Fjällräven Expedition Series: jakne uz koje vam više nikada neće biti hladno

Ponekad do velikih otkrića dođe sasvim slučajno. Arhimed koji je do svog zakona došao brčkajući se u kadi, Alexander Fleming koji je do penicilina došao pospremajući svoj iznimno neuredni laboratorij, a da ne govorimo o desecima kuharskih šegrta koji su do fantastičnih jela došli tako što su nešto uprskali prateći šefov recept. Naravno, jasno je da se radi o iznimnim pojedincima koji su tim otkrićima posvetili čitav svoj život. No, ove simpatične priče su ušle u legendu kao i sama otkrića.

S druge strane postoje neka otkrića do kojih se došlo teško mukom, i nimalo slučajno. Takvim pričama obiluje naslijeđe legendarnog švedskog outdoor brenda Fjällräven. Ništa čudno zapravo, osnivač brenda Åke Nordin nije bio čovjek slučajnosti i linije manjeg otpora. Još od djetinjstva je svoje dane najradije provodio u surovom okruženju sjeverne Švedske. Tamo su ga zahtjevan teren i ekstremni vremenski uvjeti vrlo zorno naučili koliko je u prirodi važna kvalitetna oprema.

Pustolovina osnivača Fjällrävena

Nordin se prije gotovo 50 godina na jednoj od svojih nebrojenih pustolovina smrznuo do srži. Proveo je noć na polarnoj hladnoći u vlastitim rukama iskopanoj rupi u snijegu. Budnim ga je održavala samo jedna misao, bolje reći zavjet koji je dao samom sebi: jednom kada ovo prođe stvorit ću jaknu u kojoj mi više nikada neće biti hladno. Recept je kao i kod svih genijalnih otkrića bio vrlo jednostavan: dvije pernate jakne spojene šavovima kako bi se minimizirao gubitak topline. I tako je 1974. godine iz prijeke potrebe rođena ikona: Fjällräven Expediton Down jakna. Nju su tijekom desetljeća odano voljele generacije zaljubljenika u prirodu.

Ikona je prerasla u liniju

U Fjällrävenu se silno ponose svojim naslijeđem, a Expedition Down jakna iz ’74 u njemu gotovo 50 godina zauzima vrlo važno mjesto. Zato ne čudi da joj je za sezonu FW 20 odana velika počast u vidu cijele linije funkcionalnih jakni bezvremenskog dizajna: Expedition Series. Nova Fjällräven linija ostala je vjerna originalu dizajnom i materijalima. Primarna namjena je ostala ista: da vam bude toplo u svim zimskim pustolovinama. Unutarnja podstava i shell izrađeni su od 100% recikliranog najlona, a paperje korišteno za izolaciju je garantirano 100 % sljedivo, etički proizvedeno te najviše kvalitete. Zahvaljujući promišljenom švedskom dizajnu i izradi, sve komade je lako popraviti u slučaju potrebe. Expedion Series jakne su iznimno tople, ali lagane i  kompaktne te se mogu pakirati u vlastiti džep, što itekako olakšava pakiranje ruksaka. Funkcionalnost, održivost, svestranost i popravljivost – četiri su principa od kojih Fjällräven neće odustati ni pod koju cijenu.

A Kako to izgleda u praksi?

Expedition Down jakna je u svojih gotovo 50 godina postojanja pružala toplinu na brojnim pustolovinama. Od grandioznih ekspedicija na Himalaju i Sjeverni pol do jednostavnih odlaska u školu ili na posao u hladno zimsko jutro. Jer nijedna pustolovina nije toliko malena da se na nju ne bi trebali odvažiti. S novom Expedition Down linijom baš svatko će naći idealnu jaknu za svoju pustolovinu.

U to su se uvjerili Fjällrävenovi prijatelji koje mnogi od vas zasigurno rado prate na društvenim mrežama. Najbolja blogerica među planinarkama Mija Dropuljić povela je svoju Expedition Down Hoodie jaknu na nekoliko planinarskih izleta. Uvjerila se da kvarnerska bura i zubato sunce sasvim dobro slažu s ovom jaknom, koja pruža toplinu, ali i pruža veliku slobodu pokreta. Marko Medić svojom nam je besprijekornom estetikom pokazao da se Expedition Down Lite jakna savršeno nosi s gradskim izazovima. Ona zadovoljava i modnu komponentu bez kompromisa po pitanju funkcionalnosti. Stroga, ali pravedna trenerica Anna Soldo zna koliko je za uspjeh važno iskušavanja vlastitih granica i granica opreme. Stoga je svoju Expedition Down Lite jaknu povela u rodni kraj i uvjerila se da da i švedska zima može biti topla.

U modi je manje često više, ali ikona stila Ana Bacinger zna da nekad i nije tako, pogotovo na hladnoći. Expedition Series Parka svojom će duljinom ugrijati čak i najzimogroznije među nama. U liniji su i  Expedition Lätt Jacket odnosno Hoodie koje umjesto guščjeg paperja imaju sintetičku izolaciju. Ona je pogodna za vlažnije vrijeme jer sintetika, za razliku od paperja, zadržava termoregulacijska svojstva i kad se smoči. Poanta je jasna, nabavite savršenu jaknu za svoju pustolovinu! Ona će vam pružati toplinu mnoge zime koje su pred nama i vratite se prirodi. Jer priroda vas očekuje.

Broj tiskanog izdanja

Volite putovati i čitati o putovanjima?

Postanite i vi naš suradnik!

Pošaljite nam vaše fotografije i tekstove e-mailom ili donesite osobno u redakciju.
Najbolje reportaže ćemo objaviti i nagraditi.

Izjava o privatnosti

 Redakcija: 10000 Zagreb, Kosirnikova 17 

Telefon: +385 1 4618898

Radno vrijeme: radnim danom 9-16 sati

PIŠITE NAM

Vaša mišljenja, komentari, kritike i pohvale su nam važne kako bi magazin PLACE2GO postao još bolji. Stoga se veselimo svakom pismu koje primimo od naših čitatelja. Pišite nam na info@place2go.hr