Upravo je to bila glavna tema nedavno održanog skupa Dani hrvatskog turizma u Šibeniku koje tradicionalno organizira Ministarstvo turizma i sporta, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska radiotelevizija. Strategija razvoja održivog turizma do 2030. g također je predstavljena u sklopu ove  konferencije.

Strategijom razvoja održivog turizma do 2030. želimo postići ravnotežu između tri elementa održivosti – ekonomskog, socijalnog i ekološkog. Posebno je važno za naš nacionalni identitet, ali i za pozicioniranje Hrvatske kao autentične destinacije kako ćemo interpretirati svoju kulturnu i povijesnu baštinu, kako ćemo čuvati stare gradske jezgre od devastacije, kako ćemo upravljati prostorom i tokovima turista, i ono najvažnije, kako ćemo zadržati svoje ljude na kvalitetnim, sigurnim i dobro plaćenim radnim mjestima. Kako bismo sve to ostvarili posebnu pozornost smo posvetili tome da Strategija bude usklađena s prioritetima ostalih resora u Nacionalnoj razvojnoj strategiji do 2030. godine, i svi su ciljevi postavljeni tako da njihovo ostvarenje bude uistinu moguće, ali i financijski potaknuto od strane Vlade“, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac na otvaranju konferencije.

Ostale teme o kojima se raspravljalo na ovom skupu uključile su turističke trendove, što je bitno kod odabira destinacije, koliko je održivost bitan kao faktor koji utječe na putovanje te kako ojačati prepoznatiljost Hrvatske.