se iz džamija okolnog grada čuje poziv na molitvu, a lokalno stanovništvo kupuje u supermarketu tik do nalazišta, ostaci rimskog amfiteatra poput vremeplova posjetitelju vjerno prikazuju duh grada koji je tamo stajao u neka davna vremena.

Nakon posjeta dvorcu Ajloun s veličanstvenim pogledom i noćenja u Ammanu, konačno dolazi vrijeme za posjet veličanstvenoj Petri, jednom od 7 „novih svjetskih čuda“. Trosatna vožnja od Ammana do mjesta Wadi Musa kraj Petre čija je glavna djelatnost ugošćivanje posjetitelja, u iščekivanju se činila kao vječnost. Ubrzo nakon ulaska u područje nalazišta ulazimo u veličanstveni prirodni kanjon – Siq, nastao djelovanjem tektonskih sila. I tisućama godina nakon nastanka kanjona, njegove dvije strane i dalje već na prvi pogled savršeno pristaju jedna u drugu. Na kraju kanjona dolazimo do najpoznatijeg dijela Petre – nevjerojatnog „trezora“, u kamenu isklesanog i savršeno uglađenog od strane plemena Nabatejaca u prvom stoljeću nove ere. Unatoč nazivu, prema današnjim povijesnim saznanjima poznato je da se radi o grobnici nabatejskog kralja. Daljnja šetnja otkriva druge nevjerojatne znamenitosti – amfiteatar nastao u rimskom razdoblju i veličanstvene grobnice ostalih nabatejskih kraljeva, također savršeno isklesane u kamenu, baš kao i brojne manje nastambe u ovom masivnom nalazištu. Nakon vožnje na devama, slijedi veliki uspon od 800 stepenica do najvećeg spomenika u Petri i vrhunca nabatejske kulture – veličanstvene grobnice Ed-Deir uklesane u stijeni, široke 50 i visoke 45 metara. Nakon još nekoliko minuta hoda dolazimo do najviše točke planina drevnog grada gdje uživamo u čaju, nagradi za one koji su se uspeli do samog vrha, uz pogled u beskraj okolnih planina.

 

 

Drugi dan u Petri otkriva nam brojna čudesna mjesta. Nakon ogromnog uspona na nekadašnji žrtvenik, pred nama se prostire nevjerojatan pogled. Tek u ovom trenutku postajemo djelomično svjesni neizrecive veličine ovog drevnog grada čiji se veliki dio i dalje nalazi pod zemljom, neotkriven. Pogled sa žrtvenika otkriva brojne u kamenu uklesane grobnice i nastambe smještene daleko od popularnog turističkog dijela nalazišta, i dalje netaknute, nepripremljene za turiste i neucrtane u mape Petre. Spuštamo se drugom stranom Petre strmim kanjonom Wadi Farasa, daleko od turističke vreve najpoznatijeg dijela Petre. Posjetitelji avanturisti koji se odluče na planinarski pothvat prolaska kroz ovaj kanjon bivaju nagrađeni nezaboravnim iskustvom – mogućnošću posjeta neeksponiranim dijelovima ovog lokaliteta uz tek nekolicinu drugih posjetitelja. Odlučujemo se u potpunosti napustiti uređeni put i otkrivamo kako se nastambe u Petri koje još nisu prilagođene za posjete koriste za praktične svrhe – čuvanje stoke. Nakon intenzivnog razgledavanja Petra nas ponovno oduševljava – ovaj put na nešto drugačiji način. Za razliku od uobičajenog preplaćivanja hrane i pića u popularnim turističkim odredištima, restoran tradicionalne jordanske hrane u Petri nudi nešto drugo – švedski stol i all you can eat koncept po veoma povoljnoj cijeni – savršen način za završiti obilazak ovog impozantnog mjesta.

Već je posjet Petri dovoljno atraktivan da bi se Jordan našao na listi svakog znatiželjnog putnika, no važno je reći da niti jedan posjetitelj ne smije propustiti pustinju Wadi Rum, nevjerojatno mjesto koje nimalo ne zaostaje za veličanstvenom Petrom. Nakon jutarnje vožnje, u selu Wadi Rum na ulazu u pustinju dočekao nas je naš ljubazni prvi vodič Salem kojeg smo kontaktirali večer prije i nakon kratkog upoznavanja uputio nas do otvorenog džipa svog starog oca koji će biti naš vodič za taj dan. Proučavanje ove kameno pješčane pustinje s čovjekom koji je u njoj proveo cijeli život iskustvo je koje je nemoguće opisati riječima. Karakteristični kameni reljef pustinje i pijesak crvenkaste boje lako bi se mogli zamijeniti za površinu Marsa, dok su pustinjske litice jedna od izrazito malobrojnih mjesta na Zemlji gdje čovjek i dalje može iskusiti apsolutnu tišinu, mir i spokoj kilometrima oko sebe. Uz planine i pješčane dine, Salemov nas je otac provezao stopama Lawrencea od Arabije i upoznao s brojnim pustinjskim draguljima poput potoka koji teče kroz skriveni kanjon usred pustinje i kamenog mosta omiljenog među posjetiteljima. Večernji nam je razgled grada Aqabe, najjužnije točke u Jordanu tik prije saudijske granice pokazao još jedno lice Jordana, vrhunsku ljetnu destinaciju na obalama Crvenog mora s nevjerojatno čistim plažama i bistrim morem, na samom dodiru s izraelskim mjestom Eilat. Nakon vrhunske večere u sirijskom restoranu, s brojnim smo lokalnim obiteljima i drugim turistima uživali u ugodnom morskom zraku i opuštenoj atmosferi, daleko od hladnog europskog vremena.

