Putovanja s djecom – Galapagos

 

Putevima Charlesa Darwina

Što djeca najviše vole? Moji su ludi za životinjama, pa često biramo putovanja na kojima će naša ekipa imati priliku uživati u životinjskom svijetu. Još kad se radi o rijetkim životinjama, uzbuđenju i sreći nema kraja. Odluka je pala – idemo na Galapagos!

Galapagos se našao na ruti naše prošlogodišnje južnoameričke avanture. Radi prirode suprugova posla, putovanja su nam obično intenzivna i relativno kratka za tako daleke destinacije. Naši mali, ujedno i veliki putnici – Lara (tada 7,5 godina), Viktor, Ivor i Gregor (tada trojčeki od 5,5 godina) – navikli su na takav ritam “odmora”, pa smo maksimalno iskoristili četiri dana na ovom živopisnom otoku. Putovanja s djecom nisu jednostavna, ali u osnovi, djeci je najvažnije

da su s roditeljima. U današnje vrijeme teško je naći destinaciju koja je toliko izolirana da ne možete kupiti ni osnovne potrepštine, pa ne pretjerujemo oko pakiranja. Nas šestero obično putujemo samo s dva kufera. Djeca nose svoje male kuferčiće više iz fore – da ih dočekaju na traci po izlasku iz aviona.

Mogu ponijeti svatko po jednu igračku – obično je to plišanac s kojim se vole maziti i igrati, jer u avionu dobiju hrpu stvari za zabavu. Naravno, sa svake destinacije vrate se s ponekom uspomenom, pa igračaka ne manjka. Našoj ekipici maksimalno je limitirana uporaba mobitela i tableta, tako da uživaju u dalekim letovima i satima igranja igrica na avionskim tabletima. Na taj način čak i 14-satni letovi prođu u čistom dječjem zadovoljstvu. U Quito, glavni grad Ekvadora, slijećemo oko ponoći. Za Galapagos nam je potrebna propusnica koja se izdaje na aerodromu, a ured se otvara dva sata prije prvog leta, u našem slučaju, u 5 ujutro. Galapagos time pokušava kontrolirati broj turista koji dolaze na otoke, s ciljem očuvanja bioraznolikosti. Nije nam jasno koji su im kriteriji i nadamo se da nećemo biti odbijeni. Djeca su umorna i slatko spavaju naaerodromskoj drvenoj klupi. Dok ja dežuram pored njih, suprug pokušava nabaviti SIM karticu koju mogu kupiti samo državljani Ekvadora. U pomoć nam uskače ljubazni bračni par s kojim smo bili na letu iz Lime. Djeca su naspavana, a mi uzbuđeni; krećemo stopama Charlesa Darwina…..više o temi Putovanja s djecom – Galapagos pročitajte u broju 50 magazina.

2 komentara

 1. Josipa

  Divno napisano!!!
  Pitko, poučno i zanimljivo. Pls jos takvih reportaža na temu putovanja s djecom ove sjajne autorice.

  Reply
  • Damjana

   Zahvaljujemo se na komentaru. Biti će ih još.

   Reply

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Broj tiskanog izdanja

Volite putovati i čitati o putovanjima?

Postanite i vi naš suradnik!

Pošaljite nam vaše fotografije i tekstove e-mailom ili donesite osobno u redakciju.
Najbolje reportaže ćemo objaviti i nagraditi.

Izjava o privatnosti

 Redakcija: 10000 Zagreb, Kosirnikova 17 

Telefon: +385 1 4618898

Radno vrijeme: radnim danom 9-16 sati

PIŠITE NAM

Vaša mišljenja, komentari, kritike i pohvale su nam važne kako bi magazin PLACE2GO postao još bolji. Stoga se veselimo svakom pismu koje primimo od naših čitatelja. Pišite nam na info@place2go.hr