Završio projekt Ilica: Q’ART – Sve boje Ilice 

S Projektom Ilica: Q’ART i Svim bojama Ilice je završilo ljeto – Ilica je postala glavno kulturno-umjetničko središte

Jesensko izdanje Projekt Ilica: Q’ART – Sve boje Ilice vratilo je kulturu i život na Ilicu i Britanski trg. Od 13. do 19. rujna, uz veliku potporu građana, ostvarena je povezanost umjetnosti i zajednice te je aktiviran urbani zagrebački duh. Šarenilo Ilice ukazalo je na raznovrsnost lokalnih obrtnika i probudilo njezin autentični karakter. Time se u potpunosti utjelovio naziv jesenskog izdanja Projekta – Sve boje Ilice.

Organizatori Projekta Ilica: Q’ART Ivana Nikolić Popović i Aleksandar Battista Ilić, ispred Umjetničke organizacije IMAGINE platforme, provedbom Projekta šalju poruku Mi građani smo grad. Sam Projekt dio je Artupunkture, dugo očekivanog projekta koji kulturnim događajima Zagrebu pruža terapiju umjetnošću.

Autentično urbano iskustvo

U nedjelju 19. rujna inače užurbani prolaznici zastali su na Ilici kako bi uživali u kavici na tračnicama, podržali lokalne obrtnike, doživjeli umjetnost, sudjelovali u stvaranju autentičnog urbanog iskustva te uživali u jednom od najšarenijih festivala u Zagrebu. Nakon cijelog tjedna ispunjenog zanimljivim sadržajima na zagrebačkom Britancu, uslijedio je Festival zajednice na glavnoj zagrebačkoj ulici Ilici.

Uobičajenu iličku vrevu zamijenila je rijeka kreativaca i posjetitelja koji su uživali u širokom kulturno-umjetničkom programu. Prazne i zapuštene prostore i dvorišta te samu Ilicu oživile su izložbe, performansi, koncerti, edukativne radionice za odrasle i djecu, prezentacije radova primijenjenih umjetnika te ulična revija.

Ivana Nikolić Popović naglasila je kako je „suvremeni način života i kontekst u kojem trenutno živimo promijenio navike građana. Samim time je dosta prostora u povijesnim jezgrama gradova prazno i podleglo je gentrifikaciji. Naš osnovni cilj je sa zajednicom i u zajednici osmisliti modele koji će vratiti život u centar grada. Oni će primarno podići kvalitetu života u inače zapuštenim dijelovima samog centra grada. Umjetnost je uvijek bila ta koja je ljudima pomagala kroz procese velikih tranzicija, ali i kod dilema, tjeskoba i strahova. Zato se mi upravo kroz umjetnost u zajednici želimo povezati sa zajednicom i stvoriti nove vrijednosti. Veseli nas što je reakcija pozitivna i što se sve više ljudi uključuje i daje svoje prijedloge kako unaprijediti život u zajednici!“.

Glazbeni i modni program

Dobru glazbenu atmosferu posljednjeg dana održavanja Projekta Ilica: Q’ART osim Radija 808 koji je emitirao svoj program direktno na samoj Ilici, začinili su Lela Kaplowitz trio, Melita Lovričević trio, Azil Trio, Bruna Matić Quartet, Oridano Gypsy Jazz trio te Ivana Galić i SoulBeat.

Uz glazbeni doživljaj posjetitelji su svjedočili i nezaboravnoj modnoj reviji ULUPUH-a, TTF-a i drugih kreatora. Građani su mogli zaviriti i u Dvorišta Ilice 65, 67 i 73 i opustiti se uz glazbu, ples i dizajn te pogledati izložbe „Pero Kvesić“ i “Pero Zloba i Tinu Ninu”, Alternativnu galeriju 5538, a izlagači/autori su Tužni Marin i Erol Sjajni.

Projekt Ilica: Q’ART već pet godina kontinuirano podsjeća i donosi sve ono što, pogotovo u kriznim vremenima, zajednici nedostaje. I ove jeseni umjetnost je probudila solidarnost, empatiju, razumijevanje, dijalog i koheziju u zajednici.

Povezanost umjetnosti i zajednice

Projekt Ilica: Q’ART svojevrsna je gesta kojom pokazujemo građanima da živimo zajedno, u ekosustavu s prirodom i da je Ilica puna života kojeg je samo važno probuditi i aktivirati. Pogotovo danas bitno je pokazati da smo svi mi dio grada i da smo svi mi građani grad i to iznimno umjetnički talentirani grad koji se treba vratiti na svjetsku scenu!“, izjavio je Aleksandar Battista Ilić.

Naglasak Projekta Ilica: Q’ART je na ostvarenju povezanosti umjetnosti i zajednice, razvoju i očuvanju mikroekonomije i ekosustava te podizanju svijesti o istima. Projekt Ilica: Q’ART aktivacijom zajednice potiče participativnost u procesima odlučivanja o kulturi i uporabi prostora u javnom i gradskom vlasništvu. Poziva ju na sudjelovanje u kojem se njeguju priroda, grad i njegovi stanovnici. Gradska ulica namijenjena je građanima. Stoga se Projektom Ilica: Q’ART srce grada preoblikuje u mjesto interakcije, dogovora te otkrivanja skrivenih potencijala zapostavljenih prostora i života u gradu.

Fotografije: Kleso Kawasaki

Broj tiskanog izdanja

Volite putovati i čitati o putovanjima?

Postanite i vi naš suradnik!

Pošaljite nam vaše fotografije i tekstove e-mailom ili donesite osobno u redakciju.
Najbolje reportaže ćemo objaviti i nagraditi.

Izjava o privatnosti

 Redakcija: 10000 Zagreb, Kosirnikova 17 

Telefon: +385 1 4618898

Radno vrijeme: radnim danom 9-16 sati

PIŠITE NAM

Vaša mišljenja, komentari, kritike i pohvale su nam važne kako bi magazin PLACE2GO postao još bolji. Stoga se veselimo svakom pismu koje primimo od naših čitatelja. Pišite nam na info@place2go.hr