Južna Koreja

Ohai Seul! Vremenska razlika plus dugi let i ode cijeli dan, jer daleko je Koreja. Od dana nam je ostalo
jedva toliko da se smjestimo u apartman i upoznamo kvart u kojem smo se našli.

Seul je glavni i najveći grad Južne Koreje, a prostire se uz rijeku Han. Bili smo spremni obići ga i uzduž i poprijeko te istražiti sve njegove zanimljivosti. Prva stanica na tom putu ujedno je i glavna gradska znamenitost. Palača Gyeongbokgung, koja je u prošlosti bila glavna kraljevska palača, sagrađena je davne 1395. godine. Gyeongbokgung je ogroman kompleks kroz koji smo planirali relativno brzo prozujati, no završilo ja tako da smo se zadržali gotovo pola dana. Oko palače se nižu trgovine u kojima možete unajmiti tradicionalnu odjeću i, poput pravih Korejaca, prošetati po njezinoj unutrašnjosti. Budući da većina posjetilaca radi upravo to, kada uđete u kompleks imat ćete osjećaj da ste se našli u prošlosti, jer sve je puno žena i muškaraca u staroj tradicionalnoj nošnji.

Cjelokupan dojam pojačava impresivna smjena straže ispred glavnog ulaza u palaču. U najvećoj smjeni, koja traje 20 minuta, sudjeluju brojni stražari odjeveni u odore jarkih boja, a sve se odvija u središnjem prostoru kompleksa i predstavlja pravi spektakl. Nedaleko od palače nalazi se tradicionalno selo Bukchon Hanok, građeno arhitektonskim stilom starim 600 godina. Koliko je važan ovaj dio grada, shvatit ćete i na njegovim ulicama, na kojima ćete susretati mlade djevojke s natpisima koji upozoravaju na tišinu za vrijeme razgledavanja, s naglaskom na smanjenje turizma, jer sve veća pojava turista narušava mir i život u ovim ulicama.

Seul je prepun zanimljivih i otkačenih mjesta i restorana. Jedan od njih je kafić Poo koji smo odabrali za odmor od razgledavanja grada. Da, tema ovog mjesta je upravo ono na što ste pomislili – ondje je sve povezano s izmetom i wc školjkom. Jeli smo kolačiće u obliku izmeta, a rižu su nam servirali u wc školjki. Na ovom je mjestu nekad bio i PooPooLand, poznati tematski park koji je u vrijeme našeg boravka bio u fazi preseljenja na novu lokaciju. Ne mogu ni zamisliti kakve su se atrakcije nalazile u njemu! Više o temi Južna Koreja možete pročitati u broju 47 magazina.

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Broj tiskanog izdanja

Volite putovati i čitati o putovanjima?

Postanite i vi naš suradnik!

Pošaljite nam vaše fotografije i tekstove e-mailom ili donesite osobno u redakciju.
Najbolje reportaže ćemo objaviti i nagraditi.

Izjava o privatnosti

 Redakcija: 10000 Zagreb, Kosirnikova 17 

Telefon: +385 1 4618898

Radno vrijeme: radnim danom 9-16 sati

PIŠITE NAM

Vaša mišljenja, komentari, kritike i pohvale su nam važne kako bi magazin PLACE2GO postao još bolji. Stoga se veselimo svakom pismu koje primimo od naših čitatelja. Pišite nam na info@place2go.hr