Arctic Fox Inicijativa 2020: Fjällräven obilježio vrijeme darivanja na svoj način

Fjällräven, riječ na kojoj gotovo svi osim Šveđana lome jezik, označava polarnu lisicu. Taj lukavi predator zna se pobrinuti za sebe u vrlo surovim polarnim uvjetima. Kao zanimljivost zgodno je istaknuti da je riječ da je riječ o jedinoj životinjskoj vrsti koja mijenja boju dlake u skladu s godišnjim dobima. Tako su polarne lisice u proljeće i ljeto smeđe, dok se zimi jedna vrsta odijeva u plavo, a druga u potpuno bijelo krzno. No osim tog doslovnog značenja, postoji još jedno, vrlo važno preneseno značenje.

Naime u Švedskoj se zaljubljenike u prirodu, prekaljene pustolove naziva „pravim polarnim liscima“. I to je sve što je Åke Nordin, osnivač Fjällräven ikada htio biti – pravi polarni lisac. Pa ne čudi što je svoje životno djelo nazvao baš tako. Ali legendarna lisica na logu nije tu samo kako bi se oslikalo ime, nego i funkcija Fjällrävena. Naime karakteristična poza lisice koja jezikom krije njuškicu priča sljedeću priču. Kada polarnoj lisici zimi krzno postane bijelo, njuškica je zapravo jedini znak koji lisicu razaznaje od polarne bjeline, dakle rep je tu kako bi skrio liju od neželjenih pogleda predatora. A osim toga naravno valja i ugrijati njušku na tim stravično niskim temperaturama. Dakle zaštita od hladnoće i ostalih nepogoda od kojih se moramo štititi u prirodi kako bi se u njoj osjećali dobro i sigurno. Upravo to je glavna misija Fjällrävena od njegova osnutka i to će zauvijek ostati.

Veliki problemi zahtijevaju velika rješenja

Polarna lisica je zahvaljujući klimatskim promjenama danas ugrožena vrsta. Njezin imenjak Fjällräven od svojih početaka zaštitu prirode i održivost svrstava u svoje temeljne vrijednosti. Ne čudi da su navedene okolnosti dovele do osnivanje Arctic Fox inicijative, dobrotvornog fonda. Kroz nju Fjällräven na godišnjoj razini donira sredstva neprofitnim organizacijama i projektima koji za cilj imaju očuvanje prirode i divljeg života, ukazuju na klimatske promjene te potiču ljude na povratak prirodi.

U ovoj smo godini više nego ikada prije shvatili blagodati koje provođenje vremena u prirodi ima na naše mentalno i tjelesno zdravlje. U trenutku kada nam je postala nedostupna, shvatili smo koliko nam priroda znači. Bez prirode smo ništa. Ta nedvojbena spoznaja utkana duboko u Fjällrävenov DNK-a poslužila je kao orijentir u izboru tri projekata kojima će donirati sredstva. Osim tri organizacije o kojima detalje donosimo u nastavku, Fjällräven će s 35 tisuća € i iduće godine doprinijeti financiranju pozicije doktora znanosti na Sveučilištu Stockholm, za daljnje proučavanje razmnožavanja i ponašanja svoje neodoljive imenjakinje.

Projekt zaštite polarne lisice s finskim WWF-om

Članovi WWF Finska uspješno su postavili hranilišta za polarne lisice u finskom dijelu Laponije. Njihove će napore Arctic fox inicijativa u 2020. godini biti poduprijeti s donacijom od 40 000 €. Ona će prvenstveno biti usmjerena u obuku volontera koji će promatrati populaciju polarne lisice. Premda u Finskoj mladunčadi polarne lisice nije bilo 24 godine, slični programi hranjena i nadgledanja u Švedskoj i Norveškoj doveli su do rasta populacije, što je svakako veliko ohrabrenje.

Power to Be

Power to Be će dobiti 25 tisuća € iz fonda Arctic Fox za 2020. godinu. Ova organizacija bazirana u SAD-u pomaže u prirodne pustolovine uključiti ljude s kognitivnim, tjelesnim i drugim poteškoćama. Ovaj posvećeni tim mladih entuzijasta kroz čitav niz programa potpore omogućuje ljudima svladavanje ograničenja provođenjem vremena u prirodi.

Školovanje planinarskih vodiča u suradnji s njemačkom udrugom ramblera

Njemačka udruga ramblera (izraz za ljude koji uživaju u šetnjama prirodom) podupire promociju i educiranje o outdoor aktivnostima kao dio nacionalnog kurikularnog programa za djecu i mlade. S 15 tisuća € dobivenih od Arctic Fox inicijative školski planinarski vodiči stvorit će alternativnu priliku za učenje u prirodi i s prirodom za mnoge učenike narednih godina.

Više informacija o dobitnicima sredstava iz Arctic Fox inicijative potražite na ovom linku: Arctic Fox 2020 recipients

Arctic Fox: Kako (se) vratiti prirodi

U Skandinaviji su zbog negativnog utjecaja klimatskih promjena polarne lisice na rubu izumiranja posljednjih 100 godina. Arctic Fox Initiative izvorno je nastala iz desetljeća Fjällrävenovog podupiranja istraživanja svoje imenjakinje na sveučilištu u Stockholmu. 2019. godine fond je proširen s ciljem podrške više projekta na globalnoj razini, odabrane su tri neprofitne udruge, a rezultati su već sada obećavajući. Više informacija o prijašnim primateljima donacija potražite ovdjeovdje and ovdje.

Svatko od nas može učiniti mnogo, ali zajedno možemo mnogo više. Inicijativa Arctic Fox se financira kroz 1 % doprinosa od prodaje odabranih Fjällräven proizvoda, a to su jedinstveni Kånken Art i Kånken Rainbow, posebna izdanja najvoljenijeg svjetskog ruksaka. U 2020. godini prikupljeno je ukupno 115 000 € s ciljem podupiranja neprofitnih organizacija i projekata koji dijele misiju i viziju s Fjällrävenom. A ona je vrlo jednostavna: vratimo se prirodi jer bez nje smo ništa.

Broj tiskanog izdanja

Volite putovati i čitati o putovanjima?

Postanite i vi naš suradnik!

Pošaljite nam vaše fotografije i tekstove e-mailom ili donesite osobno u redakciju.
Najbolje reportaže ćemo objaviti i nagraditi.

Izjava o privatnosti

 Redakcija: 10000 Zagreb, Kosirnikova 17 

Telefon: +385 1 4618898

Radno vrijeme: radnim danom 9-16 sati

PIŠITE NAM

Vaša mišljenja, komentari, kritike i pohvale su nam važne kako bi magazin PLACE2GO postao još bolji. Stoga se veselimo svakom pismu koje primimo od naših čitatelja. Pišite nam na info@place2go.hr