KLM lider održivog goriva

Nizozemska zrakoplovna kompanija KLM, SkyNRG (lider na svjetskom tržištu održivog zrakoplovnog goriva) i SHV Energy (globalni lider u distribuciji tekućeg naftnog plina) priopćili su javnosti svoj zajednički projekt: otvaranje prve europske tvornice za proizvodnju održivog zrakoplovnog goriva (OZG). Tvornica će početi s radom 2022.godine, a biti će izgrađena u  Delfzijlu, Nizozemska.

Tvornica će za sirovinu koristiti lokalni otpad, a emisija CO2  biti će smanjena za 85 % u odnosu na proizvodnju i upotrebu fosilnog goriva. 

KLM (Royal Dutch Airlines ) se obavezala da će u narednih 10 godina proizvesti i otkupiti 75.000 tona održivog zrakoplovnog goriva godišnje (75 % proizvodnje), postavši tako prva  zrakoplovna kompanija na svijetu koja u ovoj mjeri ulaže u održivo zrakoplovno gorivo.

Proizvodni pogon specijalizirat će se za proizvodnju OZG-a, bioLPG-a i nafte, prvenstveno korištenjem regionalnih ostataka otpada (npr. ostatci korištenog ulja za kuhanje) kao sirovine. Postrojenje će biti prvo takve vrste na svijetu. Izgradnja ovog objekta, koji će se otvoriti 2022. godine, konkretan je korak prema ispunjavanju ambicija održivosti KLM-a i doprinos širem industrijskom planu „Smart & Sustainable“. Tvrtka SHV Energy, svjetski lider u distribuciji ukapljenog naftnog plina, također će ulagati u objekt i kupiti proizvedenu bioLPG.

Cilj suradnje KLM-a i partnera je smanjenje emisije CO2, uz obnovu flote i povećanje operativne učinkovitosti. Od 2022. godine, tvornica će godišnje proizvesti 100.000 tona SAF-a, kao i 15.000 tona bioLPG-a, kao nusproizvod. To će značiti smanjenje CO2 za 270.000 tona godišnje za zrakoplovnu industriju.

Rezervirajte svoje letove na www.klm.hr i www.airfrance.hr

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Broj tiskanog izdanja

Volite putovati i čitati o putovanjima?

Postanite i vi naš suradnik!

Pošaljite nam vaše fotografije i tekstove e-mailom ili donesite osobno u redakciju.
Najbolje reportaže ćemo objaviti i nagraditi.

Izjava o privatnosti

 Redakcija: 10000 Zagreb, Kosirnikova 17 

Telefon: +385 1 4618898

Radno vrijeme: radnim danom 9-16 sati

PIŠITE NAM

Vaša mišljenja, komentari, kritike i pohvale su nam važne kako bi magazin PLACE2GO postao još bolji. Stoga se veselimo svakom pismu koje primimo od naših čitatelja. Pišite nam na info@place2go.hr