Alaçati, povijesni grad na obali Egejskog mora

Smješten u provinciji Izmir, grad Alaçati očarat će vas svojim širokim i šarenim ulicama, starim mlinovima koje ne možete izbjeći, bistrom moru, ugodnom vjetru koji poziva na jedrenje i plažama na kojima je odmor zagarantiran. Regija poluotoka Çeşme zove vas da ju otkrijete.

Bogatstvo arheoloških nalazišta

Stigavši iz Istanbula, sletio sam u Izmir. Grad je to na Egejskom moru s otprilike 4,5 milijuna stanovnika. Zračna luka nalazi se nedaleko centra grada pa sam u samo 20 minuta vožnje taksijem bio u hotelu, smještenom na idealnoj poziciji za obilazak središnje dijela grada. Velika slova na pročelju hotela Mövenpick vide se iz daleka, a ulaz gleda na impozantni spomenik Mustafi Kemalu Atatürku – prvom predsjedniku Republike Turske koji je na vlasti bio od 1923. do 1938. godine.

Odmah po dolasku otišao sam u šetnju kejom koja me odvela do Sahat kule na trgu Konak i do parka Atatürk. Iskoristio sam vrijeme da upoznam grad koji vrvi tipičnim džamijama, trgovinama i drugim autohtonim prostorima. Budući da sam u gradu ostao dva dana, posjetio sam i arheološka nalazišta. Rimsku agoru koja datira iz antičkih vremena kada je grad nosio ime Smirna (uz koju je i lijep otvoreni muzej), utvrdu Kadifekale koja se naziva još i Baršunasti dvorac i koja je najupečatljivija građevina u gradu. Utvrda je izgrađena pod Aleksandrom Velikim nakon što su Grčku tvrđavu na istom mjestu uništili Rimljani.

Vjetroviti grad mlinova

Nakon kratkog boravka u Izmiru, uzeo sam rent-a-car te se zaputio istočno prema obali Egejskog mora, prema gradu Alaçati za koji sam se zainteresirao zbog arhitekture i mlinova starijih više od 150 godina. Autocestom ste u gradu za sat vremena, uz koju ćete primijetiti vjetrenjače zbog kojih su brežuljci pomalo ogoljeli. Alaçati je s vremenom postao vikend odmorište za stanovnike Izmira, kao i za stanovnike Istanbula koji već dugo vremena tamo provode slobodno vrijeme – bilo da jedre ili tulumare.

Mjesto je puno restorana i dućana koji se nižu u popločenim simpatičnim ulicama. Pune boja i lijepih prizora, zovu na fotografiranje. Relativno širokim ulicama dominiraju plava i bijela boja, a na svakom vas uglu čeka neko iznenađenje – s jedne strane džamija, s druge ulični čistač, pa prodavači začina, proizvođači tkanina… Radi se o mjestu koje je nekada živjelo od poljoprivrede, vinogradarstva i proizvodnje maslinovog ulja, no danas se sve više okreće turizmu. Odlučio sam odsjesti u boutique hotelu preko puta tržnice, nedaleko od samog centra grada… Više o temi Alaçati pročitajte u broju 49 magazina.

Tekst i fotografije: Olivier Robert

Broj tiskanog izdanja

Volite putovati i čitati o putovanjima?

Postanite i vi naš suradnik!

Pošaljite nam vaše fotografije i tekstove e-mailom ili donesite osobno u redakciju.
Najbolje reportaže ćemo objaviti i nagraditi.

Izjava o privatnosti

 Redakcija: 10000 Zagreb, Kosirnikova 17 

Telefon: +385 1 4618898

Radno vrijeme: radnim danom 9-16 sati

PIŠITE NAM

Vaša mišljenja, komentari, kritike i pohvale su nam važne kako bi magazin PLACE2GO postao još bolji. Stoga se veselimo svakom pismu koje primimo od naših čitatelja. Pišite nam na info@place2go.hr