Austrijski planinski raj Almdorf Sienerzeit

Jedno od najljepših planinskih odredišta koje sam posjetila, svakako je Almdorf Sienerzeit, šarmantni resort smješten na samom ulazu u Nacionalni park biosfere Nock Mountains

 

Da mi je netko prije 10-ak godina rekao da ću uživati u “zelenom” ljetu u planinama i na neko se vrijeme odreći mora (a oni koji me bolje poznaju znaju koliko mi ono znači), mislila bih da se šali! Zamijeniti plavu boju zelenom, a more šumom, ili +35 s prohladnih 20-ak stupnjeva?! Ali promjene dolaze s godinama, rekli bi stariji, dok bi mlađi to objasnili pregrijavanjem na poslu i povratkom prirodi. Objašnjenja su zapravo manje bitna od činjenice da je ljeto u planinama jednostavno prekrasno!

Vizija Prinza von Liechtensteina

Vođen vizijom Prinza von Liechtensteina, Das Almdorf je osmišljen kao eko resort s luksuznim kolibama te središte realizacije ostalih ideja koje njegov vlasnik želi podijeliti sa svojim gostima. To je prije svega ideja održivog turizma koji destinaciju (osim smještaja) predstavlja u najboljem izdanju, kroz gastronomske, prirodne, tradicijske i ostale užitke što ih nudi regija Koruška u kojoj je smješten. Das Almdorf privlači goste jednakih ili barem sličnih pogleda na svijet, kojima su prirodno i tradicionalno prioritet, istovremeno nudeći luksuz wifija i suvremenog načina života.

Luksuz u kombinaciji s prirodom

U Almdorfu pravi luksuz počinje već prvim udahom čistog i svježeg planinskog zraka, uz koji ćete svake noći mirno zaspati i probuditi se odmoreni u nekoj od eko koliba ili luksuznih chaleta. Luksuz se nastavlja sa standardnom opremom smještajnih jedinica koje krase kamini i jacuzziji, a pojedine imaju i privatni vinski podrum te vlastitu saunu.

Ako dolazite u paru, a najam prostranog chaleta čini vam se financijski preambicioznim, šarmantna drvena koliba ponudit će vam jedinstven doživljaj, upotpunjen sa zajedničkim wellnessom smještenim iznad malenog jezera, čija voda dolazi direktno iz planinskog jezera podno Falkerta. Iako smo imali vlastitu saunu u našem chaletu, poseban doživljaj bio mi je ulazak u taj zajednički dio, s mirisom svježeg sijena koji je dopirao iz posebno dizajniranih sauna. Ložište tih sauna impregnirano je prešanim sijenom, što ih uistinu čini posebnim.

Piće dobrodošlice ondje nije neki fancy koktel, već osvježavajući sok od jabuka koji sami proizvode. Ljubitelji kave neće ostati razočarani jer su sve kućice opremljene Nespresso aparatima i izborom od nekoliko vrsta kave, uključujući i onu beskofeinsku. Izabrati možete između manjih koliba i chaleta za 2 osobe, te onih velikih od 250 m2, dovoljnih za 6 osoba.

Doručak u chaletu

Pravo iznenađenje uslijedilo je kad su nam rekli da će nam poslužiti doručak u vlastitom chaletu. Možda sam na trenutak podcijenila ovo predivno mjesto, prisjetivši se obroka serviranih u stilu lunch paketa, jer nije nimalo jednostavno poslužiti sve goste donoseći obrok na njihov stol. Moje razmišljanje prekinuo je dolazak golf-autića koji se parkirao ispred naše kućice. Iz njega je izašla mlada djevojka, noseći u rukama drvenu kutiju. Htjela sam joj pomoći, a onda sam shvatila da je to što radi toliko uigrano da bih samo smetala.

Odloživši kutiju na pod pored stola u dnevnom boravku, počela je pažljivo vaditi sadržaj: drvena kutijica s tanjurićem na kojem se nalazi maslac, formiran u obliku pralina, 2 keramička pladnja s narescima, nekoliko vrsta kruha i peciva, staklenke s domaćim jogurtom, običnim i onim sa šumskim voćem, staklenke s pekmezom, nekoliko vrsta žitnih pahuljica, pladanj s voćem, posudica s narezanim povrćem za salatu, staklene flašice s mlijekom i svježe cijeđenim narančinim sokom te drvene kutijice s jajima. Ovo posljednje privuklo mi je pažnju, pogotovo nakon djevojčina pitanja kakva jaja želimo. Kakva jaja? Pa ova u ljusci su sigurno tvrdo kuhana! Ona se nasmijala i objasnila da su zapravo sirova i svježa, te da ih priprema prema želji gosta. Odluka je pala na omlet. Vješto se krećući našom kuhinjom, za nekoliko minuta donijela je na stol tavicu iz koje je dopirao miris netom pečenih jaja.

