Nagradni natječajiNotice: Trying to get property of non-object in /var/www/vhosts/place2go.org/place2go.hr/index.php on line 207


Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/vhosts/place2go.org/place2go.hr/index.php on line 208
Početna > Magazin > Broj 43 > Tema broja - Oman

Tema broja - Oman

Oman će vas iznenaditi predivnim gradovima i raznolikošću krajolika – od mora i planina, preko zelenih oaza i pustinja, do slikovitih riječnih dolina i kanjona kroz koje teče voda te ljupkih naselja s kućama od blata i dramatičnih utvrda koje dominiraju pejzažem

MUSCAT

Susret s Omanom obično počinje u njegovom glavnom gradu Muscatu. Ovaj ljupki bijeli grad na obali Omanskog zaljeva dobio je na važnosti u ranom 16. stoljeću kad su ga osvojili Portugalci, koji su u njemu osnovali sigurnu luku na putu za Indiju.

UTVRDA NAKHAL

Nastala je na temeljima građevine iz predislamskog doba, oko kamene litice nepravilnog oblika.
Na nekim mjestima stijena je postala sastavni dio utvrde, što se najbolje vidi na kuli na zapadnoj strani utvrde. Korištenje kamene litice kao oslonca, zbog čega nije trebalo graditi temelje, karakteristika je omanskih utvrda. Kule i ulazni dijelovi utvrde nastali su u vrijeme vladavine imama Saida bin Sultana, sredinom 19. stoljeća.

OMANSKE UTVRDE

Smještene uglavnom u sjevernom dijelu zemlje, omanske utvrde govore o zanimljivoj povijesti i
bogatoj arapskoj kulturi. Ove monumentalne građevine od opeke obiluju štukaturama i kamenim
strukturama, a njihova kompleksnost ukazuje na činjenicu da na ovom području nisu živjele samo
nomadske horde, već i sjajni arhitekti i inženjeri. Premda su boje pijeska pa vam se na prvi pogled
može učiniti da su sve iste, svaka utvrda ima specifičan izgled i karakteristike. 

NIZWA

Grad Nizwa je regionalni centar regije ADakhiliyah, a prostire se u podnožju Zelene planine (Al Jabal Al Akhdar). Gradom prolaze rijeke, a pun je voćnjaka i palminog drveća, što stvara opuštenu atmosferu. Zbog takvog ugođaja mnogi učenjaci, sveci i slobodnjaci nazivaju Nizwu svojim rodnim gradom, a nazivaju je i „dvorištem islama“.

AL HAMRA

U podnožju planinskog lanca Hajar leži jedno od najstarijih sela u Omanu. Al Hamra je stara gotovo 400 godina, a poznata je i kao Hamra Al Abryeen, prema imenu plemena Al Abri koje živi u okolici. 

AL HAJAR

Jebel Shams, što u prijevodu znači Planina sunca, najviša je planina u Omanu. Proteže se sjeveroistočno od gradića Al Hamra i pripada planinskom lancu Al Hajar. Najviši vrh uzdiže se na visini od 3009 m, no njegova visina nije jedino po čemu je planina poznata. Pravi razlog zbog kojeg se isplati potegnuti na ovo mjesto je duboki kanjon Wadi Ghul koji se proteže uz njegove obronke. Ovaj duboki usjek sa stijenama višim od 1000 m, poznat je kao arapski Grand Canyon. Iako na vrhu
nema ništa osim prelijepe prirode i malog štanda koji drži lokalna obitelj, isplati se zadržati
i prošetati uz rub kanjona gdje možete napraviti nezaboravne fotografije. 

RAMLAT AL-WAHIBA

Pustinja je poznata i po nazivu Pijesak Sharqiye jer predstavlja „savršen primjerak pješčanog mora“. Ovo ogromno područje s pijeskom koji se pomiče poput valova, stvarajući dine koje su na nekim mjestima više od 100 m, uglavnom je nenaseljeno. Osim nekoliko turističkih resorta i pokojeg
privremenog utočišta lokalnih beduina, ovdje zapravo nitko ne živi.

SUR

Sur je jedan od starih omanskih gradova koji je odigrao važnu ulogu u pomorskoj trgovini preko Indijskog oceana te Arapskog i Omanskog mora, stvarajući veze između Arapskog poluotoka, Indije, jugoistočne Azije i Afrike.

WADI BANI KHALID

Wadi Bani Khalid jedna je od najpoznatijih riječnih dolina u Omanu, kako zbog svoje jedinstvene
ljepote, tako i zbog lake pristupačnosti. Nije potrebno dugo hodati do velikih tirkiznih bazena i uskog kanjona okruženog ogromnim bijelim kamenim gromadama.

WADI SHAB

Wadi Shab u prijevodu znači „usjek između litica“. Premda na prvi pogled ne djeluje obećavajuće, ovaj slikoviti kanjon jedno je od najljepših mjesta u Omanu. Ovamo dolaze ljubitelji prirode da bi uživali u šetnji uz tirkiznu vodu gornjih bazena, u kojima će se na kraju i okupati.