Psi pomagači u Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb 

 

Prvi trening u otvorenom i javnom prostoru održan je u putničkom terminalu Zračne luke Franjo Tuđman. Tom prilikom, pet edukatora s pet pasa – labradora, prosječne starosti od 7 do 12 mjeseci prošli su neke od sastavnih koraka i elemenata treninga.

U dogovoru sa ZET-om organiziran je prijevoz autobusom koji je grupu doveo ispred zračne luke gdje su socijalizatori s psima prošli kroz parkiralište što je sastavni dio treninga. Potom se ušlo u prostor dolazaka u prizemlju putničkog terminala, gdje su socijalizatori prošetali kroz prostor u kojem su psi imali zadatak eliminirati svu distrakciju oko sebe. Kako bi provjerili imaju li psi koji su uključeni u trening strah od visine, socijalizatori su u treningu koristili i stakleni lift zračne luke koji ih je doveo na drugi kat u prostor odlazaka gdje su psi prošli vježbu čekanja u redu za šalter. Uz to je jedan od prisutnih socijalizatora demonstrirao hodanje s povezom na očima te na taj način pokazao zašto je bitno da pas bude koncentriran na osobu.

Trening pasa u zračnoj luci izazvao je velik interes putnika i izmamio osmjehe, a program treninga nastavit će se održavati prosječno dva puta mjesečno.

Zadovoljstvo suradnjom izrazio je dr.sc. Marijan Alfonzo Sesar, ravnatelj Centra za rehabilitaciju Silver istaknuvši: „Zahvaljujemo Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb što nam je izašla u susret i organizirala mogućnost treninga u prostoru putničkog terminala. S obzirom na to da su naši korisnici česti putnici u zračnom prometu, programom socijalizacije želimo privući nove volontere upravo iz razloga što je značajni dio našeg rada baziran na volonterstvu.“

U ime zračne luke obratila se Lidia Capković Martinek, glasnogovornica MZLZ izjavivši: „Ovo je još jedan u nizu naših projekata društveno odgovornog poslovanja za koji vjerujemo da će pridonijeti dodatnom povećanju kvalitete naših usluga i veselimo se dugoročnoj suradnji s Centrom za rehabilitaciju Silver.”

 O Silveru:

Program socijalizacije započinje odabirom šteneta u dobi od 6 do 8 tjedana i testiranjem njegovih urođenih predispozicija. Odabrano štene odrasta u volonterskoj obitelji gdje se navikava na sve okolnosti u kojima živi čovjek te usvaja osnovna pravila ponašanja i poslušnosti. Tijekom socijalizacije Centar Silver obiteljima pruža stručnu pomoć i podmiruje sve troškove prehrane, opreme i liječenja psa. Socijalizatori su ljudi koji na godinu dana u svoj dom primaju štene i navikavaju ga na svakodnevne životne situacije. Zatim, po završenoj socijalizaciji, u dobi od 16 do 18 mjeseci, psi se uključuju u program školovanja koje neovisno o programu traje 8 mjeseci.

 

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Broj tiskanog izdanja

Volite putovati i čitati o putovanjima?

Postanite i vi naš suradnik!

Pošaljite nam vaše fotografije i tekstove e-mailom ili donesite osobno u redakciju.
Najbolje reportaže ćemo objaviti i nagraditi.

Izjava o privatnosti

 Redakcija: 10000 Zagreb, Kosirnikova 17 

Telefon: +385 1 4618898

Radno vrijeme: radnim danom 9-16 sati

PIŠITE NAM

Vaša mišljenja, komentari, kritike i pohvale su nam važne kako bi magazin PLACE2GO postao još bolji. Stoga se veselimo svakom pismu koje primimo od naših čitatelja. Pišite nam na info@place2go.hr