Svjetski hit Davida Attenborougha Život na našem planetu u izdanju Školske knjige

Najpoznatiji televizijski prirodoslovac David Attenborough u knjizi Život na našem planetu svjedoči o klimatskoj krizi, šalje alarmantna upozorenja, ali i budi optimizam porukama da još stignemo spasiti planet. Prednarudžba hrvatskog izdanja, s kojim Školska knjiga ulazi u vrh najvažnijih nakladnika u svijetu kojima je povjerena ova zadaća, moguća je do 16. listopada s popustom od 20 posto. Knjigapopraćena istoimenim Netflixovim dokumentarcem, Attenboroughovo je remek-djelo s porukom koju svijet danas treba više nego ikad.

Svaki je dokumentarni film Davida Attenborougha upozorenje čovječanstvu, svaka je njegova knjiga uspješnica jer znalački, mudro i argumentirano upozorava na štetu koju naša civilizacija čini planetu Zemlji. U svojoj najnovijoj knjizi Život na našem planetu Moje svjedočanstvo i vizija budućnosti i istoimenu dokumentarnom filmu koji je naručio Svjetski fond za zaštitu prirode (WWF) Attenborough svjedoči o klimatskoj krizi, prognozira što će se događati do kraja 21. stoljeća ako se prema prirodi nastavimo ponašati onako kako smo to dosad činili te predlaže rješenja za ispravljanje pogrešaka i modele novog suživota s planetom.

Najnovija knjiga 94-godišnjeg prirodoslovca, redatelja i producenta Davida Attenborougha podijeljena je u pet cjelina: Naša najveća pogreška, Moje svjedočanstvo, Što nas čeka?, Vizija budućnosti – Kako svijet ponovno učiniti divljim i Naša najveća prilika. Attenborough u knjizi piše o svojoj karijeri dokumentiranja prirodnog svijeta (od 1937. na BBC-u) i iznosi vlastita zapažanja iz prve ruke o propadanju okoliša i bioraznolikosti planeta.

Kako dalje uz savjete Davida Attenborougha

»Živimo udobnim životima u sjeni katastrofe za koju smo sami odgovorni. Tu katastrofu uzrokuje upravo ono što nam omogućuje da živimo udobnim i ugodnim životima. I potpuno je prirodno nastaviti živjeti ovako sve dok ne bude postojao uvjerljiv razlog da to ne činimo i jako dobar plan za neki drugi, alternativan način. Upravo sam zato napisao ovu knjigu«, navodi britanska televizijska zvijezda i jedan od najutjecajnijih svjetskih prirodoslovaca, David Attenborough.

»Divlje smo zamijenili pitomim. Zemlju smatramo svojim planetom, kojim čovječanstvo upravlja u korist čovječanstva. Malo smo mjesta ostavili za ostatak živog svijeta. Pravi je divlji svijet – onaj koji ne pripada čovjeku – nestao. Pregazili smo Zemlju«, tvrdi Attenborough.

Ova knjiga, opremljena s pedesetak fotografija, sustavno bilježi samo manji dio strašne štete koju je čovječanstvo već nanijelo prirodnom svijetu te stvarnu i blisku opasnost da bude mnogo gore ako odmah nešto ne poduzmemo. No knjiga je i puna nade jer nudi drukčiju budućnost. David Attenborough opisuje kako da počnemo ispravljati stvar:

»Sve još možemo popraviti, obuzdati svoj utjecaj, promijeniti smjer našeg razvoja i ponovno postati vrsta koja živi u harmoniji s prirodom. Sve što je potrebno jest volja.«

Kako bismo naš planet ponovno učinili stabilnim, moramo mu vratiti bioraznolikost, baš ono što smo mu oduzeli. To je jedini izlaz iz krize koju smo sami stvorili. Svijet ponovno moramo učiniti divljim, poručuje u svojoj novoj knjizi Život na našem planetuMoje svjedočanstvo i vizija budućnosti sir David Attenborough kojega su gledatelji BBC-a proglasili najvećom živućom britanskom ikonom, a čitatelji časopisa Reader’s Digest Britancem kojemu se najviše vjeruje.

Dosadašnji rad

David Attenborough šest desetljeća radi na BBC-u i autor je uspješnica Pustolovine mladog prirodoslovca, Putovanja na drugi kraj svijeta, Život u zraku i Život na Zemlji. Treba istaknuti i nekoliko ključnih serijala koje je snimio za BBC: Život na Zemlji (1979.), Živi planet (1984.), Iskušenja života (1990.), Privatni život biljaka (1995.), Život ptica (1998.), Plavi planet (2001.), Život sisavaca (2002.), Planet Zemlja (2006.) i Hladnokrvni život (2008.).

Attenborough je ovih dana oborio i Guinnessov rekord: u nešto više od četiri sata skupio je milijun pratitelja na Instagramu, platformi koju je odlučio iskoristiti kako bi senzibilizirao najširu javnost za goruće ekološke probleme i opasnost od kataklizme, o čemu govori u knjizi Život na našem planetu.

Opisi i autori fotografija:

Gornja velika fotografija: S redateljem i suautorom Jonniejem Hughesom u onome istom rudniku u Leicestershireu u koji sam kao dječak odlazio u potragu za fosilima. Ovdje raspravljamo o scenariju tijekom snimanja dokumentarnog filma koji je popratio izlazak ove knjige. (© Ilaira Mallalieu)

Donje manje fotografije po redu: 1. Knjiga Život na našem planetu Davita Attenborougha; 2. Tijekom snimanja Zamrznutog planeta pratio sam znanstvenike iz Norveškoga polarnog instituta dok su strelicom uspavljivali polarne medvjede iz helikoptera. Istraživanja su tijekom godina pokazala da medvjedi gube na težini jer teško love tuljane na sve manjim plohama morskog leda. Ako se ovakav trend nastavi, vjerojatno će dovesti do izumiranja ove vrste. (© BBC); 3. Dian Fossey s planinskim gorilama u Ruandi. Privukla je pozornost svijeta na težak položaj ove vrste gorila i pomogla nam da ih snimimo za Život na Zemlji. (© The Dian Fossey Gorilla Fund International); 4. Zagađenje oceana plastikom: kitopsina se hrani u zagađenim vodama i guta plastiku (© Rich Carey/Shutterstock)

Skroz dolje velika fotografija: Plastično smeće naplavljeno na plažama Božićnih otoka – udaljenog atola u Tihom oceanu (© Gary Bell/Oceanwide/naturepl.com)

Broj tiskanog izdanja

Volite putovati i čitati o putovanjima?

Postanite i vi naš suradnik!

Pošaljite nam vaše fotografije i tekstove e-mailom ili donesite osobno u redakciju.
Najbolje reportaže ćemo objaviti i nagraditi.

Izjava o privatnosti

 Redakcija: 10000 Zagreb, Kosirnikova 17 

Telefon: +385 1 4618898

Radno vrijeme: radnim danom 9-16 sati

PIŠITE NAM

Vaša mišljenja, komentari, kritike i pohvale su nam važne kako bi magazin PLACE2GO postao još bolji. Stoga se veselimo svakom pismu koje primimo od naših čitatelja. Pišite nam na info@place2go.hr