Održiva putovanja na listi hrvatskih putnika

Dan planeta Zemlje 2021. bit će trenutak promišljanja za putnike diljem svijeta. Umjesto toga da se prisjećaju putovanja na kojima su bili u posljednjih 12 mjeseci, mnogi će razmišljati o tome kako ostvariti bolji utjecaj na okoliš i lokalne zajednice na svojim nadolazećim putovanjima. Booking.com, vodeća digitalna platforma za putovanja, iskoristio je svoje posljednje istraživanje kako bi otkrio sve popularniji trend povećane želje za održivijim putovanjima. To znači da možemo očekivati da će putnici u 2021. i nakon nje, kad opet bude sigurno putovati, biti ekološki osvješteniji.

Odluka za buduća održiva putovanja

Nakon što je mnogim putnicima pandemija osujetila planove, postali su svjesni vlastitog utjecaja na okoliš i lokalne zajednice. Više od polovice putnika iz cijelog svijeta (53%), ali i čak 49% putnika iz Hrvatske priznaje da zbog koronavirusa žele putovati održivije. Putnici iz Kolumbije (74%), Brazila (71%) i Indije (70%) osobito su predani tom naumu.

Putnici su postali svjesniji potrebe za održivim putovanjima te sada razmišljaju o koracima potrebnima kako bi se to ostvarilo. Bez obzira na to kako maleni oni bili, osigurali bi da i oni sudjeluju u nastojanjima za zaštitu planeta. 57% putnika iz Hrvatske planiraju zaobići krcate turističke atrakcije, a zanimljivo je da polovica putnika diljem svijeta (51%) neće putovati tijekom vrhunca sezone. 53% putnika iz Hrvatske posjetit će alternativna odredišta kako bi se izbjeglo stvaranje prevelikih gužvi u odredištima.

Podrška lokalnim zajednicama

No putnici ne razmatraju pomno samo odabir odredišta. Razmišljaju i o tome kako njihova putovanja mogu ostaviti dugotrajniji regenerativni učinak te uistinu pomoći s obnovom lokalnih zajednica. Novo istraživanje Booking.com-a otkriva da 70% putnika iz Hrvatske žele da novac koji potroše na putovanju ide u korist lokalne zajednice. Također 41% njih planira podržati lokalne zajednice i lokalno gospodarstvo promišljenijim odlukama vezanima za putovanja. Ovakvo razmišljanje dijeli i 43% putnika diljem svijeta.

Važnost ekloške osviještenosti

Ekološki osviješten način razmišljanja oblikovat će ponašanje putnika čim stignu u neko odredište. To pokazuje činjenica da su putnici iz cijelog svijeta odlučni u naumu da se ponašaju održivo. Istraživanje Booking.com-a pokazuje da 81% putnika iz cijelog svijeta planira barem jednom boraviti u nekom ekološki osviještenom smještajnom objektu. U Vijetnamu to planira 100% putnika, dok u Kolumbiji i Indiji to vrijedi za 98% putnika, a u Hrvatskoj za 86% putnika. Također, 84% svih putnika planira smanjiti otpad i reciklirati plastiku tijekom putovanja u neko odredište, a taj je broj još i veći za putnike iz Tajlanda (94%), Hrvatske (91%), Brazila (91%) i Argentine (90%).

Iako se putnici sad napokon mogu veseliti mogućnosti ponovnog putovanja u ne tako dalekoj budućnosti, istraživanja pokazuju da je pauza u međunarodnim putovanjima nadahnula 84% putnika iz Hrvatske da održiva putovanja u budućnosti stave na prvo mjesto. To je optimističan pokazatelj da će putnici u budućnosti donositi promišljene odluke vezane za putovanja. Imat će na umu da će svaki (održivi) korak koji poduzmu pomoći smanjiti njihov utjecaj na okoliš. Bez obzira na to koliko malen taj korak bio!

Detaljniji pregled predviđanja Booking.com-a o budućnosti putovanja i porasti svijesti o utjecaju na okoliš, te porasti odgovornog putovanja pogledajte ovdje.

Booking.com održiva putovanja

Broj tiskanog izdanja

Volite putovati i čitati o putovanjima?

Postanite i vi naš suradnik!

Pošaljite nam vaše fotografije i tekstove e-mailom ili donesite osobno u redakciju.
Najbolje reportaže ćemo objaviti i nagraditi.

Izjava o privatnosti

 Redakcija: 10000 Zagreb, Kosirnikova 17 

Telefon: +385 1 4618898

Radno vrijeme: radnim danom 9-16 sati

PIŠITE NAM

Vaša mišljenja, komentari, kritike i pohvale su nam važne kako bi magazin PLACE2GO postao još bolji. Stoga se veselimo svakom pismu koje primimo od naših čitatelja. Pišite nam na info@place2go.hr