Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Prag – novo lice starog romantičnog grada

 

Kada bi netko tražio od vas da nabrojite deset najromantičnijih gradova na svijetu, vjerujem da bi Prag bio među njima. A na mojoj listi Top 10 romantičnih gradova bio bi među prva tri! Zašto tako visoko? Odgovor je jednostavan – zato što Prag ima baš sve što vam treba za romantičan vikend: odlične hotele, fantastične restorane, ljubazne stanovnike, čarobne gradske vizure…

Skriveni gradski zidovi

Većina turista bit će jednoglasna – najljepši je ipak Karlov most! Donekle se slažem s time, ali izabrati između šetnje među skulpturama svetaca na Karlovom mostu (osim u podne), uspinjanja do Kraljevske palače i istraživanja ulica Staroga grada – nije baš lako. Zato krenite redom! Cijeli središnji dio grada zanimljiv je za turiste. Sve atrakcije nalaze se na pješačkoj udaljenosti, što olakšava razgledavanje. Uz te popularne lokacije koje posjećuju svi turisti, budite originalni pa obiđite i neka od manje razvikanih mjesta, na primjer poznate praške „zidove“. Južni zid Wallensteinovih vrtova izrađen je od stalaktita koji svojim izgledom oponašaju vapnenačku špilju, skrivajući mnoge oblike i „prikaze“. Doživljaj upotpunjuje glasanje brojnih paunova koji slobodno šeću vrtom. Drugi je zid Johna Lennona na kojem su praški studenti i tajna policija vodili žestoki „rat“ bojama, pokušavajući i nacrtati nove ili prekriti stare grafite. Prvi grafit je predstavljao Lennonov lik, pa je zid dobio ime po njemu.

Filmski grad

Prag je jedna od omiljenih destinacija svjetski poznatih filmaša. Amadeus, Nepodnošljiva lakoća postojanja, Jadnici, Nemoguća misija s Tomom Cruiseom, Kolja, Bourneov identitet… Sve su to filmovi čije su scene snimane na praškim ulicama, koje su ponekad „glumile“ same sebe, a ponekad neke druge gradove, poput Zuricha (Bourneov identitet) ili Londona (Iz pakla). Pražani su posebno ponosni i na svoje, svjetski poznate režisere Miloša Formana i Jirija Menzela i njihove klasike Let iznad kukavičjeg gnijezda i Strogo kontrolirane vlakove (za koji je Menzel osvojio prvog češkog Oscara). Česi su ujedno i majstori animiranog filma. Najpoznatiji su svakako Pat i Mat (kod nas poznatiji kao…A je to?), Vila Amalka i Krtek (mala simpatična krtica), za koje znaju i današnje generacije.

Češke marionete

Lutkarstvo u Češkoj, pa tako i u Pragu ima dugu tradiciju. Gotovo u svakoj ulici pronaći ćete barem jedan dućan s marionetama. Mnoge od njih su pronašle svoje mjesto u Celetnoj i Karlovoj ulici. Životinje, ljudi različitih zanimanja, svima poznati junaci crtića, sve su to likovi koje prikazuju ove drvene lutke koje završavaju u rukama turista i kao suveniri putuju u najudaljenije krajeve svijeta. I stariji stanovnici Praga su ljubitelji lutkarskih predstava, pa ćete tako moći pogledati Orfeja i Euridiku ili Figarov pir iz sasvim drukčijeg ugla.

Neki „novi klinci“…

Poznato je da je Prag kroz povijest iznjedrio mnoge poznate umjetnike, poput Franza Kafke, Karela Čapeka, Vaclava Havela (prije no što je postao predsjednik bio je poznat po dramskim djelima) i svima nam omiljenog Milana Kundere. Danas na prašku scenu stupaju neke nove generacije i novi umjetnici, poput kontroverznog Davida Černyja koji je pretvorio stari londonski autobus na kat u umjetničko djelo pod imenom ‘London Boosted’, mehaničku skulpturu koja vježba sklekove, čime je zaslužio brojne pohvale (izrađena je u čast Ljetnih olimpijskih igara u Londonu). Danas je Prag središte češkog dizajna (od porculana do tekstila), a brojne nagrade koje dobivaju mladi dizajneri pokazuju da će se o njima tek čuti.

Tekst: Damjana Domanovac

Fotografije: Tomislav Serdar, Damjana Domanovac

Broj tiskanog izdanja

Volite putovati i čitati o putovanjima?

Postanite i vi naš suradnik!

Pošaljite nam vaše fotografije i tekstove e-mailom ili donesite osobno u redakciju.
Najbolje reportaže ćemo objaviti i nagraditi.

Izjava o privatnosti

 Redakcija: 10000 Zagreb, Kosirnikova 17 

Telefon: +385 1 4618898

Radno vrijeme: radnim danom 9-16 sati

PIŠITE NAM

Vaša mišljenja, komentari, kritike i pohvale su nam važne kako bi magazin PLACE2GO postao još bolji. Stoga se veselimo svakom pismu koje primimo od naših čitatelja. Pišite nam na info@place2go.hr