Nagradni natječajiNotice: Trying to get property of non-object in /var/www/vhosts/place2go.org/place2go.hr/index.php on line 204


Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/vhosts/place2go.org/place2go.hr/index.php on line 205
Početna > Nagradni natječaji > Dragana Vučić Dekić - Uhvati plimu dok traje (Bali, Indonezija)

Dragana Vučić Dekić - Uhvati plimu dok traje (Bali, Indonezija)

 

Bali je jedan od najprivlačnijih otoka na svijetu, posebno ako su zrakoplovne karte snižene 40 posto usred turističke sezone. Bali je egzotično, pustolovno i romantično mjesto s posebnom energijom koja zrači iz ljudi, voća i oceana. Takav je Bali ako onamo ideš na vlastito vjenčanje ili medeni mjesec. Mi smo pak na Bali otišli s djecom.

Pronašli smo najljepšu plažu u Nusa Dui, ispred jednog luksuznog beach bara u kojem dobiješ ležaljku koja izgleda kao udobni bračni krevet. Taj raskošni krevet u hladovini palme ne treba posebno platiti, ali ipak se očekuje da gost koji uživa u udobnosti potroši novac na piće.
Nas četvero pili smo zajedno iz jednog mladog kokosovog oraha. Zamolili smo ih ljubazno da nam donesu 4 slamčice. Uz Aurino i Pijino srkutanje, čuo se i šum oceana koji je lagano zapljuskivao bijelu pješčanu plažu. U hladovini kokosovih palmi obukli smo kupaće kostime da se što prije bacimo u zagrljaj oceanu, prvi put u životu.

Tu neizdrživu čežnju stapanja s oceanom prekinula je Pia koja je morala hitno u toalet. Odvela sam djecu u luksuzni toalet koji se nalazio u sklopu beach bara. Na brzinu smo obavili što smo morali i trčećim korakom pohrlili natrag na plažu.

Međutim, tamo nas je dočekalo veliko iznenađenje, kao da nas nije bilo stotinama godina, kao da su prošla stoljeća dok smo bili u toaletu, kao da smo izašli u neki drugi svijet, a ne na plažu na kojoj smo bili prije pet-šest minuta. Zapravo, bila je to ista plaža, ista udobna ležaljka, kokosov orah s četiri slamčice, palma, suprug koji je gledao u daljinu.

Sve je bilo tu, samo oceana više nije bilo. A bez oceana nije ni plaža više plaža. A ni Bali bez oceana više nije otok. Sve se promijenilo nakon izlaska iz toaleta. Pomislio bi čovjek da se zbilo nešto natprirodno i neobjašnjivo. A zapravo, dogodila se iznimno velika oseka koja je, saznali smo od konobara, normalna na Baliju.

 


Gdje je more, mama? – upitala je moja trogodišnja kći Pia. Nekoliko trenutaka sam zamišljeno gledala u ocean kojeg nema – koji se povukao u samoga sebe. – Pia, dušo. Dok smo bili u toaletu, dogodila se oseka. To je, kako da kaže, povlačenje razine mora.

– Gdje ću sad plivati kad je voda otišla?- briznula je mala u plač. Aura, godinu dana starija sestra, imala je više razumijevanja za prirodne pojave. - Pijesak je popio more. Bio je pijesak žedan pa je popio more. – ponudila je neutješnoj Piji mitsko objašnjenje.

Mi smo čuli za valove na Baliju koji znaju biti visoki i po dva metra, ali nestajanje oceana nam nitko nije prijavio.

Zamišljeni i sjetni, prošetali smo se po mjestu gdje je nekad, dok nismo otišli u toalet, bio ocean. Sada su ondje bila samo kamenja i trava kroz koju su gmizala neka bića nalik morskim zmijama ili crvima. Konobar je djecu tješio pričom da na otoku Baliju postoji i dobro i zlo, i oseka i plima, da se izmjenjuju, i da će dobro sutra sigurno pobijediti i da će se ocean sutra vratiti na plažu.
Dok dobro ne pobjedi zlo, utjehu smo našli u bazenu. Svaki beach club ima bazen koji se pokazao puno pouzdaniji jer ocean kad-tad ode, ali voda u bazenu je uvijek tu.
Piji se unatoč svim objašnjenjima ovaj događaj s osekom činio zagonetan. Nastavila je znatiželjno ispitivati: zašto je more otišlo daleko, kad će se vratiti?

-    Pia, sutra će se vratiti, vidjet ćeš, obećavam!

Održala sam obećanje. Ocean se vratio moćniji nego jučer, a mi smo ovaj put odlučili biti mudriji i uhvatiti plimu dok traje. Uživali smo u zagrljaju vibrirajućega oceana. Nismo ni išli u toalet.

Svako putovanje pomalo promijeni čovjeka, tako da se ni s jednog putovanja ne vratimo isti. Na Baliju smo za mjesec dana upoznali jedan sasvim novi svijet, novu kulturu i običaje. Čovjek u toj raznolikosti uvijek usvoji ono nešto što mu se sviđa. Tako se, primjerice, našoj djeci svidjelo jedenje rukama pa su tu praksu nastavili i doma. Sad slasno jedu rižu rukama. Kad ih pitam: Zašto jedete rukama?! Oni odgovore: Ne jedemo rukama, jedemo prstima! :-)


PS. Napominjem da smo na Bali putovali 2017. godine s "Emiratesom" i bilo je odlično. Kao vegetarijanci smo dobili u avionu posebnu hranu, raznoliko i ukusno.


 

Letite s Emiratesom!

Kabinsko osoblje

Emirates zapošljava oko 23.000 članova kabinskog osoblja koji pripadaju više od 135 nacionalnosti i govore 60 jezika. Trenutno je među osobljem više od 200 Hrvata. Emirates redovito traži kandidate za pridruživanje multinacionalnom timu kabinskog osoblja i stoga često organizira Otvorene dane za zapošljavanje kabinske posade gdje ženama i muškarcima nude priliku za popunjavanje novih radnih mjesta. Aviokompanija traži kandidate koji su pozitivni, samouvjereni, prilagodljivi, prijateljski raspoloženi i željni pomoći drugima. Kabinskoj posadi Emiratesa osiguran je cjelovit paket koji uključuje različite pogodnosti poput neoporezivih prihoda, besplatnog zajedničkog smještaja u visokokvalitetnim smještajnim jedinicama u Dubaiju, besplatan prijevoz do i od radnog mjesta, zdravstveno i dentalno osiguranje te ekskluzivne popuste na kupovinu i različite aktivnosti u slobodno vrijeme za vrijeme boravka u Dubaiju. Paket također uključuje atraktivne povlastice za putovanja diljem Emiratesove kontinuirano rastuće svjetske mreže destinacija koje se nalaze na šest kontinenata, na koje pravo imaju svi zaposlenici, ali i članovi obitelji te prijatelji. Emirates kandidatima nudi priliku za razvoj karijere putem edukacija i jedinstvenog kulturnog i međunarodnog okruženja. Kako bi svaki član kabinske posade bio upoznat s temeljnim vrijednostima Emiratesa i kako bi se osiguralo da svaki član pruži najveću moguću kvalitetu usluge putnicima, svi novi zaposlenici prolaze dvomjesečni trening posade u Emirates Aviation College gdje se pri obuci posebna pažnja posvećuje zadovoljstvu putnika i ljubaznosti članova kabinske posade kao temeljnim vrijednostima.

Za više informacija posjetite: https://www.emiratesgroupcareers.com/cabin-crew/