Čovjek – ključ uspjeha u turizmu

Da je ”Čovjek – ključ uspjeha” u turizmu, potvrđuje Nevenka Kovilić koja punih 65 godina prodaje domaće proizvode, ali i ostali proizvođači tradicionalnih proizvoda skradinskog kraja kao što su uljara Laća, vinarija Sladić i fra Stojan Damjanović, svestrani svećenik koji u samostanu na Visovcu živi već dva desetljeća

Nevenka Kovilić iz Skradina na manifestaciji Dani hrvatskog turizma u Župi dubrovačkoj dobila je priznanje Hrvatske turističke zajednice ”Čovjek – ključ uspjeha”, kao djelatnica godine u kategoriji najbolje prodavačice. Osamdesetdvogodišnja gospođa Nevenka punih 65 godina prodaje svoje domaće proizvode na Skradinskom buku u srcu Nacionalnog parka Krka, te postaje jednim od njegovih zaštitnih znakova.

Čovjek – ključ uspjeha već desetljećima

Samozatajna slavljenica se sa pune 82 godine jako dobro nosila sa protokolom. Prvo je odradila poziranje sa sinovima, koji su također uspješni poduzetnici u turizmu, a zapošljavaju 50 ljudi. Gospođa Nevenka se ni ovaj put nije odvajala od svoje prepoznatljive marame. Inače, turistički vodiči je predstavljaju turistima i upoznaju ih s njome. Gospođa Nevenka im govori o skradinskim tradicijama i domaćim proizvodima njezinog zavičaja.

U obrazloženju nagrade za najprodavačicu stoji da je tijekom minulih desetljeća zahvaljujući svom predanom radu i načinu ophođenja s turistima te svom autentičnom izgledu, svake godine od 1. travnja do 1. studenog, koliko traje turistička sezona u NP Krka, sa osmjehom na licu dočekivala turističke grupe sa svojim bademima, koje ovdje zovu bajami, orasima, smokvama, grožđem i maslinovim uljem.

Nevenka Kovilić: „Kod nas se uvijek puno radilo, a onda i imalo. Ne previše već taman koliko treba za prehraniti brojnu obitelj. Onda će ona, kada se ima za što uhvatiti kod kuće, ostati na okupu i sačuvati ognjište. To nije uvijek bilo lako u Zagori, ali sa dolaskom masovnog turizma na Jadran, već je bilo lakše. Treba imati svoje proizvode i na škrtoj zemlji, koja se mora redovito obrađivati, posebno u vinogradu ili masleniku. Nju koju smo otimali, ako je trebalo i od kamene stine i od mora. Nisam išla raditi svaki dan, išla sam kad sam mogla. Trebalo je spremiti i kuću, odnosno robu, što znači sve od polja do stola, kako nekada tako i sada. Sve se može kada se hoće!“

Visovac

Franjevački otočić Visovac je znamenita turistička atrakcija Skradina, koju godišnje posjeti 10.000 turista. Naš domaćin bio je fra Stojan Damjanović, koji se sa još šest fratara brine o tamošnjoj vijednoj povijesnoj zbirci. U njoj se, između ostalog, čuva i najmanja knjiga na svijetu. Veličine je samo 3,5 x3,5 mm i sadrži molitvu ”Oče naš” na sedam jezika, a tiskana je u Guttenbergovom muzeju u Mainzu.

Inače, Visovac je otok na rijeci Krki, koja se prvi put spominje 1345. godine. Franjevački samostan, ustanovljen je oko 1445. godine, a stara crkva Gospe Visovačke dobila je sadašnji izgled 1725. godine. U vrijednoj zbirci su izloženi ostaci prapovijesnih predmeta iz rimskog razdoblja, predmeti hrvatske baštine, umjetničke slike iz raznih razdoblja te bogato umjetnički oblikovano crkveno posuđe. 

Fra Stojan, koji je 13 godina proveo u Africi u redovničkoj misiji, pokazao nam je i veliki, lijepo uređeni park. Od brojnoga i raznolikog voća ističemo ono japansko, kaki jabuke i ginko, te velika stabla banana, koja ipak ne daju plodove, kao i francusko stablo pod imenom bombon. Znamenita je i franjevačka rakija od 17 ljekovitih trava, koja se i prodaje u suvenirnici.

Vinarija Sladić

Vinarija braće Marka i Ivana Sladića nalazi se u mjestu Plastovo. Tu imaju šest ha vinograda, a godišnje dobiju 30.000 litara vina. Marko Sladić ističe da se uzdaju u autohtone sorte maraštinu, od koje rade četiri vina, te plavinu i lasin, kao i dalmatinsko desertno vino od maraštine, odnosno prošek.

Ivan Sladić istaknuo je zahvalnu plavinu, koja daje i zanimljiv rose, jer ima izraženije kiseline što joj daje prednost u odnosu na druge sorte. Inače, vinarija Sladić prva je u županiji dobila vrhunsku maraštinu. Ona je postala njihov  zaštitni znak, dok na vinskim etiketama imaju stiliziranog vuka iz obiteljskog grba, što drže prepoznatljivim tržišnim adutom. Na kućnom pragu, odnosno vinariji prodaju 30 do 40 posto vina te se ono može naći samo u boljim restoranima.

Zadovoljni su i ovogodišnjom berbom, koja je zbog položaja vinograda od tri hektara u komadu, bila manje izložena učestalim klimatskim nepogodama.

Uljara Laća

Uljara obitelji Laća nalazi se u Skradinu, a prva je certificirana uljara u županiji. Poznata je po kvalitetnim maslinama, od početka rada, prije 18 godina. Vlasnik velike uljare i ovlašteni ocjenjivač maslinog ulja Drago Laća, uzda se u autohtonu sortu maslina ovoga kraja pod nazivom krvavica. Njihovo je ulje dobilo i najveće svjetsko priznanje (NYIOOC World).

U posao prerade maslina, koje su ove godine jako slabo rodile, pa su kapaciteti uljare 20 do 30 posto iskorišteni, uključena je cijela obitelj. Od sorata imaju oblicu, a nedavno su kupili i stari maslenik, koji ima rijetku autohtonu sortu, šibenska buža. Nakon dobivanja koncesije na 50 godina, uskoro šire maslenike na dodatnih 12 hektara, a pripremaju se i za EU fondove.

Fotografije: Nikola Zoko

Broj tiskanog izdanja

Volite putovati i čitati o putovanjima?

Postanite i vi naš suradnik!

Pošaljite nam vaše fotografije i tekstove e-mailom ili donesite osobno u redakciju.
Najbolje reportaže ćemo objaviti i nagraditi.

Izjava o privatnosti

 Redakcija: 10000 Zagreb, Kosirnikova 17 

Telefon: +385 1 4618898

Radno vrijeme: radnim danom 9-16 sati

PIŠITE NAM

Vaša mišljenja, komentari, kritike i pohvale su nam važne kako bi magazin PLACE2GO postao još bolji. Stoga se veselimo svakom pismu koje primimo od naših čitatelja. Pišite nam na info@place2go.hr