Lokalna eko proizvodnja

Naš stol izgledao je kao dekoracija za snimanje reportaže za gastronomski magazin. Detalj koji je posebno upadao u oko, bila je vaza s tek ubranim cvijećem s okolnih livada – prizor koji smo morali zabilježiti kamerom. Na moje pitanje izgleda li sve tako lijepo zato što smo novinari i radimo reportažu, djevojka se opet slatko nasmijala. Ovdje u Almdorfu to je uobičajeno, rekla je. „Vidite sve ove drvene kutije i kutijice, koje se tako spretno slažu u veliku kutiju?“ upitala je. „Izrađene su posebno za transport, tako da osoba poput mene može nositi u rukama cijeli doručak, a kad se sve postavi na stol, nastane prava gozba.“

Primijetila sam da je sva ambalaža označena logom Almdorfa – od mlijeka i sokova, do džemova. „Ovdje se sve proizvodi iz lokalnih namirnica i pakira u našu ambalažu. Ovo je mlijeko od obližnjeg mljekara čije ste kravice sigurno vidjeli na putu ovamo. Džemovi potječu iz okolnih mjesta, a kruh najčešće pečemo sami“ – otkrila nam je naša domaćica. Ubrzo smo se uvjerili da sve namirnice dolaze iz eko proizvodnje i organskog uzgoja, a meso potječe isključivo iz regije Nockberge.

Almdorf ima i jedno tajno mjesto na koje su jako ponosni. Riječ je o Holzknechthütteu, najmanjem restoranu na svijetu, u kojem je samo jedan stol. Ovaj svojevrsni kulinarski highlight ispunjava sva očekivanja zahtjevnoga gosta: uz vrhunska jela u više sljedova, pripremljena od lokalnih namirnica, uključuje personaliziranu uslugu visokog standarda, romantični ambijent, predivan pogled i bogat izbor vina. Stoga je važno na vrijeme rezervirati mjesto jer je ovaj simpatični restorančić popunjen mjesecima unaprijed.

Nacionalni park Nock Mountains

Nakon doručka uputili smo se prema planinama, jer valjalo je negdje potrošiti silne kalorije. Poslije svega nekoliko minuta vožnje automobilom, stigli smo do početka planinarske staze koja vodi do planinskog vrhunca Falkert, na impresivnih 2308 metara nadmorske visine. Možete birati između dviju staza: prva je strmija i djelomično zahtjevna za rekreativce, a druga, ona za koju smo se odlučili, stepenasto se uspinje do najvišeg vrha.

Sat i pol ugodne šetnje i oko 2500 prehodanih koraka uzbrdo, prošlo je brzo, u zanimljivom razgovoru i promatranju flore koja se mijenja u skladu s nadmorskom visinom. Na nižim obroncima rastu planinske azaleje, koje su u lipnju u punom cvatu, čineći jarko crveni kontrast zelenoj boji okolnih livada. Zatim slijedi područje encijana, čija se denver plava boja natječe u ljepoti s intenzivnim plavetnilom neba. Što smo se više penjali, cvijeće je bilo sve sitnije, a zrak sve rjeđi. No, pogled koji nas je dočekao na 2308 metara, bio je neopisiv i vrijedan svakog koraka.

Nažalost, nismo imali vremena za biciklističke staze u kojima uživaju brojni ljubitelji prirode, kao ni posjet najvišem golf klubu u Koruškoj, u obližnjem Bad Kleinkirchheimu. Zima je ovdje raj za ljubitelje downhilla, koji mogu uživati u Nockberge Trailu. U okolici je više skijališta: možete izabrati između skijanja na planini Falkert ili u Bad Kleinkirchheimu, udaljenom svega 15-ak minuta vožnje od resorta. A na 20-ak minuta vožnje nalazi se poznato skijalište Turracher Höhe, zbog čega je Almdorf privlačno odredište i ljubiteljima zimskih sportova. Više informacija o najboljim austrijskim skijalištima potražite na austria.info/hr.

Za kraj, par zanimljivih detalja:

  • Budući da je Das Almdorf car free resort, svoje limene ljubimce ostavit ćete na parkingu ispred ulaza. Zato su oni četveronožni dobrodošli! Uz doplatu za njihov boravak, imat će potpun luksuz, gotovo poput vašeg.
  • Ako želite, možete spavati i na sijenu! Naravno, u nešto luksuznijoj varijanti, ušuškani u udobnu posteljinu. Jastuk po izboru zatražite prilikom dolaska, jer u Almdorfu, osim onoga standardnog kulinarskog menija, imaju i meni jastuka.
  • Nacionalni park Nock Mountains glasi za jedno od najljepših planinskih područja u Europi. Nalazi se i na UNESCO-ovoj listi, kao zaštićeni rezervat biosfere.

 

Fotografije: Almdorf Sinerzeit, Damjana Domanovac

Broj tiskanog izdanja

Volite putovati i čitati o putovanjima?

Postanite i vi naš suradnik!

Pošaljite nam vaše fotografije i tekstove e-mailom ili donesite osobno u redakciju.
Najbolje reportaže ćemo objaviti i nagraditi.

Izjava o privatnosti

 Redakcija: 10000 Zagreb, Kosirnikova 17 

Telefon: +385 1 4618898

Radno vrijeme: radnim danom 9-16 sati

PIŠITE NAM

Vaša mišljenja, komentari, kritike i pohvale su nam važne kako bi magazin PLACE2GO postao još bolji. Stoga se veselimo svakom pismu koje primimo od naših čitatelja. Pišite nam na info@place2go.hr