Svjetski dan turizma: poruka Kristjana Staničića

Poštovani turistički djelatnici, dragi kolege, prijatelji hrvatskog turizma i ljubitelji putovanja! Ovim vam putem upućujem iskrene čestitke povodom Svjetskog dana turizma koji se svake godine tradicionalno obilježava 27. rujna, a ove godine na temu „Turizam za uključiv rast“.

Možemo se složiti kako je industrija putovanja jedna od najmoćnijih na svijetu. Kako se razvijamo kao društvo, tako imamo i sve bolje, praktičnije i dostupnije mogućnosti putovanja. Čak i među odredištima koja su međusobno znatno udaljena. Međutim, naše su se navike i potrebe naglo promijenile uslijed pojave globalne pandemije koronavirusa koja je i danas aktivna, odnosno koja je značajno utjecala na naše društvo i ekonomiju u cjelini. Nakon sada već druge godine suživota s pandemijom možemo zaključiti kako je sektor turizma bio među prvima koji je osjetio negativne posljedice pandemije. Isto tako, i među prvim sektorima koji se počeo uspješno oporavljati. Navedeno je nedvojbena potvrda snage turizma, odnosno industrije putovanja koja zapravo predstavlja svakodnevnicu današnjeg čovječanstava.

Svjetski dan turizma: Turizam za uključiv rast

Upravo je zbog toga i Svjetska turistička organizacija (UNWTO) odabrala temu „Turizam za uključiv rast“. Ponovno pokretanje turizma može pomoći što bržem i učinkovitijem oporavku našeg društva u cjelini. Turizam je horizontalna djelatnost koja pozitivne učinke ima na čitav niz drugih djelatnosti. Upravo zbog toga turizam može biti jedan od glavnih pokretača oporavka, kako za razvijene zemlje, tako i za ona gospodarstva koja su još uvijek u razvoju.

U duhu Svjetskog dana turizma, kada podsjećamo na važnost njegove društvene, kulturne, političke i ekonomske vrijednosti, brojne turističke zajednice i destinacije diljem naše zemlje pripremile su posebne promotivne akcije, projekte i događanja. Odazovimo se, uživajmo i proslavimo svi zajedno jedinstvenost turizma, kao i odlične turističke rezultate Hrvatske u ovoj godini. Krenimo zajedno prema budućim izazovima pritom se pridržavajući svih mjera i zdravstvenih uputa. Sigurnost je danas postala jedan od osnovnih preduvjeta turističkih putovanja.

Još jednom svim turističkim djelatnicima želim sve najbolje povodom Svjetskog dana turizma. Puno lijepih turističkih doživljaja, ali i uspjeha u narednim godinama koje su pred nama.

– Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice

 

Broj tiskanog izdanja

Volite putovati i čitati o putovanjima?

Postanite i vi naš suradnik!

Pošaljite nam vaše fotografije i tekstove e-mailom ili donesite osobno u redakciju.
Najbolje reportaže ćemo objaviti i nagraditi.

Izjava o privatnosti

 Redakcija: 10000 Zagreb, Kosirnikova 17 

Telefon: +385 1 4618898

Radno vrijeme: radnim danom 9-16 sati

PIŠITE NAM

Vaša mišljenja, komentari, kritike i pohvale su nam važne kako bi magazin PLACE2GO postao još bolji. Stoga se veselimo svakom pismu koje primimo od naših čitatelja. Pišite nam na info@place2go.hr