Žminjska štuorija – šetnja prošlošću ulicama Žminja

 

Žminjska štuorija već sedmu godinu predstavlja znamenitosti i skrivene ljepote Žminja i Žminjštine

Izvan Istre svi putovi vode u Rim, ali u Istri svi putovi vode u Žminj. Ova pouka se od vodičkinje Karle Čerljenko Bulić mogla čuti na prvom ovosezonskom besplatnom vođenom obilasku Žminja nazvanom Žminjska štuorija. Još se mnogo toga zanimljivog moglo vidjeti i saznati kroz kratku, tek jednosatnu kružnu šetnju starom gradskom jezgrom Žminja.

Koja je najstarija nesakralna građevina u Žminju; zašto su se unutrašnjosti ladanjskih crkvica oslikavale freskama; kako su se nekoć krovovi kuća prekrivali kamenim škriljama i još štošta drugo…

Uvid u kulturnu baštinu Žminja

Odjevena u narodnu nošnju iz mjesta Cere na Žminjštini, vodičkinja Karla Čerljenko Bulić je gostima uz materijalnu vrlo zorno predstavila i nematerijalnu kulturnu baštinu Žminjštine. Poglavito osebujni žminjski dijalekt koji uživa UNESCO-vu zaštitu kao dio svjetske nematerijalne kulturne baštine. Svojim pričama o žminjskim kućama, ulicama, trgovima i okolici uspješno je interpretirala povezanost prošlosti i sadašnjosti te predstavila Žminj i kroz njegove povijesne, demografske, kulturne i druge društvene mijene i procese.

Ruta Žminjske štuorije

Uobičajena ruta sedme sezone Žminjske štuorije u nastavku ljeta održavat će se svake srijede s početkom u 10 sati. Počinje podno jedine sačuvane obrambene kule negdašnjeg žminjskog kaštela odnosno ispred današnjeg Turističkog ureda. Od tu se gosti pješice vode u šetnju kroz stari dio Žminja uz zastajanja kod Kanoničke kuće i na popločanoj drevnoj ulici zvanoj Štrada

Zatim slijedi razgledanje freskama oslikane crkvice Sv. Antuna Pustinjaka, obilazak župne crkve Sv. Mihovila i na nju oslonjene starije kapelice Sv. Trojstva. Ruta završava na trgu „Zad kaštela” s pogledom na širu žminjsku okolicu.

Uživanje u lokalnim proizvodima

Po završetku obilaska, goste Zad kaštela dočekuju štandovi s proizvodima lokalnih proizvođača, od svježeg voća i povrća OPG-a „Povratak prirodi” obitelji Grgorović iz sela Žgombini pokraj Cera, do tradicionalnih suhomesnatih proizvoda tvrtke „Žminjski gušti” Milana Udovičića

Na zasebnom štandu predstavljene su i replike „Žminjskih rećina” odnosno nakita rekonstruiranog prema arheološkim nalazima. Njega izrađuje zlatarna David iz Pule a prodaje Cvjetni studio Heidi u Žminju.

Uz poznatu popularizatoricu tradicijske žminjske gastronomije Zdenku Jakus gosti mogu i uživo naučiti kako se mijese žminjski makaruni i drugi oblici tradicijske tjestenine. Svi oni se inače mogu kušati na ljetnom Istarskom festivalu pašte u Žminju.

Osim iznimnim jednosatnim doživljajem, gosti Žminjske štuorije počašćeni su i kuponima s popustom za posjet špilji Feštinsko kraljevstvo te za vožnju quadovima koju organizira žminjska tvrtka Quad Experience Istria. U žminjskoj Turističkoj zajednici najavljuju da će se u nastavku ljeta program Žminjske štuorije obogaćivati i novim sadržajima, poglavito ponudom lokalnih proizvođača na trgu Zad kaštela.

Broj tiskanog izdanja

Volite putovati i čitati o putovanjima?

Postanite i vi naš suradnik!

Pošaljite nam vaše fotografije i tekstove e-mailom ili donesite osobno u redakciju.
Najbolje reportaže ćemo objaviti i nagraditi.

Izjava o privatnosti

 Redakcija: 10000 Zagreb, Kosirnikova 17 

Telefon: +385 1 4618898

Radno vrijeme: radnim danom 9-16 sati

PIŠITE NAM

Vaša mišljenja, komentari, kritike i pohvale su nam važne kako bi magazin PLACE2GO postao još bolji. Stoga se veselimo svakom pismu koje primimo od naših čitatelja. Pišite nam na info@place2go.hr