Bela nedeja: pet stvari koje ne smijete propustiti

Kastav je doista grad posebne energije koja se osjeti svakodnevno u svakoj njegovoj minuti. Možete je osjetiti u njegovim malim uličicama, gledajući sa Žudike, šetajući šumom, ispijajući omiljeni napitak na omiljenom mjestu, uživajući u gastronomiji ili večernjem povjetarcu na Fortici… 

OSJETITI ENERGIJU BELE NEDEJE

A prvog vikenda u listopadu sve dobija nevjerojatnu potenciju. Bela nedeja u Kastav dovodi desetke tisuća ljudi, hodočasnika jednoj od najstarijih manifestacija ovog podneblja. I svatko ta tri dana piše svoju priču, neku svoju “novu štoriju”… Svatko na svoj način. Hodati strpljivo u nepisanom rasporedu hodača uzbrdo ili nizbrdo, zadržati se ispred štandova, pronaći omiljeni štand ili šank i ostati uz njega, pronaći društvo ili sresti nekoga koga dugo niste vidjeli – to je samo dio onoga što Bela nedeja jest.

Pozitiva koja se osjeti na svakom koraku bez obzira kojoj generaciji pripadali svakome će dati da može uživati u mladom vinu ili u svom omiljenom piću, pronaći mjesto ispred jedne od dviju koncertnih pozornica, pogledati nastupe uličnih zabavljača, zaviriti u ateljee, posjetiti izložbe, vidjeti speleogaleriju, nebrojeno puta zabilježiti trenutke fotografijama…i odmahnuti rukom na kapi kiše.

UVIJEK NEŠTO NOVO

Novi zamah Bela nedeja dobija svakim svojim izdanjem. Prošla je godina itekako iskočila brojnim novim sadržajima. Tako je manifestacija ponudila nastupe uličnih svirača i performera, Crekvina je postala središte koncertnog programa sa impozantnom produkcijom, postavljena su “Mesta za ćakulu” i “Mesta za počinut”, snimljen je promotivni film…

Ove će se godine posjetiteljima ponuditi još dodatnih sadržaja i zanimljivosti. Napomenimo da će Bela nedeja ove godine imati nekoliko atrakcija namijenjenih fotografiranju, počevši od Franeta Merikana, pa do klupice za one koji se vole (parovi, obitelji, prijatelji…). Svakako će zanimljiv biti i veliki grozd na kojeg će se projicirati slike.

Naravno, neke nove zanimljivosti organizator još taji s ciljem da iznenade posjetitelje. Od najavljenih valja podsjetiti na Dječji kutak, sajam autohtonih hrvatskih vina lokVINA, Kuću Belice, ali i izvrsne izložbe fotografija Hrvatskog speleološkog saveza “Vode podzemlja” u Speleogaleriji, izložbe “Za otočit i natočit” Udruge Belica na Trgu istarske vile, izložbe “Iz fotografskog albuma Urbana Rienzera” u Muzejskoj zbirci Kastavštine ili izložbe “Čudesni Milan Marjanović” u Galeriji sv. Trojice.

LokVINA

Prvi put, u sklopu tradicionalne trodevne manifestacije „Bela nedeja“, u Kastvu će se na trgu Lokvina održati „Festival autohtonih hrvatskih vina LokVina“ na kojem će se predstaviti petnaestak proizvođača autohtonih hrvatskih vina poput Belice, Jarbole, Žlahtine, Škrleta i sl. te proizvođači suhomesnatih proizvoda pršuta, sira i maslinovog ulja.

Sam festival LokVina bit će prodajnog karaktera i otvoren u subotu od 14:00 do 20:00,  nedjelju od 12:00 do 20:00, te ponedjeljak od 10:00 do 20:00 sati. Ovogodišnji izlagači su u ime Udruge “Žlahtina vinogradari i proizvođači vina” – Poljoprivredna zadruga Gospoja, Kuća vina Ivan Katunar, Vinska kuća Pavlomir i Vinarija Šipun, u ime Udruge prijatel ruž, grozja i vina “Belica” – Vina Plovanić, u ime Udruge proizvođača grozja i vina “Jarbola” – OPG Ružić, u ime Proizvođačke organizacije “Škrlet” – Vinarija Florijanović i Vinarija Trdenić, Udruga vinogradara, vinara i maslinara “Sveta Lucija” iz Crikvenice, Kutjevo d.d., Vrhunska vina “Đurinski” i OPG Pršutana Antolović. Ovaj će novi sadržaj biti garniran i dobrom glazbom te je za vjerovati da će posjetitelji uživati u još jednom novom sadržaju popularne Bele nedeje.

