Rafael – na ishodištu mita u MUO-u

501. obljetnica Rafaelove smrti obilježena u Muzeju za umjetnost i obrt

Zagrebački Muzej za umjetnost i obrt danas je otvorio izložbu Rafael – na ishodištu mita. Nastala je u sklopu obilježavanja pet stoljeća od smrti jednog od najvećih umjetnika renesanse Raffaella Sanzia iz Urbina (1483. – 1520.). Ostvarena je u suradnji sa Zakladom muzeja Brescie zahvaljujući Veleposlanstvu Italije u Zagrebu i Talijanskom institutu za kulturu.

Otvorenje izložbe

Svečanom otvorenju izložbe nazočili su Nj. E. Pierfrancesco Sacco Veleposlanik Republike Italije, dr. sc. Jelena Pavičić-Vukičević, zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba, izaslanica Ministrice kulture i medija RH dr.sc. Nine Obuljen Koržinek, ravnateljica Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Anja Jelavić, predsjednica Zaklade Brescia Musei Francesca Bazoli, direktor Zaklade Brescia Musei Stefano Karadjev, te Roberta D’Adda, kustosica i koordinatorica sektora zbirki i istraživanja Zaklade Brescia muzeji.

Izložba donosi jedinstveni uvid u utjecaj djela tog velikog talijanakog slikara i arhitekta.

Okupljene je na otvorenju uvodno pozdravio ravnatelj MUO-a Miroslav Gašparović koji je istaknuo kako je riječ o jednom izuzetnom projektu, velikoj i značajnoj izložbi koja je zbog COVID-a i potresa prebačena u ovu godinu. Njom se Zagreb i Hrvatska pridružuju obilježavanju izuzetno važne godišnjice smrti jednog od najvećih umjetnika renesanse.

Veleposlanik Republike Italije u Hrvatskoj Pierfrancesco Sacco je istaknuo:

„Naš zajednički Projekt Raffaello, čiju okosnicu čini sjajna izložba Zaklade Brescia Musei, nazvao bih prelijepim i znakovitim iz dva razloga. S jedne strane, on nudi jedan od načina prevladavanja pandemijske krize koju proživljavamo – kroz umjetnost i kulturu. S druge strane, izložbom, zajedno s Muzejom za umjetnost i obrt, želimo pokazati solidarnost s našim hrvatskim prijateljima i ponuditi ohrabrenje kako bi se Zagreb nakon prošlogodišnjih potresa uzdignuo još ljepši i još aktivniji na kulturnom planu“.

Rafael, božanski slikar

Na izložbi je predstavljeno više od sto originalnih grafika mnogih značajnih autora od 16. do 18. stoljeća nadahnutih remek djelima velikog renesansnoga slikara i graditelja, uz Leonarda da Vincija i Michelangela zasigurno najznačajnijeg predstavnika visoke renesanse. Raffaello Sanzio da Urbino potječe iz umjetničke obitelji gdje je od najranijeg djetinjstva imao prilike razvijati svoj iznimni talent da bi svoj puni zamah ostvario u Firenzi, kolijevki renesanse, potom i papinskom gradu Rimu gdje je, između ostalog, bio imenovan upraviteljem gradnje bazilike sv. Petra. Iako je živio samo 37 godina, Rafael je zasigurno jedan od najutjecajnijih umjetnika renesanse, kao i jedan od najvećih umjetnika čovječanstva.

Grafike, majolike i crteži inspirirani Rafaelovim djelima izloženi u Muzeju za umjetnost i obrt svjedoče o veličini i značaju njegova umjetničkog stvaralaštva. Usavršavanje grafike od renesanse na ovamo bitno je doprinijelo širenju, njegovanju i održavanju Rafaelove svevremenske popularnosti. Zahvaljujući grafikama, poglavito u doba kada nije bilo fotografije niti muzeja, osiguran je prijenos rafaelovskog slikarskog izražaja i njegove neprekinute petostoljetne slave koji je urodio mitom „o božanskom slikaru“ čija su djela bila uzor mnoštvu njegovih učenika i sljedbenika.

Projekcija filma

Zahvaljujući Talijanskom kulturnom institutu 9. 5. i 23. 5. 2021. putem live streaminga od 12 do 24 sata bit će prikazan film Raffaello – Il Principe delle arti 3D (2017.) – prva filmska ekranizacija života Rafaela Sanzija, od rođenja u Urbinu i obiteljskog okruženja te potom firentinskog i rimskog razdoblja kroz pregled i tumačenje 70 umjetničkih djela, od kojih više od 40 njih pripadaju velikom slikaru.

Izložba se može razgledati u Muzeju za umjetnost i obrt do 6. lipnja 2021.

rafael muo

Broj tiskanog izdanja

Volite putovati i čitati o putovanjima?

Postanite i vi naš suradnik!

Pošaljite nam vaše fotografije i tekstove e-mailom ili donesite osobno u redakciju.
Najbolje reportaže ćemo objaviti i nagraditi.

Izjava o privatnosti

 Redakcija: 10000 Zagreb, Kosirnikova 17 

Telefon: +385 1 4618898

Radno vrijeme: radnim danom 9-16 sati

PIŠITE NAM

Vaša mišljenja, komentari, kritike i pohvale su nam važne kako bi magazin PLACE2GO postao još bolji. Stoga se veselimo svakom pismu koje primimo od naših čitatelja. Pišite nam na info@place2go.hr