Ledena Dioklecijanova palača atrakcija u kineskom Harbinu

Na najvećem i najpoznatijem svjetskom Festivalu snijega i leda, koji se održava u Harbinu na sjeveru Kine, po prvi je put izložena ledena skulptura koja predstavlja Hrvatsku. Riječ je o dijelu Dioklecijanove palače, izvijestila je direktorica Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Kini Franka Gulin.

„Prilikom izrade ledene palače cara Dioklecijana organizatori su ovaj vrijedan spomenik kulture pozicionirali u samo središte izložbe. Predstavili su palaču kao jednu od rijetkih ostavština Rimskog Carstva koja i danas živi sa svojim stanovnicima. Ovo je odlična prilika za promociju Hrvatske na kineskom tržištu. Riječ je o iznimno popularnom i jedinstvenom svjetskom događaju.“, istaknula je Gulin. 

Ona je, zajedno s veleposlanikom Republike Hrvatske u NR Kini Darijem Mihelinom te direktorom Predstavništva Hrvatske gospodarske komore Draženom Holmikom, sudjelovala na samom otvorenju festivala.

Ovogodišnji 22. po redu Festival snijega i leda, trajat će sve do kraja veljače. Tema je baština svih 18 sudionica Suradnje država Srednje i Istočne Europe i NR Kine. Sam festival je sastavljen od dva glavna izložbena dijela. Na Sun Island rekreativnom dijelu uz rijeku Songhua izložene su divovske snježne skulpture. Ice and Snow World dio otvoren  je samo u popodnevnim satima i noću uz posebna osvjetljenja izložbenih primjeraka.  Skulpture su veličine zgrada te se izrađuju od blokova leda koji su izvađeni iz rijeke Songhua što je vrlo specifična tehnika koja zahtijeva velike pripreme.

Festival snijega i leda

Harbin Ice and Snow Festival održava se svake godine od 1963. u gradu Harbinu na sjeveru Kine u pokrajini Heilongjiang, a danas je najveći i najposjećeniji festival snijega i leda na svijetu koji godišnje privuče više od 18 milijuna posjetitelja. Prvi sudionici na festivalu u početku su bili samo Kinezi, no festival se ubrzo pretvorio u veliko međunarodno natjecanje u izradi ledenih i snježnih skulptura. Harbin je grad sa snažnim ruskim i istočnoeuropskim utjecajem kada je riječ o kulturi i arhitekturi, a tijekom zime zahvaćen je hladnom sibirskom frontom s prosječnim zimskim temperaturama od -25 Celzijevih stupnjeva.

Broj tiskanog izdanja

Volite putovati i čitati o putovanjima?

Postanite i vi naš suradnik!

Pošaljite nam vaše fotografije i tekstove e-mailom ili donesite osobno u redakciju.
Najbolje reportaže ćemo objaviti i nagraditi.

Izjava o privatnosti

 Redakcija: 10000 Zagreb, Kosirnikova 17 

Telefon: +385 1 4618898

Radno vrijeme: radnim danom 9-16 sati

PIŠITE NAM

Vaša mišljenja, komentari, kritike i pohvale su nam važne kako bi magazin PLACE2GO postao još bolji. Stoga se veselimo svakom pismu koje primimo od naših čitatelja. Pišite nam na info@place2go.hr