Denver – grad na milji nadmorke visine

Denver nazivaju i The Mile-High City, jer se nalazi na 1609 metara nadmorske visine. Unatoč tome, može se pohvaliti sa čak 300 sunčanih dana godišnje.

Blue Bear

Nešto viši od 12 metara, zaštitni znak Denvera Blue Bear (službenog naziva „I See What You Mean“, ili u prijevodu „Vidim što misliš“, lokalnog umjetnika Lawrencea Argenta) „vreba“ sve posjetitelje Colorado Convention Centera. Plavi medo je samo jedan od mnogobrojnih primjera lokalne ulične umjetnosti u Denveru, koja čini Metro Denver kolekciju. Zanimljiva je činjenica da ovdje toliko vole uličnu umjetnost. Metro Denver godišnje u njezino ime prihodi više nego bilo koji drugi američki grad. Više o ovom gradskom simbolu, ali i o ostalim zanimljivostima i događanjima u gradu, pronaći ćete na službenoj web stranici Visit Denver.

Kaubojski outfit

Gotovo ni jedan vestern iz holivudske produkcije nije počeo sa snimanjem da prije toga nije naručena prepoznatljiva kaubojska odjeća iz denverske Rockmount trgovine. Nju je osnovao „Papa“ Jack Weil 1946. godine. Otada do danas nalazi se na istom mjestu, u kući izgrađenoj 1909. godine. „Papa“ kako su ga od milja zvali, bio je najstariji CEO u svijetu, vodio je tvrtku do navršenih 107 godina života. Brend je postao popularan nakon što je prvi u svijetu patentirao košulju s drukerima na džepu. Svi američki predsjednici, poznati glumci, glazbenici, sportaši i ostale javne osobe imaju barem jednu košulju ovog cijenjenog brenda. Tko ih sve nosi, možete vidjeti na zidovima trgovine, prepunim fotografija poznatih ljudi. Jer to je pitanje prestiža. Danas trgovinu vodi Jackov unuk Steve, treća generacija Rockmountovih.

Union Station

Obnovljeni denverski željeznički kolodvor Union Station svakako morate vidjeti. Ta povijesna zgrada, izgrađena 1914. godine, danas je pretvorena u ogromni dnevni boravak. Dok čekate polazak vlaka, možete se zavaliti u udobne naslonjače i bezbrižno surfati uz besplatni wifi. Centalni dio u kojem ćete vidjeti mnoštvo mladih ljudi, okružen je fancy restorančićima, pekarnicama, kafićima i trgovinama, a tu je i cvjećarnica, za one koji se u posljednji trenutak sjete neke obljetnice. A onima koji propuste vlak, ili vole boraviti na kolodvorima, u sklopu kolodvorskog kompleksa na raspolaganju je Crawford hotel sa 112 soba. S Union Stationa kreće i nova linija koja vozi direktno do denverskog aerodroma, po cijeni od svega 9 dolara.

Cherry Creek

Za ovaj dio možemo reći da je posebno predgrađe Denvera, udaljeno svega par minuta šetnje od centra (iz Downtowna možete doći autobusnom linijom 83L), poznato po najboljem šopingu u gradu. Bilo da kupujete u velikom Cherry Creek Shopping Centru, u nekom od 160 dućana, ili u jednoj od brojnih dizajnerskih trgovina lokalnih umjetnika, Cherry Creek Northa, kupnja vas neće razočarati. Najbolje i najmaštovitije čokoladne praline kupila sam upravo ondje, u čokolateriji Victoria’s…više o temi Denver pročitajte u broju 50 magazina.

Tekst i fotografije: Damjana Domanovac

Broj tiskanog izdanja

Volite putovati i čitati o putovanjima?

Postanite i vi naš suradnik!

Pošaljite nam vaše fotografije i tekstove e-mailom ili donesite osobno u redakciju.
Najbolje reportaže ćemo objaviti i nagraditi.

Izjava o privatnosti

 Redakcija: 10000 Zagreb, Kosirnikova 17 

Telefon: +385 1 4618898

Radno vrijeme: radnim danom 9-16 sati

PIŠITE NAM

Vaša mišljenja, komentari, kritike i pohvale su nam važne kako bi magazin PLACE2GO postao još bolji. Stoga se veselimo svakom pismu koje primimo od naših čitatelja. Pišite nam na info@place2go.hr