Rio de Janeiro: Ča će mi Copacabana…

 

Ča će mi Copacabana… vjerujem da svi znaju otpjevati barem dio ovoga bezvremenskog Oliverova hita.

Znate ono kad vam neka pjesma zapne u glavi, pa je pjevušite po cijele dane, toliko da počnete živcirati i sami sebe i svoje društvo. U vrijeme mog desetodnevnog boravka u Riju stalno sam je pjevušio, toliko da je i Heike (Njemica) nakon par dana propjevala uz mene. Pjevao sam je i na balkonu, s pogledom na Copacabanu kompletno pod vodom. Rijeka je doslovno tekla ulicom zbog zaštopanih odvoda koji nisu mogli primiti toliku količinu vode poslije velike tropske kiše.

Siječanjska rijeka i bezvremenske plaže

Rio de Janeiro (Siječanjska Rijeka) dobio je ime nakon što su Portugalci 1502. godine, doplovivši na ovu plažu, zamijenili morsku uvalu za ušće rijeke. Rio i ja nismo baš kliknuli na prvu. Šetali smo u suton plažom, gacajući po mutnoj vodi u Ipanema japankama i osvrćući se oko sebe. Bili smo svjesni određenog rizika, budući da smo svega nekoliko minuta hoda udaljeni od opasnih favela. Srećom, poslije svake kiše dođe sunce, pa smo tog jutra, obasjani sunčevim zrakama, postali svjesni da se nalazimo u prelijepom  gradu.

Vjerujem da je komisija, glasujući za jedno od svjetskih 7 čuda, odabrala kip Krista Iskupitelja ne samo zbog njegove veličine i ljepote, nego i zbog mjesta na kojem se nalazi. Uvijek sam osjećao posebne simpatije prema gradovima na obali. Ipak, veliki gradovi rijetko imaju tako lijepe plaže kao što su Copacabana, te Ipanema, koja u posljednje vrijeme lagano gradi svoje ime uz poznatiju susjedu. Ipanema je postala poznata otkako se brazilski brend za obuću, nazvan po toj plaži, probio na zapadno tržište. O Copacabani znamo puno više, iako sam bio iznenađen kad sam lutajući Bolivijom nabasao na gradić Copacabana na jezeru Titicaca.

Prvo sam pomislio da je gradić dobio ime po daleko poznatijoj plaži, ali bio sam u krivu. Sredinom osamnaestog stoljeća, na brazilsku plažu donesena je replika kipa Djevice od Copacabane, svetice zaštitnice Bolivije. Po tom bolivijskom mjestu na 3840 metara nadmorske visine dobila je ime danas najpoznatija svjetska plaža. Copa i Ipanema simboli su opuštenog stila života po kojemu je Brazil poznat. Dvije predivne pješčane plaže okružuju palme, kafići iz kojih dopire ritam južnoameričke glazbe, mladići koji jurcaju za nogometnom loptom, djevojke u prepoznatljivim bikinijima…

Kupanje na smjene

Lako se uklopiti i prepustiti guštanju u tom raju na zemlji, no tu ponekad nastaje problem. Ekipa iz obližnjih favela spušta se na plažu, u nabavku novih verzija mobitela, po gotovinu ili bilo kakve vrijednosti koje su ljudi ponijeli sa sobom. Zato treba pripaziti i ne ostavljati stvari na plaži bez nadzora. Ja sam to naučio na jugu Brazila nakon samo dvije minute, kada sam ostavio japanke na plaži i uskočio u more. Poslije tog prvog skoka u more brzo sam izronio, ali japanke su već dobile noge. Bolje japanke nego kamera, novac ili putovnica, pomislio sam. Bila mi je to jeftina škola. Otada idemo na kupanje na smjenu.

Poraz na stranom terenu

Heike nije baš oduševljena ogromnim valovima, pa je tog jutra uživala sunčajući se, dok sam im ja dopustio da me bacakaju po pijesku. Uživao sam kao malo dijete, glasno se smijući i pokušavajući surfati na prsima. Jake morske struje, uz već spomenute valove, nisu uvijek privlačne turistima, pa se rijetki odlučuju na kupanje. Glupirajući se na plaži, valjda sam bio zanimljiv lokalcima koji su me pozvali da zaigramo nogomet na pijesku. Naravno, pokušao sam braniti boje Hrvatske protiv budućih Pelea i Ronalda, ali ubrzo sam morao priznati poraz, pripisujući to domaćem terenu. Poraz od Brazilaca na njihovom terenu nije tako strašan, pogotovo uz Cachacu, lokalno piće poznato kao brazilski rum, koje se dobiva od šećerne trske i od kojeg rade koktel Caipirinha. Ipak, bilo bi šteta provesti sve vrijeme guštajući na plaži….više o temi Rio de Janeiro pročitajte u besplatnom online primjerku našeg PLACE2GO magazina broj 52.

Tekst i fotografije: Neno Jurjević

Broj tiskanog izdanja

Volite putovati i čitati o putovanjima?

Postanite i vi naš suradnik!

Pošaljite nam vaše fotografije i tekstove e-mailom ili donesite osobno u redakciju.
Najbolje reportaže ćemo objaviti i nagraditi.

Izjava o privatnosti

 Redakcija: 10000 Zagreb, Kosirnikova 17 

Telefon: +385 1 4618898

Radno vrijeme: radnim danom 9-16 sati

PIŠITE NAM

Vaša mišljenja, komentari, kritike i pohvale su nam važne kako bi magazin PLACE2GO postao još bolji. Stoga se veselimo svakom pismu koje primimo od naših čitatelja. Pišite nam na info@place2go.hr