KUĆA BELICE

Kuća Belice još je jedan novi sadržaj kojeg je Kastav netom predstavio, a po prvi će put zaživjeti Belu nedeju. Interpretacijski centar kuća Belice posjetiteljima predstavlja vinarsku, vinogradarsku i podrumarsku tradiciju Kastavštine kao važan dio lokalnog života i identiteta ovog kraja. Povijesna svjedočanstva vezana uz vino u Kastvu nalazimo već u srednjovjekovnom Zakonu kastafskom, koji određuje davanja koja su lokalni stanovnici bili dužni prinijeti u vinu te kažnjava njegovo razvodnjavanje. 

Posjetitelji mogu naučiti zanimljivosti o trudu lokalnih težaka uloženom u krčenje zemljišta. Mogu naučiti o bolestima vinove loze koje krajem 19. stoljeća dolaze u ove krajeve te vidjeti tehnička sredstva korištena u njihovom suzbijanju. Značajan dio postava posvećen je samoj Belici: kupaži sastavljenoj od nekoliko lokalnih sorti grožđa, najreprezentativnijem kastavskom vinu, te priči o spašavanju ovog važnog dijela kastavske tradicije koji se na kraju 20. stoljeća našao na rubu izumiranja.

Posjetiteljima se na kraju obilaska nudi i prilika da belicu i kušaju u ambijentu starogradske konobe i nekadašnje bačvarske radionice koja se nalazila u podrumu kuće, uz gostoprimstvo udruge Belica koja je nositelj projekta revitalizacije kastavskog vinarstva i vinogradarstva. Dođete li u Kastav, na Belu nedeju ili neki drugi dan u godini, ne propustite ovaj jedinstveni doživljaj.

DJEČJI KUTAK

Ove godine po prvi puta u programu „Bele nedeje“ našla se kreativna zabava za naše najmlađe. Dječji kutak će se nalaziti na trgu „Lokvina“. Zamišljen je kao mjesto okupljanja naših najmlađih. Tu će im se pružiti prilika da u pratnji animatorica izrađuju razne kreativne radove na temu „Bele nedeje“, okušaju se u raznim aktivnostima i igrama koje su se nekada igrale, a u današnje vrijeme su ponekad možda i zaboravljene.

Bit će kreativno uz razne likovne tehnike sa glinamolom, kolaž papirom, temperama, vodenim bojama, raznim prirodnim neoblikovanim materijalima. Djeca će se okušati u pravljenju soka od grožđa na način kako se to radilo u prošlosti. Također će moći naučiti nove-stare igre koje su se nekada igrale na ulici i ispred kuća.

Tako će se odigrati utrka u vrećama, natjecanje u zabijanju čavlića u panj, preskakanje lastika, bacanje obruča, cip-cop, povlačenje konopa, pretakanje vode iz bačvi, utrka s balonima među nogama i razne druge igre kojima će se poticati druženje, natjecateljski duh i ono najvažnije – zabava i smijeh najmlađih.

BELA NEDEJA – ČISTA POZITIVNA ENERGIJA

Bela nedeja je čista energija i sinergija dragih ljudi koji su utkali sebe u organizaciju, sudjelovanje ili su posjetitelji omiljene manifestacije. Jednom na godinu, va grade na brege… I treba je osjetiti!

Broj tiskanog izdanja

Volite putovati i čitati o putovanjima?

Postanite i vi naš suradnik!

Pošaljite nam vaše fotografije i tekstove e-mailom ili donesite osobno u redakciju.
Najbolje reportaže ćemo objaviti i nagraditi.

Izjava o privatnosti

 Redakcija: 10000 Zagreb, Kosirnikova 17 

Telefon: +385 1 4618898

Radno vrijeme: radnim danom 9-16 sati

PIŠITE NAM

Vaša mišljenja, komentari, kritike i pohvale su nam važne kako bi magazin PLACE2GO postao još bolji. Stoga se veselimo svakom pismu koje primimo od naših čitatelja. Pišite nam na info@place2go.hr