Wizz Air najavio otvaranje nove baze u Sarajevu

Wizz Air, najzelenija europska aviokompanija sa najvećom stopom rasta, danas je najavila otvaranje svoje 41. baze u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Najavljeno je i baziranje jednog aviona Airbus A320 na Međunarodnom aerodromu Sarajevo u svibnju 2021. godine.

Nove avio-rute

Osim uspostavljanja nove baze, Wizz Air je od svibnja 2021. najavio i pokretanje devet novih ruta iz Sarajeva prema gradovima u sedam zemalja. Mjesta na novim letovima već se mogu rezervirati na wizzair.com ili putem mobilne aplikacije aviokompanije. 

Avion Airbus A320 obavljat će letove na devet novih linija i to: Brussels Charleroi, Copenhagen, Dortmund, Eindhoven, Gothenburg, London Luton, Memmingen, Basel-Mulhouse-Freiburg (Euroairport) i Pariz Beauvais. To je ukupno više od 250.000 mjesta u prodaji na letovima iz Sarajeva u 2021. godini. Wizz Airova široka mreža podržat će ekonomiju BiH te povezati Sarajevo s dugo očekivanim destinacijama.

O Wizz Air-u

Wizz Air je aviokompanija sa investicijskim kreditnim rejtingom i flotom prosječne starosti 5,4 godina. Ona se sastoji od najefikasnijih i najodrživijih uskotrupnih aviona trenutno dostupnih na tržištu, Airbus A320 i Airbus A320neo.

Wizz Airove emisije ugljičnog-dioksida su bile najniže među eurospkim aviokompanijama u tijeku fiskalne 2019. godine (57,2 g/km po putniku).

Uz to, ova aviokompanija ima najveći broj narudžbi najsuvremenijih letjelica iz porodice Airbus A320neo, njih 268. To će joj omogućiti da do 2030. godine dodatno smanji svoj ekološki otisak za 30 posto po svakom putniku.

Sigurnost na prvom mjestu

Wizz Air je također uveo novu eru sanitarnih putovanja s pojačanim higijenskim mjerama. Tako će osigurati zdravlje i sigurnost putnika i posade. Da biste pogledali novi Wizz Airov video o zdravlju i sigurnosti, kliknite ovdje.

Dodavanjem opcije WIZZ Flex prilikom rezervacije, putnici mogu biti sigurni da će, ukoliko se okolnosti promijene ili ukoliko žele promijeniti datum putovanja, moći rezervirati bilo koji WIZZ let po izboru. U ovim nesigurnim vremenima je važno smanjiti brigu i osigurati dodatni nivo zaštite putničkih rezervacija.

Potražnja za jeftinim putovanjima

Govoreći na današnjoj konferenciji za medije, Andras Rado, viši menadžer korporativnih komunikacija Wizz Aira, je izjavio:

“Nakon osam godina uspješnog poslovanja u Bosni i Hercegovini, drago mi je što mogu najaviti našu drugu bosansku bazu u Sarajevu. Vidimo potencijal i potražnju za jeftinim putovanjima u zemlji. Današnja najava je pokazatelj naše posvećenosti prisustvu u Bosni i Hercegovini i pružanju pristupačnijih prilika za putovanje. Istovremeno se pridržavamo najviših standarda naših higijenskih protokola. Naši najsuvremeniji avioni, kao i naše pojačane zaštitne mjere osigurat će najbolje sanitarne uvjete za putnike. Wizz Air upravlja najmlađom i ekonomski najefikasnijom flotom aviona s najmanjim ekološkim otiskom u Evropi. Uvjeren sam da će Wizz Air pozitivno utjecati na ekonomski razvoj i rast turizma u Bosni i Hercegovini.”

Obnova turističkog sektora

Nermin Zijadić, direktor Sektora saobraćaja i usluga u zračnom saobraćaju Međunarodnog aerodroma Sarajevo, je rekao:

“Prije svega moram istaknuti da smo veoma zadovoljni što je baš kompanija Wizz Air odlučila uspostaviti bazu na našem aerodromu. Vjerujem da je to vijest koja će razveseliti i brojne naše građane, kako zbog povoljnih cijena karata, tako i zbog destinacija koje planira uvesti. Posebno je važno što će to biti destinacije na kojima živi naša brojna dijaspora. Ova značajna kompanija uspostavila je prije četiri godine liniju Budimpešta-Sarajevo, za koju je vladao veliki interes i zahvaljujući kojoj je veliki broj građana posjetio prelijepu prijestolnicu Mađarske, ali koja je omogućila i dolazak velikog broja turista u naš grad. Otvaranje baze u Sarajevu bilo bi veoma značajno za Aerodrom, ali i za cijeli turistički sektor. Kao što to obično biva, baza kompanije na jednom aerodromu znači generiranje većeg opsega prometa. Sve to je veoma bitno, ne samo za Aerodrom Sarajevo, već i za kompletan turistički sektor u BiH i sve subjekte čiji rad i oporavak u narednom razdoblju u velikoj mjeri ovise o oporavku avioprometa u našoj zemlji.”

Broj tiskanog izdanja

Volite putovati i čitati o putovanjima?

Postanite i vi naš suradnik!

Pošaljite nam vaše fotografije i tekstove e-mailom ili donesite osobno u redakciju.
Najbolje reportaže ćemo objaviti i nagraditi.

Izjava o privatnosti

 Redakcija: 10000 Zagreb, Kosirnikova 17 

Telefon: +385 1 4618898

Radno vrijeme: radnim danom 9-16 sati

PIŠITE NAM

Vaša mišljenja, komentari, kritike i pohvale su nam važne kako bi magazin PLACE2GO postao još bolji. Stoga se veselimo svakom pismu koje primimo od naših čitatelja. Pišite nam na info@place2go.hr