Doha (Katar) će biti domaćin svečanosti imenovanja broda MSC World Europa, ekološki najnaprednijeg broda u MSC floti

Odjel za krstarenja MSC Grupe u partnerstvu s Qatar Aiwaysom je danas najavio da će se svečanost imenovanja najnovije perjanice flote MSC Cruisesa, broda MSC World Europa, održati 13.11. u Dohi (Katar) gdje će službeno otvoriti tamošnji potpuno novi Grand Cruise terminal. Ova posljednja objava je dio MSC-ove predanosti Katru uz naglašavanje važnosti Bliskog istoka gdje je MSC Cruises vodeći brend, a također podržava Vision 2030 koji predviđa utrostručenje međunarodnih turista koji će do navedene godine posjetiti ovu zemlju.

Pierfrancesco Vago, izvršni predsjednik Odjela za krstarenja MSC Grupe, je rekao: “Iznimno smo ponosni što ćemo u 11.mjesecu u Dohi imenovati naš najinovativniji, futuristički brod za kružna putovanja koji je usmjeren na zaštitu okoliša. MSC World Europa predstavlja budućnost krstarenja, potpuno novu platformu koja će našim gostima omogućiti doživljaj krstarenja kakav nisu doživjeli nigdje drugdje stoga je idealno što će se ovakav grandiozan događaj održati u jednom od sedam novih urbanih svjetskih čuda uz otvaranje veličanstvenog novog Grand Cruise terminala.“

„Katar nastavlja igrati važnu ulogu u našoj strategiji jačanja prisutnosti u široj regiji Zaljeva uz veću potražnju naših gostiju za posjetom ovog kulturološki bogatog, a još u potpunosti neotkrivenog dijela svijeta. Želio bih zahvaliti Qatar Airwaysu na suradnji i snažnoj podršci u realizaciji ovog događanja.“

Revolucionarna World klasa

„Ovaj event će savršeno obilježiti pridruženje broda MSC World Europa floti, prvog u našoj revolucionarnoj World klasi koja predstavlja potpuno novu platformu krstarenja uz suvremene pomorske i ugostiteljske tehnologije, posljednje tehnologije zaštite okoliša te revolucionaran i ultramoderan dizajn. Brod će postati najveći i ekološki najsuvremeniji putnički brod koji će isplovljavati iz Dohe diljem Bliskog istoka te će poželjeti dobrodošlicu gostima iz svih krajeva svijeta tijekom sezone zima 2022/2023.“

Svečanost imenovanja broda će biti glamurozan događaj uz brojne zvijezde te zadivljujuću zabavu i izvedbe uživo uz tradicionalni pomorski trenutak razbijanja boce za imenovanje novog broda uz obrise Dohe osvjetljene vatrometom kao savršenom kulisom. Uskoro će biti otkriveni i detalji ovog posebnog događaja.

Njegova Ekselencija g. Akbar Al Baker, predsjednik Katar Turizma i izvršni direktor Qatar Airways grupe, je komentirao: „Katar je poduzeo važne korake kako bi se pozicionirao kao prvoklasna destinacija za putnike na kružnim putovanjima, a svečanost imenovanja broda MSC World Europa u Dohi je još jedan značajan događaj dok razvijamo ovaj važan turistički sektor. Budući da Katar pridaje veliku važnost održivosti prikladno je da budemo domaćini svečanosti za brod koji je usmjeren na očuvanje okoliša. Dodatno, obilježit ćemo otvaranje novog suvremenog Grand Cruise terminala koji će učvrstiti poziciju Katra na karti brodova i Dohe kao jedne od najmodernijih luka na svijetu.“

Prva plovidba novog broda

Posebna prigoda će se održati u potpuno novom Grand Cruise terminalu u Dohi, vrhunskom objektu od 24.000 m2 koji može primiti do 28.000 putnika dnevno te ima kapacitet za prihvat dva mega broda za krstarenje dnevno. Putnici će imati priliku uživati u nevjerojatnom akvariju na terminalu i galeriji koja je specijalizirana za islamsku umjetnost, među svojim brojnim sadržajima.

Brod će zaploviti na svoje prvo krstarenje 20.12. nudeći 7-noćna krstarenja do Dohe, Katar, Dubaija, Abu Dhabija i Sir Bani Yasa, Ujedinjeni Arapski Emirati te Dammama, Saudijska Arabija. MSC Opera će tijekom nadolazeće zimske sezone također nuditi 7-noćna krstarenja do Dubaija, Abu Dhabija i otoka Sir Bani Yas uz dvije destinacije u Omanu – Muscat i Khasab.

MSC World Europa će se u 3. mjesecu 2023. godine preseliti u Mediteran gdje će ponuditi 7-noćna krstarenja do talijanskih luka Genova, Napulj i Messina, zatim slijedi Valletta na Malti, Barcelona u Španjolskoj te Marseille u Francuskoj.

O brodu MSC World Europa

Prostire se na 22 palube, ukupne zapremnine 215.863 bruto tona, 47 metara širine te 40.000 m2 javnih površina i 2.626 kabina; MSC World Europa je željno iščekivana nova perjanica flote MSC Cruisesa. Ova ultramoderna urbana metropola na moru je osmišljena kako bi ponudila izvanredan izbor različitih doživljaja za goste. MSC World Europa će postati prvi brod flote MSC Cruisesa pogonjen LNG-om kao i ekološki najnapredniji brod dosad. Prirodni ukapljeni plin (LNG) je jedno od najčišćih brodskih goriva dostupnih u većim razmjerima te će imati važnu ulogu u dekarbonizaciji međunarodnog brodarstva. Gotovo eliminira lokalne emisije onečišćujućih tvari u zrak poput sumpornih oksida te smanjuje emisiju dušikovih oksida do 85%. LNG također ima ključnu ulogu u ublažavanju klimatskih promjena jer smanjuje emisiju CO2 za 25% te utire put korištenju održivih nefosilnih goriva uključujući zeleni vodik.  Goriva ćelija na brodu će testirati učinkovitost ove tehnologije kao sredstva za proizvodnju topline i električne energije oko 30% učinkovitije od LNG motora. MSC World Europa će biti opremljena sustavom selektivne katalitičke redukcije (SCR), sustavom za napajanje električnom energijom s kopna, naprednim sustavom za pročišćavanje otpadnih voda u skladu s takozvanim baltičkim standardom, najstrožim globalnim standardom za ispuštanje otpadnih voda, sustavom za upravljanje podvodnom bukom kako bi se smanjio mogući utjecaj buke i vibracija na morske sisavce kao i širokim rasponom energetski učinkovite opreme i sustava za optimizaciju korištenja motora. Ova kompanija sa sjedištem u Švicarskoj si je postavila za dugoročni cilj postizanje neto nulte emisije stakleničkih plinova svojih operacija do 2050. godine. To će postići investirajući i podržavajući ubrzani razvoj i implementaciju inovativnih, suvremenih tehnologija koje će biti uvedene diljem flote.

Saznajte više o brodu MSC World Europa ovdje

MSC World Europa