Berlin, grad u kojem svatko može pronaći nešto za sebe

Glavni grad Njemačke i jest i nije vikend-destinacija za hrvatske putnike. Jest zato što ćete iz Zagreba u Berlin stići za sat i pol leta avionom, a nije stoga što je grad nemoguće upoznati u tako kratkom vremenu.

Jednostavan transport po gradu

U Berlin sam se zaputio na koncert jednog od najdražih bendova. No, kao što često činim, u glavni njemački grad sletio sam nekoliko dana ranije, kako bih ga dobro upoznao i u potpunosti doživio. Prvi sam put posjetio grad za koji kažu da je jedan od najotvorenijih i najživljih u Europi, u što sam se i sâm uvjerio!

Jedan savjet za početak – čim sletite u jednu od berlinskih zračnih luka (u mom slučaju to je bio Tegel), potražite info pult Turističke zajednice Grada Berlina (Visit Berlin) i uzmite Berlin Welcome Card, koji se meni osobno pokazao jako korisnim. Inače, prilikom putovanja u velike metropole, kamo ne dolazim svojim autom, najviše problema imam s prijevozom, pa nastojim maksimalizirati vrijeme i obići što više zanimljivosti. Znalo mi se desiti da više od 10 puta dnevno koristim metro, što u većini gradova nije jeftino. Tu su još autobusi, trolejbusi, tramvaji… pa transport zna biti najskuplja stavka putovanja.

Berlin Welcome Card omogućuje vam da se za 29 eura tri dana slobodno vozite svim vrstama gradskog prijevoza (U-Bahn, S-bahn, tramvaji i busevi). Ako dodate još 17 eura (što sam i ja učinio) imate po jedan ulaz dnevno u sve muzeje na Muzejskom otoku, jednom od glavnih turističkih punktova u gradu. Dodatna prednost Welcome Carda je i to što se možete odvesti iz zračne luke do grada i natrag. Kada sve to uzmete u obzir, mislim da se kartica uistinu isplati jer donosi značajnu uštedu. Vožnja po Berlinu odlično je organizirana; na svako mjesto možete stići za maksimalno pola sata, pa vam preporučam da svoju karticu u potpunosti iskoristite.

Polazna točka razgledavanja

Gdje god se smjestili, pogotovo prvi put posjećujete Berlin, najbolje je započeti obilazak u njegovom središtu. Alexanderplatz i Potsdamer Platz poznata su čvorišta javnog prijevoza i dobre polazne točke za razgledavanje grada. Prvi trg je odlično mjesto ako volite šoping i ako ste ljubitelj uličnih tuluma jer se tamo stalno nešto događa. Na njemu se okupljaju ulični svirači, plesači, akrobati i bendovi, a sve to uz opuštenu atmosferu i slobodnu konzumaciju alkohola na javnom mjestu. Ako ne pravite nered i nikoga ne gnjavite, možete piti, plesati i družiti se s ostalim turistima i domaćinima, koji vole provoditi vrijeme zabavljajući se na gradskim ulicama.

Nedaleko od Alexanderplatza je popularni berlinski TV toranj, s kojeg se pruža najbolji pogled na grad i okolicu. Uz toranj se nalazi i lijepa Neptunova fontana, oko koje je uvijek živo i u kojoj se možete osvježiti, pogotovo ako je u gradu 30-ak stupnjeva, kao što je bilo u vrijeme mog posjeta. Nakon nekoliko minuta šetnje prema rijeci Spree, naći ćete se na spomenutom Muzejskom otoku.

Otok za opuštanje i druženje

Prije no što se bacite na obilazak nekog od pet muzeja koji se nalaze na otoku (Stari muzej, Novi muzej, Stara nacionalna galerija, Bode muzej i Pergamski muzej), primijetit ćete jednu od najimpozantnijih građevina u gradu – Berlinsku katedralu. Iako, priznajem, nisam ušao u nju, promatrao sam je iz različitih kutova i – posebno je lijepa i slikovita. U blizini katedrale je polazište za krstarenja rijekom Spree, kao i niz simpatičnih restorana i kafića u kojima po prihvatljivoj cijeni možete popiti popularno lokalno pivo Berliner Pilsner.

Imao sam sreće s vremenom i odlučio se odmoriti, uživajući na suncu. Lagano uspavan pivom, promatrao sam riječne kruzere, ali brzo sam se zaželio daljnjeg istraživanja. Prešao sam preko mosta na Muzejski otok gdje me dočekala gomila mladih ljudi koji su zauzeli gotovo svaki metar prostranih livada ispred i oko muzejâ – neki čitaju, neki uče, neki ispijaju pivo, a neki se fotkaju. Bilo je i onih koji su se, čini mi se, vjenčali u nekoj improviziranoj ceremoniji, s crvenim tepihom i gomilom crvenih balona… Ako vas ne zanimaju muzeji, ili nemate vremena za njihov obilazak, barem prošetajte ovim lijepim i živopisnim mjestom…više o temi Berlin pročitajte u broju 50. magazina.

Tekst: Matej Čepl

Fotografije: Matej Čepl, Tomislav Serdar

Broj tiskanog izdanja

Volite putovati i čitati o putovanjima?

Postanite i vi naš suradnik!

Pošaljite nam vaše fotografije i tekstove e-mailom ili donesite osobno u redakciju.
Najbolje reportaže ćemo objaviti i nagraditi.

Izjava o privatnosti

 Redakcija: 10000 Zagreb, Kosirnikova 17 

Telefon: +385 1 4618898

Radno vrijeme: radnim danom 9-16 sati

PIŠITE NAM

Vaša mišljenja, komentari, kritike i pohvale su nam važne kako bi magazin PLACE2GO postao još bolji. Stoga se veselimo svakom pismu koje primimo od naših čitatelja. Pišite nam na info@place2go.hr