Bauhaus u Njemačkoj

 

Njemačka ove godine obilježava stoljeće Bauhausa, poznate škole za umjetnost i arhitekturu, osnovane 1919. godine u pokrajini Tiringiji. Otada pa sve do danas, načela ovog pokreta inspiriraju umjetnike, dizajnere i arhitekte u cijelom svijetu, koji svoje vizije i ideje prenose u svoju okolinu.

Da bi obilježila ovu značajnu obljetnicu, Tiringija poziva posjetitelje na putovanje do rodnog mjesta Bauhausa, u kojemu je nastala revolucija u umjetnosti i u kojem se i danas može osjetiti snaga te revolucije, koja je prije 100 godina označila preokret u umjetnosti, arhitekturi i dizajnu.
Bauhaus je u umjetnost i dizajn uveo revolucionarnu ideju funkcionalnosti; predmeti su dizajnirani tako da nemaju suvišne ukrase nego da istaknu funkciju za koju su namijenjeni. Iako se Bauhaus rješavao suvišnih ukrasa, nije stradala estetika jer je, kako se to kaže, ljepota u očima promatrača. Na taj način Bauhaus su doživjeli i brojni poklonici širom svijeta. Od skromnih početaka u Weimaru, Bauhaus je brzo napredovao i postao središtem međunarodnog avangardnog pokreta. Daleke 1919. godine arhitekt Walter Gropius osnovao je školu za umjetnost i dizajn pod nazivom “Staatliches Bauhaus zu Weimar”. Nekoliko godina kasnije, točnije 1925., preseljena je u grad Dessau, a kasnije u Berlin, gdje je prestala s radom 1933., jer su je nacisti smatrali središtem komunističkog intelektualizma. Srećom, to nije bio kraj učenja o Bauhausu, budući da su polaznici ove škole otišli u svijet, pronoseći njezine ideje od Tel Aviva i Chicaga do Santiago de Chilea, Moskve i Tokija.

Premda mali gradić, Weimar ima važan kulturni utjecaj čak i u tako velikoj zemlji kao što je Njemačka. Ovo pitoreskno mjesto krase ugodne, popločene ulice u njegovom starom dijelu, s kafićima i terasama punim ljudi koji uživaju uz kavu i komad voćne torte. U zgradi bivšeg kampusa smještena je umjetnička akademija, koja od 1996. nosi naziv Sveučilište Bauhaus. Studenti će vas rado povesti u obilazak i pokazati vam učionice za slikarstvo, drvodjeljstvo, pletenje i sl. Interdisciplinarni pristup učenju omogućava i funkcionalno okruženje. Posjetitelji mogu razgledati i rekonstrukciju zidnih murala koji su zamijenili originale, uništene za vrijeme nacističkog režima, kao i stilizirane ljudske figure Oskara Schlemmera i geometrijske apstraktne kompozicije Herberta Bayera, čiji su radovi nadahnuti pohađanjem radionice Kandinskog, koju je poznati ruski slikar vodio od 1922. godine. Iz te godine potječu i radovi Thea von Doesburga, osnivača Dutch De Stijl pokreta, koji je utjecao na pomak prema konstruktivizmu. U sklopu ture može se vidjeti i Gropiusov ured, s konceptom kvadrat unutar kvadrata, djelomično baziranom na renesansnim idejama o proporcijama.

U blizini glavne zgrade nalazi se Haus am Horn, prva kuća sagrađena u Bauhaus stilu, za potrebe izložbe 1923. godine. Projektirao ju je Georg Muche, tadašnji umjetnički direktor atelijera za pletenje, a sagrađena je od najnovijih materijala, prema tadašnjim tehničkim standardima, sa željom da se pokaže odmak od obrtništva prema industriji. Na otvorenju te izložbe Gropius je predstavio novi moto škole koji glasi „Umjetnost i tehnologija – novo jedinstvo“. Iako je spomenuta izložba bila senzacija u umjetničkom svijetu onog vremena, nije potaknula konzervativnu vlast Tiringije da nastavi financirati rad škole. Ideje Bauhausa otpočetka su bile avangardne i ljevičarske, zbog čega nije ni mogao postati popularan u takvom političkom okruženju. A godine 1924., kad su nacisti ušli u parlament, bilo je vrijeme za selidbu. Gropius je donirao predmete iz radionica vajmarskoj državnoj galeriji, čiji je postav bio osnova prilikom formiranja Bauhaus muzeja.

