Svi volimo kada je nešto “naj”, bilo da je najviše, najveće, najbolje… a Bilogora se može pohvaliti čak s dva naj: ona je najniža hrvatska planina, ali i najrasprostranjenija. Zato iskoristite prvi slobodni vikend i krenite u istraživanje, jer ćete pronaći i puno vlastitih naj-priča! A da o bilogorskim divovima i ne govorimo…

Lovrakova Bilogora

Krenite od Centra Mato Lovrak koji će one malo starije vratiti u vlastito djetinjstvo. Među djecom omiljen Lovrakov roman Vlak u snijegu, ovdje će vam se prikazati u zbilji. Vidjet ćete i pravi vlak iz istoimenog filma, mlin koji je obnavljala družba Pere Kvržice iz Lovrakovog drugog romana, Možda vas u šetnji iznenadi brza vidra ili nestašni dabar iz kolonije kod staroga mlina. Prošećite “Stazom prijatelja prirode” i okušajte se po prvi puta u jahanju. Kažu da su Bilogorske staze najpogodnije za ovaj vid aktivnosti jer je tlo dovoljno mekano, a opet stabilno. Zato je Bilogorska konjička staza nadaleko poznata. A kada tome još dodate i poznata bilogorska vina koja ćete uz put kušati, vikend u ovom kraju bit će potpun. Bilogora vas čeka!

Žumberačka čarolija

Ako krenete na drugu stranu od glavnog hrvatskog grada, put će vas odvesti u Žumberak. Ovo područje obiluje šumom, vodama i netaknutom prirodom kakva se rijetko nađe u neposrednoj blizini velegrada. Park prirode Žumberak nedavno je dobio moderan Posjetiteljski centar Sošice koji će vas upoznati sa svim bitnim činjenicama vezanim uz ovaj kraj. A gdje je bogata priroda, tu je i zdrava hrana. Šunka sušena dvije godine, domaći, tek ispečeni kruh, maslac, sir, desert s pomakom (nećemo otkriti što je ali svakako morate probati)… A tek coprnjek!?! Neobični kolač koji se priprema od svega onoga što se nekada našlo u kući: sir, kopriva uz pokoji dodatak. Tako su žene koje su ga pripremale nazivali coprnicama jer su iz ničega stvarale gastronomsku čaroliju.