KulTurna jesen bogate baštine u Jaski

Kada se spuste jesenje magle i osjete prvi mirisi zime, tražimo sadržaje koji su nam dostupni i zanimljivi, a nalaze se u zatvorenim prostorima. Upravo takav sadržajan dan proveli smo Jastrebarskom (ili Jaski kako ju mi Zagrepčani volimo nazivati), gradiću na samo pola sata vožnje od Zagreba, u sklopu posebne turističke ture koja je dio projekta KulTura. Radi s o suradnji između Grada Jastrebarskog i Općine Črnomelj u Sloveniji koji su, kako bi revitalizirali svoju kulturnu baštinu, razvili posebno osmišljenu turističku turu uz podršku mobilne aplikacije i bonitetne kartice.

Kulturna tura u Jaski

Tura započinje u Gradskom muzeju koji čuva zanimljive izloške poput prve mjesečne karte za javni prijevoz iz 1931., starog prenosnog toaleta za auto u vlasništvu grofa Erdödyja koji je ujedno dovezao prvi automobil u Jasku, prve cipele koje su izradili jaskanski obrtnici, te poseban dio muzeja posvećen vatrogastvu. Posebno nas se dojmilo drveno potkrovlje s mnoštvom neobičnih predmeta i zanimljivih priča. Tura uključuje i sakralne građevine kapelu Sv. Duha, franjevački samostan i crkvu Sv. Marije te Crkvu Svetog Nikole. Dalje nas vodi do obiteljske kuće obitelji Starčević, Napoleonove bolnice, starinske ljekarne Bival, bačvarske zbirke obitelji Golub te spomenika Vladka Mačeka gdje nas je dočekao i kostimirani lik. U srcu grada, prošetali smo perivojem dvorca Erdödy, uživali u zlaćanim jesenskim bojama krošnji te se fotografirali na mostu Ljube Kraljević.

Zasluženi užitak

Kako povezati kulturu i gastronomiju, to u Jaski najbolje znaju, jer sam obilazak grada najčešće završi na predivnim jaskanskim bregima, od kuda se pruža jedinstven pogled na nepregledne vinograde i kleti. Naš obilazak završio je u vinariji obitelji Jagunić. Ugostili su nas s odličnom domaćom hranom koju sami proizvode, i ugodnom toplom atmosferom koja nas je, uz degustaciju vrhunskog vina, dodatno ugrijala.

Jednodnevni izlet u okolicu Zagreba nikad se nije činio privlačnijim.

Broj tiskanog izdanja

Volite putovati i čitati o putovanjima?

Postanite i vi naš suradnik!

Pošaljite nam vaše fotografije i tekstove e-mailom ili donesite osobno u redakciju.
Najbolje reportaže ćemo objaviti i nagraditi.

Izjava o privatnosti

 Redakcija: 10000 Zagreb, Kosirnikova 17 

Telefon: +385 1 4618898

Radno vrijeme: radnim danom 9-16 sati

PIŠITE NAM

Vaša mišljenja, komentari, kritike i pohvale su nam važne kako bi magazin PLACE2GO postao još bolji. Stoga se veselimo svakom pismu koje primimo od naših čitatelja. Pišite nam na info@place2go.hr