Ljubljana – čist i odživ grad za bicikliste

Jeste li znali da su Ujedinjeni narodi Sloveniju proglasili najčišćom zemljom na svijetu jer je od 100 indikatora održivosti ispunila cak 96? A Ljubljana je njezin glavni grad!

U čemu je tajna takvog uspjeha? Danas jedna od najbitnijih stavki, ona o sigurnosti destinacije, ovdje je u potpunosti zadovoljena i postavljena kao najviši prioritet. Kada ste čuli ili pročitali u medijima da se u Ljubljani dogodilo nešto loše? To naravno ne znači da je Ljubljana dosadan grad, već naprotiv: u njoj se možete slobodno prepustiti svim uobičajenim aktivnostima koje turisti prakticiraju, ne razmišljajući pritom o vlastitoj sigurnosti.

Kako razgledati grad?

Prije svega – unajmite bicikl. Za Ljubljanu možemo reći da je grad po mjeri biciklista. Ovo jednostavno prijevozno sredstvo omogućit će vam brz dolazak iz jednog u drugi dio grada. Iako Ljubljana nije velika, i u kratkom se vremenu može razgledati pješice, doživljaj „vjetra u kosi“ biciklirajući kroz ljubljanske parkove, zaista je jedinstven, pogotovo za ljetnih vrućina.

Ako krenete u razgled grada jednim od turističkih brodova koji plove rijekom Ljubljanicom, vidjet ćete Ljubljanu iz sasvim druge perspektive. Početna stanica nalazi se u središtu grada, 50-ak metara od Tromostovja na Cankarjevom nabrežju. Oni odvažniji mogu razgledati grad iz kanua ili sa SUP-a, što je posebno uzbudljivo. Pođite popularnom šinskom uspinjačom do srednjovjekovne utvrde, koja i danas bdije iznad grada i njegovih stanovnika, i s koje se pruža jedinstven pogled.

Za posjet Ljubljanskom gradu odvojite dovoljno vremena jer su sadržaji koji se nalaze ondje nadasve zanimljivi. Razgledavanjem izložbe unutar zidina upoznat ćete se sa slovenskom poviješću, a u 20-minutnoj filmskoj projekciji saznat ćete kako je nastajao Ljubljanski grad. Možete razgledati Muzej lutaka, popeti se na Vidikovac i Kulu svirača.

Život na rijeci

Za Ljubljanu možemo reći da je u pravom smislu grad na rijeci, jer se sve događa duž obala rijeke Ljubljanice. Ondje se nalaze kafići, restorani, štandovi sa suvenirima i gradska tržnica. Rijeku krase unikatni mostovi, od kojih je najpoznatije Tromostovje. Kao što mu ime govori, Tromostovje su zapravo tri mosta u jednom.

Današnji izgled ovoga poznatog mosta osmislio je poznati slovenski arhitekt Jože Plečnik, koji je dobio zadatak obnoviti tadašnji Špitalski most nakon velikog potresa 1895. Odlučio je zadržati oštećeni most (današnji srednji most), te dograditi sa svake strane još jedan. Danas je Tromostovje svojevrsni simbol grada i mjesto okupljanja brojnih turista. Ono što ćete sigurno primijetiti šećući obalama Ljubljanice, koja se proteže od Tromostovja preko Mesarskog do Zmajskog mosta, ali i mnogo dalje, je odlična atmosfera koju čini mnoštvo mladih, turista i uličnih svirača.

Baš kao u Rimu, gdje po uzoru na romantičnu priču Ho voglia di te (Želim te), trebate staviti lokot na most Ponte Milvio, isto možete učiniti i na Mesarskom mostu u Ljubljani. Uzmite neki svoj, što vidljiviji lokot (da se istakne u mnoštvu ostalih), urežite inicijale vas i vašeg partnera i zaključajte vašu ljubav. Možda postane vječna. Tako barem kaže spomenuta priča talijanskog književnika Federica Moccia…više o temi Ljubljana pročitajte u broju 50 magazina.

Tekst: Damjana Domanovac

Fotografije: Tomislav Serdar i Jan Serdar

Broj tiskanog izdanja

Volite putovati i čitati o putovanjima?

Postanite i vi naš suradnik!

Pošaljite nam vaše fotografije i tekstove e-mailom ili donesite osobno u redakciju.
Najbolje reportaže ćemo objaviti i nagraditi.

Izjava o privatnosti

 Redakcija: 10000 Zagreb, Kosirnikova 17 

Telefon: +385 1 4618898

Radno vrijeme: radnim danom 9-16 sati

PIŠITE NAM

Vaša mišljenja, komentari, kritike i pohvale su nam važne kako bi magazin PLACE2GO postao još bolji. Stoga se veselimo svakom pismu koje primimo od naših čitatelja. Pišite nam na info@place2go.hr