“Dan otvorenih vrata” jedinstvena je manifestacija koja će tijekom jednog dana predstaviti razne forme otvorenog teatra gdje je naglasak na sukreiranju i sudjelovanju.

Zahvaljujući Turističkoj zajednici grada Zagreba te uglednim umjetničkim djelatnicima Dubravki Vrgoč, Anici Tomić i Ivici Buljanu, Zagreb je dobio jedinstvenu posvetu svemu što on predstavlja kao dom svih “purgera”, ali i oni koji su se tek nedavno doselili u grad podno Sljemena. Pogledajmo program:

“Zajedništvo” u 12 h na Trgu kralja Tomislava poziva gledatelja da se uhvate za ruke te tako simbolički iscrtaju liniju zajedništva preko cijelog Trga. Ovaj je prostor posebno odabran kao mjesto tranzita gdje se  imigranti iz cijelog svijeta skupljaju i očekuju neku bolju budućnost.

Slijedi glazbeni spektakl u 13 sati na Trgu bana Josipa Jelačića gdje će jedan veliki zbor kojeg čine HOKUD Sloboda, Glazbeni klub Lisinski, MPZ Cossetto, KUD Nikola Tesla, MPZŽOZ Lira i KUD Žumberčani, pod ravnanjem dirigentice Hede Gospodnetić i uz pratnju korepetitora Dore Remenar i Sebastiana Jurića odati počast upravo “Odi mladosti”. Posjetitelji će se moći prisjetiti popularnih zagrebačkih pjesama iz svoje mladosti, a koje su i dan danas rado slušane.  Zapjevajmo zajedno u ritmu starozagrebačkih šansona!

“Zagreb tak imam te rad” treće je događanje u  “Danima otvorenog grada” s početkom u 14 h  u novoj pješačkoj zoni na Staroj Vlaškoj. Poznate glumice, Barbara Nola i Dijana Vidušin čitat će priče o starom Zagrebu (“Zagrebulje” Augusta Šenoe, Milčecovi “Pozdravi iz Zagreba”, “Priče iz starog Zagreba” Krešimira Kovačića…). Slobodno donesite bilo koji predmet koji vas asocira na Zagreb – naime, svi će se prikupljeni materijali ugraditi u instalaciju kao posvetu građana svom gradu.

“Začarana šuma”  zadnje je događanje koji se održava u Park šumi Tuškanac s početkom u 15 sati.  Kao što i samo ime sugerira, radi se o različitim scenskim prizorima smještenim/skrivenim u šumi. Šetači  Park šumom Tuškanac tragat će za izvođačima koji su skriveni na određenim lokacijama u malim grupama. Lokacija za okupljanje i početak ove ture je drveni paviljon u Parku Vladimira Nazora, a skriveni u šumi očekuju nas rado viđeni glumci i glumice: Nina Violić, Lucija Šerbedžija, Marko Cindrić, Barbara Prpić, Barbara Vicković, Lovro Rimac, Ivan Jurković, Damian Humski, Lara Nekić, Filip Lugarić i Lorenzo Raušević. Na programu su recitali poezije i izvedbe iz slavnih dramskih tekstova, onih Shakespearea, Molièra, Annie Ernaux ili Edgar Allan Poa.

Pozivamo vas da se pridružite ovoj lijepoj priči o ljubavi prema gradu u kojem živimo i zajedništvu svih njegovih građana. Zagreb je grad za sve ljude otvorenog srca!