Optimizam i nada da se vraćamo putovanjima

Novo istraživanje Booking.com-a u kojem je sudjelovalo više od 28.000 putnika iz 28 zemalja i teritorija uključujući i njih 1001 iz Hrvatske, otkriva da povodom distribucije cjepiva ljudi širom svijeta željno iščekuju nova putovanja

●  71% putnika iz cijelog svijeta radije bi otišlo na odmor u 2021. nego pronašlo pravu ljubav
●  Dvije trećine putnika (66%) više se nada putovanjima u 2021. godini zahvaljujući vijestima o uspjehu      cjepiva protiv bolesti COVID-19
●  64% putnika kaže da su im putovanja sada važnija nego prije pandemije
●  Šest od deset putnika (61%) uvjereno je da će do ljeta 2021. moći otići na plažu
●  Više od polovice putnika (59%) tvrdi da neće putovati u inozemstvo dok ne prime cjepivo

Svjetlo na kraju tunela

Zbog utjecaja bolesti COVID-19 na naše svakodnevne živote protekla je godina bila jedna od najtežih dosad. Održavanje fizičke udaljenosti i ostajanje kod kuće postali su dio „novog normalnog“. Iako teški dani možda još uvijek nisu iza nas, nova istraživanja otkrivaju da naša želja za istraživanjem svijeta ostaje nepromijenjena. Nakon mjeseci ograničenja putnici konačno vide svjetlo na kraju tunela, zahvaljujući primjeni cjepiva i drugim revolucionarnim medicinskim postignućima u borbi protiv bolesti COVID-19.

S misijom da svima olakša da istraže svijet, vodeća digitalna platforma za putovanja, Booking.com provela je istraživanje. Sudjelovalo je više od 28.000 putnika iz 28 država i teritorija. Istraživanje je provedeno kako bi se saznalo čemu se putnici najviše nadaju te što smatraju potrebnim za oporavak turističkog sektora.

Cjepiva ulijevaju nadu i vraćaju optimizam putnicima

Iako se zna da pandemija još uvijek nije iza nas, dvije trećine putnika iz cijelog svijeta (66%) više se nadaju putovanjima u 2021. godini. To je zahvaljujući ustrajnoj predanosti znanstvenih i zdravstvenih zajednica te primjeni cjepiva protiv bolesti COVID-19. Jednako toliko putnika (66%) navodi kako im je to što nisu bili u mogućnosti više putovati u 2020. godini potaknulo još veću čežnju za putovanjima u 2021. godini.

Povjerenje u učinkovitost cjepiva na visokoj je razini. Više od polovice putnika širom svijeta (59%) navodi kako neće putovati u inozemstvo dok ne prime cjepivo. Taj broj doseže 68% među putnicima starijima od 55 godina. Nadalje, 55% putnika kaže da će putovati samo u zemlje koje su uvele programe cijepljenja. Međutim, još uvijek postoji određena razina suzdržanosti među dvije petine putnika (41%). Oni su i dalje skeptični glede toga hoće li cjepivo doista doprinijeti sigurnijim putovanjima.

U razdoblju nakon pandemije putovanja postaju glavni prioritet

Putnici širom svijeta potvrđuju da je to što u 2020. nisu mogli putovati kao prethodnih godina znatno utjecalo na njihovu dobrobit. Njih 48% primijetilo je negativan učinak na svoje mentalno zdravlje. Nadalje, 47% kaže da im se javio osjećaj zatočenosti u vlastitom domu zbog ograničenja putovanja.

Njih 64% kaže da su im putovanja sada važnija nego prije pandemije. I to do te mjere da je gotovo tri četvrtine putnika (71%) izjavilo kako bi radije otišli na odmor u 2021. nego pronašli pravu ljubav. Ujedno bi i njih 66% dalo prednost putovanjima u odnosu na uspjeh na poslu te bi radije otišli na odmor nego dobili promaknuće.

Više od polovice putnika (53%) iskoristilo je višak vremena kod kuće za planiranje budućih putovanja, dok ih je gotovo polovica (45%) uštedjela više slobodnih dana, pa ih veseli mogućnost dužeg odmora u 2021. Prilikom maštanja o svom sljedećem odmoru šest od deset putnika (61%) vjeruje da će moći otputovati negdje na plažu do ljeta 2021., a 23% njih kaže da će im opuštajući izlet na plažu ili u spa centar biti prvi oblik putovanja na koji će otići kad to ponovno bude sigurno. Nakon iscrpljujuće godine samo 6% putnika rezervirat će aktivno putovanje, a samo 5% njih odabrat će odmor u gradu kao prioritet.

