Singapur, ekološki osviješten grad budućnosti

Često ćete pročitati i čuti kako Singapur uspoređuju sa skandinavskim gradovima. Nakon što ga sami vidite, shvatit ćete koliko su zapravo ti gradovi bliski po svim onim obilježjima koja se smatraju dostignućima modernog doba. Život u multikulturalnim zajednicama, u kojima svatko daje ono najbolje od sebe, futuristička arhitektura, savršeno organizirana gradska infrastruktura, ekološki osviješteni stanovnici i primjena sofisticirane tehnologije, gdje god je to moguće.

Komadić povijesti

Singapur je osnovan u novije vrijeme. Nastao je iz trgovinsko-skladišnog centra British East India Company, koji je 1819. osnovao njezin vlasnik sir Stamford Raffles. Godine 1826. postaje britanska kolonija, zajedno s Malaccom i Penangom. Otvaranjem Sueskog kanala doživljava pravi trgovinski boom. Godine 1922. postaje glavna britanska mornarička baza u Istočnoj Aziji, što mu se sveti 1941., kad je bombardiran od strane Japanaca, nakon čega je i pripojen Japanu i nazvan Syonan (Svjetlo Juga). Poslije japanske kapitulacije 1945. vraćen je britanskoj vojnoj upravi, koja je trajala do povlačenja Britanaca iz Singapura 1971., kada grad dobiva punu samostalnost.

Kolonijalna ostavština

U centru Singapura, odnosno u zaljevu oko marine, vidljiv je britanski utjecaj, kao i utjecaj njegovog utemeljitelja, sir Stamforda Rafflesa, koji je u vrijeme osnivanja osmislio središnji dio grada. Njegovo prezime nosi i jedan od najpoznatijih hotela u Singapuru, u kojem odsjedaju visoki državnici i slavne osobe. Hotel je izgrađen u kolonijalnom stilu i otvoren 1887. godine. Mnoge značajne građevine poput kazališta Victoria Theatre and Concert Hall, Fullerton Buildinga, policijske postaje Hill Street, starog zdanja Raffles Institution i zatvora Changi su sagrađene u kolonijalnom stilu početkom 19. stoljeća. Sir Rafflesova ostavština je i jedan od najljepših botaničkih vrtova na svijetu, uređen nedaleko od gradskog središta.

Zanimljivosti 

Iako je Singapur kao cjelina zanimljiv grad, moramo istaknuti i neke posebnosti koje ga izdvajaju od ostalih svjetskih metropola. To su prije svega „zelene činjenice“ jer je Singapur jedan od 20 ekološki najosvještenijih gradova na svijetu. To ćete primijetiti na svakom koraku, primjerice poput broja automobila kojih je manje nego u bilo kojem sličnom velegradu. Većina stanovnika Singapura vozi se javnim prijevozom koji je tako savršeno organiziran, da se na autobus ili metro čeka najviše 5 minuta. Ako se nađete u nekom od javnih toaleta, vidjet ćete preporuke o štednji vode  ̶ da zatvorite slavinu dok sapunate ruke. Spomenut ćemo još neke od zelenih zanimljivosti: 

  • više od 47% površine Singapura je prekriveno zelenilom;
  • više od 80% kuća je smješteno na manje od 10 minuta hoda do najbližeg parka;
  • grad ima više od 72 ha zelenih krovnih terasa i zidova, a do 2030. tu površinu planira utrostručiti;
  • u gradu-državi Singapur ima više od 300 km biciklističkih staza…

…više o temi Singapur pročitajte u broju 49 magazina.

Tekst: Damjana Domanovac

Fotografije: Damjana Domanovac i Tomislav Serdar

Broj tiskanog izdanja

Volite putovati i čitati o putovanjima?

Postanite i vi naš suradnik!

Pošaljite nam vaše fotografije i tekstove e-mailom ili donesite osobno u redakciju.
Najbolje reportaže ćemo objaviti i nagraditi.

Izjava o privatnosti

 Redakcija: 10000 Zagreb, Kosirnikova 17 

Telefon: +385 1 4618898

Radno vrijeme: radnim danom 9-16 sati

PIŠITE NAM

Vaša mišljenja, komentari, kritike i pohvale su nam važne kako bi magazin PLACE2GO postao još bolji. Stoga se veselimo svakom pismu koje primimo od naših čitatelja. Pišite nam na info@place2go.hr