Sjeverna Makedonija

Zemlja koja na zastavi ima vječno sunce uistinu je suncem obasjana oaza zabave i dobrog provoda. Od
modernog i kozmopolitskog Skoplja, preko veličanstvenog Ohrida, pa do Bitolja i Tetova – gdje god se
zaputite nećete požaliti.

U Sjevernu Makedoniju odletjeli smo Croatia Airlinesom i nakon sat i pol već bili u glavnom gradu države koja je za vrijeme našeg boravka i službeno promijenila ime. Iako se ime promijenilo, sve ostalo i dalje je isto – Sjeverna Makedonija zemlja je fantastičnih i dragih ljudi, prekrasne prirode i vrhunske gastronomije, s cijenama koje su prihvatljive za svačiji džep. Nakon slijetanja u Skoplje, zaputili smo se u centar grada. Odsjeli smo u hotelu Park Hotel & Spa, smještenom tik uz nacionalni nogometni stadion, s pogledom na rijeku Vardar. Radi se o moderno uređenom hotelu s 5 zvjezdica koji nije previše udaljen od gradskog središta. Prostrani apartmani s bogato opremljenim minibarom, pomogli su nam da se na brzinu aklimatiziramo, okrijepimo i krenemo u obilazak. Skoplje je moderan grad i prava europska prijestolnica. Ono što ga razlikuje od Zagreba, a po čemu je sličan, primjerice, Budimpešti, Pragu, Ljubljani i Beogradu (uzimajući u obzir samo „susjedne“ gradove), je vezanost uz rijeku. Dojmljiva arhitektura, maštovito osvijetljeni mostovi, ulični svirači, kafići uz rijeku… Ako planirate put u Sjevernu Makedoniju, s ciljem da obiđete većinu zemlje, za Skoplje svakako ostavite minimalno 2 dana. Mi smo se zadržali u gradu jednu večer i uspjeli vidjeti samo uži centar, koji čini Trg Makedonije i veliki spomenik Aleksandru Makedonskom. Vodič nas je upoznao s posljedicama potresa 1963. godine, nakon čega je grad obnovljen, pa je dosta spomenika i zgrada koje ćete vidjeti na trgu novijeg datuma. Spomenik Aleksandru Makedonskom posebno je impozantan noću, kad je osvijetljen sa svih strana. Dominira središnjim gradskim trgom kao što je poznati vojskovođa u prošlosti dominirao gotovo cijelim poznatim svijetom.

Nakon večere u odličnom restoranu hotela u kojem smo odsjeli, zaspao sam umoran od puta, zadovoljan nakon prvog dana u Sjevernoj Makedoniji, s mislima u Ohridu o kojem sam čuo samo najbolje i kojem sam se izuzetno veselio. Zaputili smo se onamo ujutro poslije doručka. Nakratko ću se vratiti na večeru koja je bila izvrsna – prvi sam put kušao makedonske specijalitete, poput janjeće drob sarme, turli tave i selskog mesa… Gastronomija je jak adut u turističkoj ponudi Sjeverne Makedonije pa je uživanje u vrhunskoj i cijenama prihvatljivoj hrani jedan od glavnih motiva za posjet zemlji. Jedan od glavnih – ali nikako jedini. Put od Skoplja do Ohrida trajao je oko 2 sata, s kraćim zaustavljanjem od 15-ak minuta, tijekom kojeg smo na jednom od odmorišta probali tradicionalne makedonske mekike s jogurtom. Uz neizbježnu kafu, konačno smo se razbudili i postali svjesni gdje smo i što nam je činiti. Nakon kratke i ne baš ugodne vožnje preko brdâ (mekike i jogurt u želucu nikako nisu dobra kombinacija sa serpentinama), konačno smo stigli na Ohrid… i imali što vidjeti… Više o temi Sjeverna Makedonija možete pročitati u broju 48 magazina.

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Broj tiskanog izdanja

Volite putovati i čitati o putovanjima?

Postanite i vi naš suradnik!

Pošaljite nam vaše fotografije i tekstove e-mailom ili donesite osobno u redakciju.
Najbolje reportaže ćemo objaviti i nagraditi.

Izjava o privatnosti

 Redakcija: 10000 Zagreb, Kosirnikova 17 

Telefon: +385 1 4618898

Radno vrijeme: radnim danom 9-16 sati

PIŠITE NAM

Vaša mišljenja, komentari, kritike i pohvale su nam važne kako bi magazin PLACE2GO postao još bolji. Stoga se veselimo svakom pismu koje primimo od naših čitatelja. Pišite nam na info@place2go.hr