Sarajevo, srdačni duh Orijenta

Dok se još uvijek “lovim” kako pjevušim stihove pjesme “Sarajevo ljubavi moja”, neprežaljenog Sarajlije Kemala Montena, postajem svjesna činjenice kakav je utisak taj grad ostavio na mene.

Grad koji se uvuče u srce

Ovo nije bio moj prvi posjet Sarajevu, već četvrti ili peti, no za razliku od prijašnjih, uz pomoć odličnog vodiča Amira duboko sam proniknula u njegovu dušu. Nakon toga su sve nejasnoće i pitanja o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, poput savršeno složene kockice, postali jedna smislena cjelina.

Grad koji je u svojoj novijoj povijesti pretrpio patnje kakve ne zaslužuje ni jedno mjesto na svijetu, i njegovi stanovnici koji su toliko vjerovali u njega da su se odrekli blagodati urbane Europe s “one strane Tunela spasa”, održavajući ga na životu vlastitim življenjem, zaslužio je posebno mjesto, ne samo u mojem, već i u srcima svih onih koji su ga posjetili.

Imate li Sarajevsko?

Sarajevo jednostavno moraš voljeti! Šarm i utjecaj Istoka i Zapada, austrougarskog i otomanskog naslijeđa, vidljiv je u svim sferama – od arhitekture i vjere, do kuhinje i jezika. Za vrijeme ručka možete se počastiti odličnim ćevapima i „zaliti“ ih Sarajevskim pivom, svojedobno proglašenim najboljim na svijetu. Razlog tomu nije u tajnoj recepturi, već u iznimno kvalitetnoj vodi.

Sarajevska pivovara i danas radi punim kapacitetom, uz jednu razliku – konjske zaprege iz austrougarskog vremena zamijenili su moderni kamioni, a konjušnice su u međuvremenu srušene. Kao podsjetnik na to doba ostalo je zvono na tornju zgrade, koje svojim prodornim zvukom obavještava Sarajlije da je spremna najnovija količina piva. Pa tko voli…

Ono što ćete svakako primijetiti je sve više ugostiteljskih lokala koji ne poslužuju alkohol. Sarajlije kažu da to samo dijelom ima veze s vjerom (muslimani ne konzumiraju alkohol), te da je više stvar navike, a ne tradicije. Ako vam ćevapi (kao nama) nikako ne idu bez piva, dobro se raspitajte gdje ćete ih potražiti… više o temi Sarajevo pročitajte u broju 49 magazina.

Tekst: Damjana Domanovac

Fotografije: Damjana Domanovac i Matej Čepl

Broj tiskanog izdanja

Volite putovati i čitati o putovanjima?

Postanite i vi naš suradnik!

Pošaljite nam vaše fotografije i tekstove e-mailom ili donesite osobno u redakciju.
Najbolje reportaže ćemo objaviti i nagraditi.

Izjava o privatnosti

 Redakcija: 10000 Zagreb, Kosirnikova 17 

Telefon: +385 1 4618898

Radno vrijeme: radnim danom 9-16 sati

PIŠITE NAM

Vaša mišljenja, komentari, kritike i pohvale su nam važne kako bi magazin PLACE2GO postao još bolji. Stoga se veselimo svakom pismu koje primimo od naših čitatelja. Pišite nam na info@place2go.hr