Zajedničkim naporima do zajedničkog cilja

Kako bi putnici na siguran način mogli ponovno istražiti odredišta za kojima čeznu, vlade, putnici i općenito sektor putovanja moraju surađivati.

Uslijed utjecaja bolesti COVID-19 na sektor putovanja 95% putnika iz cijelog svijeta smatra da tom sektoru treba podrška kako bi se oporavio. Dvije trećine putnika (66%) vjeruju kako su vladini financijski poticaji potrebni za oporavak sektora putovanja. Više od polovice putnika (56%) boji se da taj sektor možda neće opstati bez vladinih potpora.

Kada je riječ o praktičnijim propisima, 72% putnika navodi kako je potreban širi pristup testiranju na koronavirus prije putovanja. Čak 70% njih kaže kako bi vlade trebale surađivati s putničkim udruženjima i pružateljima usluga putovanja kako bi se postavili dosljedniji standardi.

Budućnost turističkog sektora

Iako 70% ispitanih partnera Booking.com-a uz određenu rezervu iskazuje optimizam glede budućnosti svog poslovanja. Slažu se sa stavom putnika da je sektoru putovanja potrebna podrška. Većina njih bi voljela da vlade u budućnosti poduzmu više kako bi pružile potporu ovom sektoru tijekom trenutačne pandemijske krize. Prema mišljenjima iznajmljivača smještajnih objekata svih vrsta i veličina, sljedeća tri ključna područja zahtijevaju pozornost. Dosljedniji međunarodni standardi kada su u pitanju savjeti i pravila za putovanja, brži programi primjene cjepiva i širi pristup testiranju na koronavirus prije putovanja.

Međutim, 62% pružatelja smještaja očekuju povećani interes za putovanja u 2021. godini. Oni i dalje odrađuju svoj dio kako bi osigurali da se putnici osjećaju sigurno. Gotovo 70% njih pojačalo je zdravstvene i sigurnosne mjere te su unaprijedili postupak čišćenja.

Spremnost na ustupke

Pružatelji smještaja nisu jedini koji su spremni zasukati rukave. I 60% putnika iz cijelog svijeta spremno je prihvatiti da će moći putovati samo uz dokaz o cijepljenju. Istovremeno bi 73% putnika pristalo na nošenje maske za lice tijekom putovanja. Čak 64% njih bi podržalo i zabranu putovanja osobama bez maske (uz opravdane izuzetke). Dvije trećine putnika (66%) spremne su putovati isključivo u malim skupinama od 2 do 6 osoba.

Kako bi se pružila izravnija podrška turističkoj industriji, 17% putnika širom svijeta planira iskoristiti bonuse/vaučere od otkazanih putovanja umjesto da zatraže povrat novca. Jednako će ih toliko kupiti vaučere za obitelj i prijatelje, koji će se moći iskoristiti kada ponovno postane sigurno putovati. Osim toga, 31% putnika planira odabrati manje popularna odredišta. Otprilike 27% njih želi rezervirati neovisne smještajne objekte ili one u svom gradu i okolici kako bi podržalo lokalne tvrtke (20%).

Arjan Dijk, Viši potpredsjednik i Direktor odjela za marketing u Booking.com-u, komentira: „Booking.com i dalje vjeruje kako će u nekom trenutku u bliskoj budućnosti svi opet moći putovati i doživjeti svijet zajedno. Kako se počinje nazirati svjetlo na kraju tunela, i dalje smo predani pružanju podrške svima koji se spremaju ponovno putovati kad to opet bude sigurno te surađujemo sa svima koji rade u sektoru putovanja kako bismo osigurali oporavak sektora i bolju, svjetliju budućnost. Vođeni našom misijom da svima olakšamo da istraže svijet, kada dođe pravo vrijeme za otkrivanje mjesta, kultura i iskustava o kojima smo svi sanjarili, pobrinut ćemo se da ih možete pronaći na Booking.com-u.“

Tekst i fotografije: Booking.com

Broj tiskanog izdanja

Volite putovati i čitati o putovanjima?

Postanite i vi naš suradnik!

Pošaljite nam vaše fotografije i tekstove e-mailom ili donesite osobno u redakciju.
Najbolje reportaže ćemo objaviti i nagraditi.

Izjava o privatnosti

 Redakcija: 10000 Zagreb, Kosirnikova 17 

Telefon: +385 1 4618898

Radno vrijeme: radnim danom 9-16 sati

PIŠITE NAM

Vaša mišljenja, komentari, kritike i pohvale su nam važne kako bi magazin PLACE2GO postao još bolji. Stoga se veselimo svakom pismu koje primimo od naših čitatelja. Pišite nam na info@place2go.hr