U današnjem Bauhausu, zgradi od betona, čelika i stakla, smještena je istraživačka i obrazovna institucija koja nastoji i dalje širiti originalne ideje ove škole. Bauhaus Dessau fundacija, pored stalne kolekcije, druge po veličini nakon berlinske, redovito organizira različite izložbe. Nekoliko Bauhaus građevina u Weimaru i Dessauu uvršteno je na UNESCO-ovu listu svjetske baštine. Namještaj i drugi predmeti iz tog doba smatraju se ikonama stila i izuzetno su traženi, kao jedinstven primjer univerzalnog i funkcionalnog dizajna koji odolijeva vremenu.

Ljubav i način na koji su utemeljitelji Bauhausa eksperimentirali, te njihova nastojanja da promijene i utječu na razmišljanje o svijetu koji nas okružuje, i danas zaokupljaju pažnju arhitekata, dizajnera i umjetnika. Poznati umjetnici tog doba, među kojima su najistaknutiji Paul Klee, Vasilij Kandinski, Lyone Feininger, Marcel Breuer i Marianne Brandt, odazvali su se pozivu utemeljitelja Bauhausa, Waltera Gropiusa, i došli u Weimar. U čast obilježavanja stoljeća Bauhausa, u oba grada, Weimaru i Dessauu, ove će se godine otvoriti novi muzeji, a otvorenje muzeja u Berlinu u planu je 2022.

Zanimljivo je da se načela i stil Bauhausa mogu vidjeti i u današnjoj modi. Minimalistička estetika utjecala je na radove poznatih modnih dizajnera, poput Ives Saint Laurena i Alexandre Wang, a nadahnula je i Anne Gorke koja se školovala na Sveučilištu Bauhaus. Načela Bauhausa primjenjuju se i u plesnoj umjetnosti, odnosno baletu pod nazivom Triadische Ballett, čiji je idejni tvorac Oskar Schlemmer, njemački slikar, kipar dizajner i koreograf. Odazvavši se Gropiusovu pozivu, Schlemmer je predavao slikanje murala i kiparstvo, a vodio je i kazališnu radionicu. Ideja ovog baleta zasnovana je na principu trojstva, što znači da ima tri čina, 3 plesača, 12 plesova i 18 kostima. Svaki čin imao je drukčiju boju i raspoloženje, od žute koja simbolizira radost, do mistične crne.

Bauhaus ćemo najbolje upoznati ako posjetimo Njemačku, gdje se ove godine, na njegovu stogodišnjicu, organizira mnoštvo događanja koja prezentiraju tekovine ove škole-pokreta. Odličan uvod u Bauhaus predstavlja The Grand Tour of Modernism, na kojoj možete istražiti njegove korijene, bez obzira na to putujete li vlakom, automobilom ili biciklom. Tura vodi kroz Berlin, Dresden, Stuttgart, Bernau i druge gradove na povijesnoj trasi Bauhausa.

Više saznajte na web stranici Njemačke turističke zajednice

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Broj tiskanog izdanja

Volite putovati i čitati o putovanjima?

Postanite i vi naš suradnik!

Pošaljite nam vaše fotografije i tekstove e-mailom ili donesite osobno u redakciju.
Najbolje reportaže ćemo objaviti i nagraditi.

Izjava o privatnosti

 Redakcija: 10000 Zagreb, Kosirnikova 17 

Telefon: +385 1 4618898

Radno vrijeme: radnim danom 9-16 sati

PIŠITE NAM

Vaša mišljenja, komentari, kritike i pohvale su nam važne kako bi magazin PLACE2GO postao još bolji. Stoga se veselimo svakom pismu koje primimo od naših čitatelja. Pišite nam na info@place2go.hr