Island, sjever Europe

Kada mi je prijateljica s kojom dijelim ljubav prema temperamentnoj i šarenoj Španjolskoj, rekla da bi se rado preselila na Island i živjela ondje zauvijek, znala sam da moram vidjeti tu zemlju. Bila sam prilično skeptična prema ideji da jedna izolirana zemlja, daleko na hladnom sjeveru, može nekome biti tako fascinantna, ali pri prvom posjetu Islandu postalo mi je jasno da ga upravo ta izoliranost čini posebnim.

REYKJANES

Poluotok Reykjanes je prvo je što putnici vide nakon dolaska u zračnu luku Keflavik. Beskrajna polja crne lave, s malo ili gotovo nimalo lišajeva, sve to uokvireno morem. Mističan i vjetrovit krajolik zapanjio me snagom svoje posebnosti. Stajala sam na crnoj litici, tresući se od hladnoće i naleta vjetra i promatrala ogromne sivobijele valove kako se razbijaju o crne stijene. A kad je par minuta nakon toga počela padati kiša, nisam joj zamjerila. Islanđani kažu: Ako vam se ne sviđa vrijeme, pričekajte petnaest minuta i promijenit će se. Reykjanes je najmlađi dio Islanda, geotermalno vrlo aktivan. U njemu se nalazi Plava laguna, prirodni bazeni od crne lave, ispunjen geotermalnom vodom obogaćenom sumporom – zdravo, ljekovito i iznad svega opuštajuće. Kontrast između svijetloplave vode i crne lave ostavlja poseban dojam, kao i osjećaj dok ste uronjeni u vodu čija je temperature 37˚C, a po vama pada kiša ili snijeg jer je vanjska temperatura svega 5˚C. Reykjanes je dom velikog broja „nevidljivih“ ljudi. Tako Islanđani nazivaju vile i vilenjake, vjerujući da se pojavljuju samo pred onima koje sami odaberu. Svjedočanstva o takvim susretima prenose se tradicionalno s koljena na koljeno. U svakoj knjižari na Islandu možete naći na desetke knjiga o neobičnim bićima koja daju poseban pečat ovoj zemlji. Šarm Islanda nije samo u nevjerojatnim kontrastima njegovih krajolika već i u mješavini poganskog i kršćanskog naslijeđa, nordijske mitologije i priča o patuljcima, vilenjacima i trolovima. Sve to čini ovu zemlju bajkovitom i nestvarnom. Više o temi Island možete pročitati u broju 41 magazina.

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Broj tiskanog izdanja

Volite putovati i čitati o putovanjima?

Postanite i vi naš suradnik!

Pošaljite nam vaše fotografije i tekstove e-mailom ili donesite osobno u redakciju.
Najbolje reportaže ćemo objaviti i nagraditi.

Izjava o privatnosti

 Redakcija: 10000 Zagreb, Kosirnikova 17 

Telefon: +385 1 4618898

Radno vrijeme: radnim danom 9-16 sati

PIŠITE NAM

Vaša mišljenja, komentari, kritike i pohvale su nam važne kako bi magazin PLACE2GO postao još bolji. Stoga se veselimo svakom pismu koje primimo od naših čitatelja. Pišite nam na info@place2go.hr