Impresivna pustinja Atacama u zemlji superlativa

Otkako putujem, upoznao sam mnogo ljudi koji prije putovanja rado proučavaju faktografije svoje nove destinacije. U njihovom slučaju, Čile bi bio zemlja s podatcima dostojnima jednog prosječnog dnevnika putovanja.

Zemlja čuda i superlativa

Najduža je to zemlja na svijetu; od sjevera prema jugu zauzima nevjerojatnih 4620 kilometara. Njenim krajobrazom dominiraju Ande, koje gotovo pravocrtno prate položaj zemlje od sjevera ka jugu. U Čileu se nalazi i najsuša pustinja na svijetu – impresivna Atacama – dok njegove obale zapljuskuju valovi Tihog oceana. U žarištu ‘sukoba’ vode i suše, nikli su brojni vinogradi, a s njima i vinarije, što je Čile učinilo petim najvećim izvoznikom vina na svijetu.

Na listu čileanskih superlativa svakako se mogu ugurati i najveći južnoamerički vatromet u gradu Valparaiso te najveći svjetski bazen na otvorenom, u odmaralištu San Alfonso del Mar, koji plijeni svojom ljepotom. Čile je, dakle, zemlja tisuću čuda, ali ono što najviše oduševljava u priči o toj dalekoj zemlji jesu poznati čileanski pingvini koji su se nastanili u blizini Punta Arenasa te na sjevernoj obali. Osim toga, Čile je u novije vrijeme dospio i na listu zemalja koje prednjače po seizmičkim aktivnostima, zbog čega ga neki putnici olako miču sa svoje liste želja, ali srećom, zemlja ne drhti tako često da si uskratite njezinu ljepotu.

U potrazi za nestvarnim i tajanstvenim

Većina turista igra na sigurno, zaputivši se u Santiago, glavni grad Čilea. Santiago de Chile smješten je u središnjoj dolini i dom je gotovo trećine ukupnog stanovništva zemlje. Grad je istodobno i moderan i tradicionalan, što znači da se možete diviti i nevjerojatnom arhitektonskom skylineu, ali i uživati u šarenilu tradicionalnih tržnica, kušajući čileanske delicije. Kao fotograf i reporter, rijetko kada igram na sigurno, ali sam morao pronaći barem jednu točku u Čileu koja bi zadovoljila sve uvjete: malo avanture, malo tradicije, malo nestvarnog i malo tajanstvenog.

Put me odveo u San Pedro, čije stanovništvo lagano posustaje pred navalom turista; kažu da ih je manje nego u Santiagu, ali ipak dovoljno jer je San Pedro odlična polazišna točka za mnoga mjesta u zemlji, a nisu rijetke ni ture prema Boliviji. No, San Pedro je ipak mnogo više od uobičajenog turističkoga grada, što ga svakako svrstava na listu vaših želja. Više o temi Pustinja Atacama možete pročitati u broju 47 magazina.

Broj tiskanog izdanja

Volite putovati i čitati o putovanjima?

Postanite i vi naš suradnik!

Pošaljite nam vaše fotografije i tekstove e-mailom ili donesite osobno u redakciju.
Najbolje reportaže ćemo objaviti i nagraditi.

Izjava o privatnosti

 Redakcija: 10000 Zagreb, Kosirnikova 17 

Telefon: +385 1 4618898

Radno vrijeme: radnim danom 9-16 sati

PIŠITE NAM

Vaša mišljenja, komentari, kritike i pohvale su nam važne kako bi magazin PLACE2GO postao još bolji. Stoga se veselimo svakom pismu koje primimo od naših čitatelja. Pišite nam na info@place2go.hr