INTERREG DestiMED PLUS na području Cres -Lošinj

Ovog tjedna otok Lošinj je ponovno u središtu europske pozornosti zbog dugo očekivane aktivnosti koja spaja turizam i održiv razvoj. Na otoku trenutno borave odabrani internacionalni stručnjaci koje okuplja INTERREG DestiMED PLUS projekt.

Njihov će zadatak biti evaluirati novokreirani inovativni ekoturistički paket aranžman kao novi zeleni i održivi proizvod zaštićenog područja koji je nastao u participativnoj suradnji među lokalnim, regionalnim te nacionalnim partnerima. Sve u svrhu mjerenja ekološkog otiska održivosti te potpore lokalne zajednice kroz sva tri aspekta održivosti.

Još se krajem 2019. godine Institut za turizam uključio u europski INTERREG DestiMED PLUS projekt pod nazivom ‘Ecotourism in Mediterranean Destinations: From Monitoring and Planning to Promotion and Policy Support’. Sada se nakon 2 godine predanog rada projekt nalazi na svom vrhuncu. DestiMED PLUS odvija se paralelno na mediteranskim zaštićenim područjima. Na njemu aktivno sudjeluje 12 projektnih partnera iz Italije, Grčke, Španjolske, Francuske, Albanije i Hrvatske.

Vodeći partner je Regija Lazio. U provedbu projekta uključeni su i IUCN i WWF Mediterranean. Za pilot destinaciju Republike Hrvatske ovog inovativnog projekta izabran je otok Lošinj koji je sastavni dio maritimnog zaštićenog područja Cres – Lošinj pod zaštitom mreže NATURA 2000. Također je predvodnik u primjeni održivog razvoja turizma u Republici Hrvatskoj.

Predmet projekta

 

Predmet projekta je izrada inovativnog ekoturističkog paket aranžmana na svakom od odabranih zaštićenih područja projektnih partnera. On se u iterativnim procesima kreira, testira, unaprjeđuje i prilagođava potrebama tržišta uz pomoć egzaktnog mjerenja otiska ekološke održivosti i svih drugih indikatora prema svim dimenzijama održivosti.

Projekt je to kojim se negativni utjecaji turizma na okoliš, ekonomiju i zajednicu žele minimizirati egzaktnim mjerenjem, a ne samo deklarativnim, unaprijed očekivanim preporukama. Stoga je ovog tjedna Lošinj domaćin suvremene simulacije putovanja čiji će eko standard biti izmjeren od strane neovisnih putnika.

Novi koncept all-inclusive eko putovanja

 

Šest testera različitih struka iz nekoliko zemalja Mediterana ovog tjedna ima zadatak isprobati pomno osmišljeno all-inclusive inovativno eko putovanje u zaštićenom području Cres – Lošinj. Ono je kreirano za tržište iskusnih, platežno sposobnih, ekološki odgovornih i avanturističkih putnika srednjih godina, engleskog i njemačkog govornog područja koji uživaju u spoju outdoor aktivnosti i psihofizičkog odmora, lokalnoj gastronomiji, kulturi, prirodi i tradiciji te interakciji sa lokalnim stanovništvom kroz raznovrsne kreativne radionice, iskustva i posjete. Radi se o vrlo ugodnim, zahvalnim i jednostavnim gostima koji vole i traže održive udaljenije, mediteranski egzotične destinacije, koji biraju komfor ispred luksuza, kao što i kvalitetu stavljaju ispred cijene turističke usluge ili proizvoda.

Naziv aranžmana ‘Ritam osjetila otoka Lošinja’ nastao je u želji da se gostima predstavi istinski otočni ritam kojim Lošinjani dižu i žive tijekom ostatka godine, kada nije vrhunac turističke sezone. Ritam osjetila aludira na svu raznovrsnost aktivnosti aranžmana koji mogu u otočnom ritmu pobuditi i aktivirati sva osjetila turista – kroz vid, sluh, miris, okus i dodir. Svojim dolaskom takvi turisti produžuju sezonu te participiraju u konzervaciji okoliša zaštićenog područja kroz odgovorno ponašanje i konzumaciju aranžmana čiji je loš utjecaj na okoliš i lokalno stanovništvo sveden na minimum. Prihod će biti zadržan u krugu lokalnog stanovništva.

Razvoj projekta

 

Projekt se temelji na uspjehu MEET Network standarda i prethodnog projekta DestiMED-a na kojem su Republiku Hrvatsku predstavljale pilot destinacije Nacionalni park Kornati te Park prirode Lastovo. Cilj projekta je podrška mediteranskim regijama u jačanju uvjeta koji omogućuju ekoturizam u njihovim zaštićenim područjima, te promicanje cjelovitog destinacijskog upravljanja koje povezuje turizam i održiv razvoj.

Razvoj projekta u pilot destinaciji Cres – Lošinj podupiru: Institut za turizam, Ministarstvo turizma i sporta, WWF Adria, Primorsko- goranska županija (Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša te Upravni odjel za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj); Institut Plavi Svijet, TZ Mali Lošinj,  ASL turistička agencija, Javna ustanova Priroda Primorsko – goranske županije, te OTRA Cres.

Lošinj kao održiva destinacija

 

Kvaliteta DestiMED PLUS projekta prepoznata je među brojnim renomiranim fakultetima i svjetskim organizacijama. Zasigurno je da će u sklopu odabranog zaštićenog područja i otok Lošinj ponovno zasjati i potvrditi status zelene destinacije. Poslužit će i kao dobar primjer prakse i putokaz razvoja ostalim hrvatskim turističkim destinacijama. DestiMED PLUS će pomoći u stvaranju još veće vidljivosti Lošinja kao zelene / eko destinacije. Vjerujemo da će zajednički trud svih partnera biti nagrađen nominacijom Lošinja za najbolju mediteransku destinaciju NATURA 2000.

#DESTIMEDPLUS @meetnetwork.org @InterregMED @MEDSustainableTourism @institutzaturizam #ecotourism #eco #interregeurope #tourismdevelopment

Broj tiskanog izdanja

Volite putovati i čitati o putovanjima?

Postanite i vi naš suradnik!

Pošaljite nam vaše fotografije i tekstove e-mailom ili donesite osobno u redakciju.
Najbolje reportaže ćemo objaviti i nagraditi.

Izjava o privatnosti

 Redakcija: 10000 Zagreb, Kosirnikova 17 

Telefon: +385 1 4618898

Radno vrijeme: radnim danom 9-16 sati

PIŠITE NAM

Vaša mišljenja, komentari, kritike i pohvale su nam važne kako bi magazin PLACE2GO postao još bolji. Stoga se veselimo svakom pismu koje primimo od naših čitatelja. Pišite nam na info@place2go.hr