 

 

Jordanska se avantura nastavila na obalama Mrtvog mora, najnižoj točki na zemlji na - 400m. Iskustvo plutanja i „sjedenja“ na površini izrazito guste i slane vode dodatno je obogaćeno ljekovitim blatom dostupnom posjetiteljima na plažama Mrtvog mora. Odmor na obalama iskoristili smo za upoznavanje s vjerskom raznolikošću ove zemlje. Nakon dosadašnjeg upoznavanja s muslimanskom kulturom i jutarnjeg buđenja uz poziv na molitvu koji odjekuje s minareta, došlo je vrijeme za posjet biblijskim mjestima, prvo od kojih je bila krstionica Isusa Krista na rijeci Jordan. Razgledi su krstionice i pripadajućeg svetišta organizirani u skupinama, a posjetiteljima i hodočasnicima omogućava se uranjanje u samu rijeku Jordan, široku nekoliko metara, s čije se druge strane nalazi izraelsko kopno i vijori izraelska zastava s vrha hotela na toj strani rijeke.
Drugo je značajno biblijsko mjesto bila planina Nebo s vidikovcem s kojega je prema biblijskim izvorima Mojsije ugledao „Obećanu Zemlju“, današnje palestinsko područje. Pogled na zelenilo i prirodno obilje tih područja i grad Jerihon i danas odgovara biblijskim opisima.

Posljednje je odredište u Jordanu bio gradić Madaba sa svojim obiljem kulturnih spomenika i miješanim vjerskim sastavom stanovništva. Upravo smo ovdje doživjeli vrhunac svog gastronomskog iskustva u Jordanu. Kada smo se na ulazu u poznati restoran Haret Jdoudna susreli s turisticom koja je na engleskom jeziku s primjesama njemačkog vikala „Das ist wonderful, das ist delicious, you need to go in!“, bili smo sigurni da smo na pravom mjestu. Nakon obilnog obroka najboljih nacionalnih i regionalnih specijaliteta, jednog od najboljih mesa koje smo okusili pa čak i piva lokalne obiteljske proizvodnje, uputili smo se u razgled grada i posjet crkvi sv. Ivana Krstitelja s vrha čijeg se zvonika proteže pogled na cijeli grad uz istovremeno odjekivanje poziva na molitvu s minareta gradske džamije. Prizor je to koji podsjeća na tradicionalni mirni i prijateljski suživot muslimana i kršćana u Madabi. Tijekom večernje se šetnje gradom igrom slučaja iznenada pronalazimo na jedinstvenom događanju – božićnom sajmu na kojem bivamo s entuzijazmom dočekani od strane lokalne zajednice.

Naša se avantura bliži kraju i nakon noćenja u Madabi spremni smo za povratak kući obogaćeni brojnim nevjerojatnim novim iskustvima.

Od upoznavanja s dinamičnim životom arapskog velegrada do nevjerojatnog davno zaboravljenog drevnog grada Petre, mira i spokoja pustinje Wadi Rum, kulturne i vjerske različitosti i prekrasnih obala dvaju mora, svako lice ove zemlje posjetitelju pruža novu i drugačiju perspektivu bliskoistočnog svijeta i kulture. Za brojnim znamenitostima ne zaostaje niti uljudnost i gostoljubivost lokalnog stanovništva.

Hodajući ulicama Jordana često smo se susretali sa scenama automobila koji se zaustavljaju i spuštaju prozore samo kako bi nam zaželjeli toplu dobrodošlicu u njihovu zemlju.
Različitost kulture, nevjerojatna mjesta, sigurnost i politička stabilnost i ljubaznost lokalnog stanovništva jedinstvena je kombinacija koja čini ovu zemlju savršenom destinacijom za prvi susret i upoznavanje s bliskim istokom, dok su lijepa sjećanja i topli dojmovi koje ovo putovanje ostavlja neopisivo vrijedna za svakog putnika.

 

 

Letite s Emiratesom!

Napredno iskustvo leta

Emirates je tijekom protekle godine predano radio kako bi svojim putnicima omogućio unaprijeđeno iskustvo udobnosti i povezanosti bilo da se radi o renoviranim kabinama u zrakoplovima, većem broju zabavnih sadržaja, raznolikoj ponudi jelovnika ili pak nadograđenim loungevima na tlu. S investicijom vrijednom 150 milijuna američkih dolara u obnovu i rekonfiguraciju novih kabina aviokompanija je ostvarila značajna poboljšanja u poslovnoj klasi u zrakoplovima tipa Boeing 777-200LR. Investicija je uključila prostraniji izgled kabina, ugradnju širih sjedala koja se mogu u potpunosti razvući, ergonomski dizajnirane naslone za glavu, najveće dostupne ekrane u zrakoplovima veličine 32 inča, osobni mini-bar i još mnoge druge moderne i atraktivne značajke. Emiratesovi novi privatni i potpuno zatvoreni apartmani u prvoj klasi u zrakoplovima tipa Boeing 777-300ER iznimno su popularni kod putnika jer pružaju luksuz, privatnost i mnoštvo sadržaja. Inspirirani S klasom brenda Mercedes-Benz, apartmani nude do 40 četvornih metara privatnog prostora, sjedala koja se mogu namjestiti u desetke prilagođenih pozicija za optimalnu udobnost, kontrolu klime i rasvjete, „virtualne prozore“ i funkciju video poziva. Osam zrakoplova tipa Boeing 777 opremljeno je najnovijim privatnim apartmanima u prvoj klasi koji su prvi takvi u industriji.