Etiopija – urbanizirana zemlja domorodaca

Svatko koga put nanese u Etiopiju, sa željom da otkrije mistične civilizacije, neće požaliti. Ova istočnoafrička zemlja dom je brojnim plemenima, poput Daasanacha, Hamara, Karo plemena i Mursa. Međutim, izazov je pronaći pleme koje objedinjuje različite posebnosti, dodajući im nešto posve drukčije i svoje. Mini-istraživanje prije putovanja dovelo nas je do Surma naroda. Afrički melting pot u to je pleme infiltrirao brojne rituale naroda Suri, Mursi i Me’en, a polunomadska kultura dovela ih je na jugozapad Etiopije, tik uz granicu s Južnim Sudanom.

Lociranje plemenskih naroda

S obzirom na to da su avanturističko-reporterska putovanja u zadnje vrijeme uzela maha, više nije teško pronaći materijal kao podlogu za daljnje istraživanje narodâ. Ipak, pronalazak određenog naroda i njihove lokacije nije tako jednostavan, čak ni u 21. stoljeću. Let avionom bio je lakši dio ovog „izleta“, a krajnja točka leta, Addis Ababa, nakon posjeta 2013. godine, pokazala se kao prvi šok putovanja. Usporedim li fotografije od prije četiri godine, Addis je danas posve drugi grad.

Mahnita urbanizacija

Urbanizacija guta i ulice i livade – baš svaku slobodnu površinu. Kineska mašinerija i jeftina radna snaga marljivo kopaju i grade i začas vam je jasno da urbanizacija znači samo jedno – sužavanje životnog prostora domorodačkom stanovništvu. No, od Addisa do Surma naroda dug je put, a svaki kilometar krije neko iznenađenje – pogotovo ona infrastrukturna.

Ponajprije fascinira sve češća gradnja mostova, kako bi se izbjeglo čekanje da padne nivo rijeke poslije dugih kiša. Nakon proučavanja karte ucrtavamo rutu: Addis – Jimma – MizanTeferi/Mizan Aman – Kibbish, za putovanje dugo preko 700 kilometara. Ono što na europskim autocestama zahtijeva moderan automobil, spremnik pun goriva i dan vožnje – u Africi pretpostavlja četiri puna dana vožnje u terencu, trekking, cjenkanje, gubitak živaca, vodiča i naoružanu pratnju. Više o temi Etiopija možete pročitati u broju 44 magazina.

Broj tiskanog izdanja

Volite putovati i čitati o putovanjima?

Postanite i vi naš suradnik!

Pošaljite nam vaše fotografije i tekstove e-mailom ili donesite osobno u redakciju.
Najbolje reportaže ćemo objaviti i nagraditi.

Izjava o privatnosti

 Redakcija: 10000 Zagreb, Kosirnikova 17 

Telefon: +385 1 4618898

Radno vrijeme: radnim danom 9-16 sati

PIŠITE NAM

Vaša mišljenja, komentari, kritike i pohvale su nam važne kako bi magazin PLACE2GO postao još bolji. Stoga se veselimo svakom pismu koje primimo od naših čitatelja. Pišite nam na info@place2go.hr