Etiopija zemlja domorodaca

Svatko koga put nanese u Etiopiju, sa željom da otkrije mistične civilizacije, neće požaliti. Ova istočnoafrička zemlja dom je brojnim plemenima, poput Daasanacha, Hamara, Karo plemena I Mursa. Međutim, izazov je pronaći pleme koje objedinjuje različite posebnosti, dodajući im nešto posve drukčije i svoje. Mini-istraživanje prije putovanja dovelo nas je do Surma naroda. Afrički melting pot u to je pleme infiltrirao brojne rituale naroda Suri, Mursi i Me’en, a polunomadska kultura dovela ih je na jugozapad Etiopije, tik uz granicu s Južnim Sudanom.

S obzirom na to da su avanturističko-reporterska putovanja u zadnje vrijeme uzela maha, više nije teško pronaći materijal kao podlogu za daljnje istraživanje narodâ. Ipak, pronalazak određenog naroda i njihove lokacije nije tako jednostavan, čak ni u 21. stoljeću. Let avionom bio je lakši dio ovog „izleta“, a krajnja točka leta, Addis Ababa, nakon posjeta 2013. godine, pokazala se kao prvi šok putovanja. Usporedim li fotografije od prije četiri godine, Addis je danas posve drugi grad. Urbanizacija guta i ulice i livade – baš svaku slobodnu površinu. Kineska mašinerija i jeftina radna snaga marljivo kopaju i grade i začas vam je jasno da urbanizacija znači samo jedno – sužavanje životnog prostora domorodačkom stanovništvu. No, od Addisa do Surma naroda dug je put, a svaki kilometar krije neko iznenađenje – pogotovo ona infrastrukturna. Ponajprije fascinira sve češća gradnja mostova, kako bi se izbjeglo čekanje da padne nivo rijeke poslije dugih kiša. Nakon proučavanja karte ucrtavamo rutu: Addis – Jimma – MizanTeferi/Mizan Aman – Kibbish, za putovanje dugo preko 700 kilometara. Ono što na europskim autocestama zahtijeva moderan automobil, spremnik pun goriva i dan vožnje – u Africi pretpostavlja četiri puna dana vožnje u terencu, trekking, cjenkanje, gubitak živaca, vodiča i naoružanu pratnju. Više o temi Etiopija možete pročitati u broju 44 magazina.

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Broj tiskanog izdanja

Volite putovati i čitati o putovanjima?

Postanite i vi naš suradnik!

Pošaljite nam vaše fotografije i tekstove e-mailom ili donesite osobno u redakciju.
Najbolje reportaže ćemo objaviti i nagraditi.

Izjava o privatnosti

 Redakcija: 10000 Zagreb, Kosirnikova 17 

Telefon: +385 1 4618898

Radno vrijeme: radnim danom 9-16 sati

PIŠITE NAM

Vaša mišljenja, komentari, kritike i pohvale su nam važne kako bi magazin PLACE2GO postao još bolji. Stoga se veselimo svakom pismu koje primimo od naših čitatelja. Pišite nam na info@place2go.hr