Nagradni natječajiNotice: Trying to get property of non-object in /var/www/vhosts/place2go.org/place2go.hr/index.php on line 204


Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/vhosts/place2go.org/place2go.hr/index.php on line 205

Riječ urednice

Njima je najljepše uz nas

„Ideš na tako daleko putovanje s djetetom?“ – pitanje je koje čujem barem nekoliko puta godišnje (posljednjih 5 godina, koliko sada ima moja djevojčica). Da, kad god mi to okolnosti dozvoljavaju, Ema ide s nama na put. Kada spominjem okolnosti, mislim na one koje opterećuju nas odrasle: na financijsku situaciju te na to je li neka destinacija prikladna za dijete određene dobi. Djeca se s takvim okolnostima ne opterećuju. NJIMA JE NAJLJEPŠE KAD SU UZ RODITELJE i najčešće smo mi ti koji nalaze probleme tamo gdje ih nema. Pa zar na drugom kraju svijeta nema djece, zar ona ne jedu, kupaju se i rade sve ono što rade i naša djeca. Pitanje je samo koliko je neko putovanje zanimljivo djetetu od 3, 7 ili 15 godina (jer interesi su različiti). 

Emu ne vodim u New York, jer su njoj u ovoj dobi zanimljivija mjesta na kojima ima neobičnih životinja i više uživa u zabavnim parkovima (to je i meni otkriće). Voli tražiti školjke po pješčanim plažama, obožava i bazene, a posebno je ponosna na činjenicu da je naučila nešto engleskog i da joj upravo to omogućava kontakt s drugom djecom na našim putovanjima. Na putovanjima sa zanimanjem otkriva nove okuse, nove mirise i nove kulture, a nerijetko i komentira na svoj, dječji način. Pa i onda kada se brinem kako će izdržati u beskrajnim redovima na carinskim pregledima, ona me iznenadi svojom strpljivošću! 

Ponekad je nama odraslima jednostavnije ostaviti djecu kod kuće (jer je putovanje prilika za opuštanje), no vjerujte mi, kad danas gledam Emu kako uživa pregledavajući na iPadu prekrasne fotografije s Kariba, Bahama, Balija, Maldiva, iz Disney Worlda, Sea Worlda ... i postavlja ono već poznato pitanje „mama, jel se sjećaš...?“, nije mi žao ni jednog trenutka.

DAMJANA DOMANOVAC,
glavna urednica