Pustinja Atacama

Otkako putujem, upoznao sam mnogo ljudi koji prije putovanja rado proučavaju faktografije svoje nove destinacije. U njihovom slučaju, Čile bi bio zemlja s podatcima dostojnima jednog prosječnog dnevnika putovanja.

Najduža je to zemlja na svijetu; od sjevera prema jugu zauzima nevjerojatnih 4620 kilometara. Njenim krajobrazom dominiraju Ande, koje gotovo pravocrtno prate položaj zemlje od sjevera ka jugu. U Čileu se nalazi i najsuša pustinja na svijetu – impresivna Atacama – dok njegove obale zapljuskuju valovi Tihog oceana. U žarištu ‘sukoba’ vode i suše, nikli su brojni vinogradi, a s njima i vinarije, što je Čile učinilo petim najvećim izvoznikom vina na svijetu. Na listu čileanskih superlativa svakako se mogu ugurati i najveći južnoamerički vatromet u gradu Valparaiso te najveći svjetski bazen na otvorenom, u odmaralištu San Alfonso del Mar, koji plijeni svojom ljepotom. Čile je, dakle, zemlja tisuću čuda, ali ono što najviše oduševljava u priči o toj dalekoj zemlji jesu poznati čileanski pingvini koji su se nastanili u blizini Punta Arenasa te na sjevernoj obali. Osim toga, Čile je u novije vrijeme dospio i na listu zemalja koje prednjače po seizmičkim aktivnostima, zbog čega ga neki putnici olako miču sa svoje liste želja, ali srećom, zemlja ne drhti tako često da si uskratite njezinu ljepotu.

Većina turista igra na sigurno, zaputivši se u Santiago, glavni grad Čilea. Santiago de Chile smješten je u središnjoj dolini i dom je gotovo trećine ukupnog stanovništva zemlje. Grad je istodobno i moderan i tradicionalan, što znači da se možete diviti i nevjerojatnom arhitektonskom skylineu, ali i uživati u šarenilu tradicionalnih tržnica, kušajući čileanske delicije. Kao fotograf i reporter, rijetko kada igram na sigurno, ali sam morao pronaći barem jednu točku u Čileu koja bi zadovoljila sve uvjete: malo avanture, malo tradicije, malo nestvarnog i malo tajanstvenog.

Put me odveo u San Pedro, čije stanovništvo lagano posustaje pred navalom turista; kažu da ih je manje nego u Santiagu, ali ipak dovoljno jer je San Pedro odlična polazišna točka za mnoga mjesta u zemlji, a nisu rijetke ni ture prema Boliviji. No, San Pedro je ipak mnogo više od uobičajenog turističkoga grada, što ga svakako svrstava na listu vaših želja. Više o temi Pustinja Atacama možete pročitati u broju 47 magazina.

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Broj tiskanog izdanja

Volite putovati i čitati o putovanjima?

Postanite i vi naš suradnik!

Pošaljite nam vaše fotografije i tekstove e-mailom ili donesite osobno u redakciju.
Najbolje reportaže ćemo objaviti i nagraditi.

Izjava o privatnosti

 Redakcija: 10000 Zagreb, Kosirnikova 17 

Telefon: +385 1 4618898

Radno vrijeme: radnim danom 9-16 sati

PIŠITE NAM

Vaša mišljenja, komentari, kritike i pohvale su nam važne kako bi magazin PLACE2GO postao još bolji. Stoga se veselimo svakom pismu koje primimo od naših čitatelja. Pišite nam na info@place2go.hr