Greenlider 2022. godine je Mario Romulić

U sklopu Greencajt festivala dodijeljene su Nacionalne nagrade za okoliš 2022 – Green Prix  

Najboljim projektima i pojedincima koji su uspješno pridonijeli očuvanju okoliša i postizanju klimatskih ciljeva dodijeljene su nacionalne nagrade za okoliš 2022. – Green Prix.

Nagrade su dodijeljene u okviru Greencajt festivala u partnerstvu s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja te Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom.

Green Prix je dodijeljen u šest kategorija od kojih je pet ocjenjivalo stručno Povjerenstvo. U odabiru dobitnika nagrade Greenlider 2022. sudjelovala je i sama publika.

Greenlider 2022.

Po odluci opće javnosti nagradu Greenlider 2022. godine osvojio je Mario Romulić. Hrvatski „wild life“ fotograf je tijekom pandemije započeo s radom na svom biodinamičkom imanju OPG Čudesna šuma. Tu organizira radionice, izrađuje i uzgaja „Šume hrane“ u kojima se imitiraju prirodni bio-sustavi mlade šume spajajući koncept voćnjaka i vrta.

„Nadamo se da će ovakvi primjeri potaknuti ekološku svijest i ohrabriti kako širu javnost da svoje obrasce ponašanja u svakodnevnom životu tako i korporacije da svoje poslovanje usmjere ka zelenim vrijednostima. Svi nagrađeni i oni koji su se našli u izboru za Green Prix pokretači su zelenih promjena. Oni su primjer kako putem određenih projekata napraviti velike korake u provedbi održivog razvoja i klimatskih ciljeva.”

– Kazao je Vinko Filipić, direktor Greencajt Festivala.

Ostale nagrade

Green Prix za zelenu kampanju 2022. godine osvojila je Hanza media s projektom „Smanji račune, upali Sunce!“. Za najbolju zelenu inovaciju izabran je Ecolant – Ekološki lampion napravljen od negorivog papira.

Nagrada u kategoriji lokalne i regionalne samouprave kao pokretači zelenih promjena pripala je gradu Varaždinu za projekt „Mapa solarnog potencijala“.

U kategoriji obrazovanje za klimatsku budućnost nagradu je osvojila Srednja škola „Ivo Padovan“ Blato, za projekt Praksom do izvrsnosti, obnovljivi izvori energije – instalacija fotonaponske elektrane 10kwh.

Pobjednik koji se najuspješnije iskazao u dekarbonizaciji zajednice je Valmar Riviera + E.ON Hrvatska.

„Tranzicija, odnosno preobrazba prema drugačijim modelima upravljanja i djelovanja, drugačijim načinima proizvodnje i potrošnje, nije jednostavna i ne može se dogoditi preko noći. No ima onih kojima, zbog njihovog iznimnog zalaganja, moramo posebno zahvaliti, jer naizgled malim pomacima rade promjene od velikog značaja za naše društvo u cjelini.”

– Istaknuo je Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Sve informacije o dodijeljenim nagradama, priznanjima i specifičnostima globalno prepoznatog Greencajt festivala dostupne su na kanalima:

Greencajt.hr

Greencajt FB

Greencajt IG

Broj tiskanog izdanja

Volite putovati i čitati o putovanjima?
Postanite i vi naš suradnik!

Pošaljite nam vaše fotografije i tekstove e-mailom ili donesite osobno u redakciju.
Najbolje reportaže ćemo objaviti i nagraditi.

Izjava o privatnosti

 Redakcija: 10000 Zagreb, Pantovčak 39a

Telefon: 098 352675 / 098 272535

Radno vrijeme: radnim danom 9-16 sati

PIŠITE NAM

Vaša mišljenja, komentari, kritike i pohvale su nam važne kako bi magazin PLACE2GO postao još bolji. Stoga se veselimo svakom pismu koje primimo od naših čitatelja. Pišite nam na info@place2go.hr