Još jedna sjajna berba u Kaboli najavljuje vina za pamćenje

Na najljepšem istarskom imanju Kabola u Kanedolu pored Momjana završena je još jedna berba. Berači, njih petnaestak, u vinograde su ušli 7. rujna, započelo se s bijelim sortama chardonnayem i malvazijom, a završilo cabernet sauvignonom. Grožđe se u Kaboli bere ručno, vinogradi se protežu na oko 16 hektara, živi se u skladu s prirodom, tri generacije duga tradicija spaja se sa suvremenom tehnologijom i modernim pristupom – prava butik priča s vrhunskim vinima svjetskog glasa. 

„Iza nas je jedna od boljih vinogradarskih godina s dovoljno padalina i dovoljno sunca. U gotovo savršenim uvjetima prinosi su vrhunski kao i kvaliteta grožđa pa će vina ove berbe biti za pamćenje“, kaže Marino Markežić, vlasnik vinarije Kabola, inovator i vizionar kada su vina u pitanju, čovjek koji se ne boji eksperimentirati. Ne samo da se prvi u Istri usudio prijeći na ekološku proizvodnju pa su svi proizvodi s etiketom Kabola nositelji BIO certifikata, nego je prvi u Hrvatskoj počeo s njegovanjem vina u amforama koje su na imanje Kabola prije 17 godina stigle iz Gruzije. Njegov u to vrijeme avangardni podvig otkrio je novo lice malvazije. Malvazija Unica i Malvazija Amfora vinarije Kabola moćna su vina s karakterom, kompleksna, elegantna i puna, iznimno cijenjena među strukom i istinskim ljubiteljima vina.

Vinarija Kabola omiljeno turističko odredište

Obitelj Markežić nije posustala ni u vremenima kada je svijet suočen s pandemijom i globalnom krizom. Njihovo imanje omiljeno je odredište turistima koji uživaju u ambijentu, miru i prekrasnom pogledu na vinograde.

„Iako smo ove godine jedan segment tržišta iz dalekih zemalja poput Kine, Koreje i Japana potpuno izgubili, nakon lockdowna vratili su se naši gosti iz Europe koji rado dolaze u našu vinariju. Novim jesenskim valom pandemije vinski turizam nije posve zaustavljen zahvaljujući vjernim domaćim gostima koji nas tradicionalno posjećuju nakon sezone. Trenutno smo fokusirani na berbu i iduću godinu u nadi i želji da će za sve nas biti mnogo bolja od ove“, zaključuje poznati istarski vinar.  

Broj tiskanog izdanja

Volite putovati i čitati o putovanjima?

Postanite i vi naš suradnik!

Pošaljite nam vaše fotografije i tekstove e-mailom ili donesite osobno u redakciju.
Najbolje reportaže ćemo objaviti i nagraditi.

Izjava o privatnosti

 Redakcija: 10000 Zagreb, Kosirnikova 17 

Telefon: +385 1 4618898

Radno vrijeme: radnim danom 9-16 sati

PIŠITE NAM

Vaša mišljenja, komentari, kritike i pohvale su nam važne kako bi magazin PLACE2GO postao još bolji. Stoga se veselimo svakom pismu koje primimo od naših čitatelja. Pišite nam na info@place2go.hr