Washington DC, puno više od predsjedničke rezidencije

 

Washington DC nije samo grad u kojem stoluje predsjednik SAD-a, već odlična destinacija za putnike koji žele istinski uživati u svim vrstama likovnih umjetnosti, ali i u umjetnosti pripreme hrane koja je ovdje dovedena do savršenstva.

Vjerujem da se taj nekakav klik između grada i vas dogodi u trenutku kada ne znate što očekujete, a zapravo dobijete puno. Upravo taj osjećaj povezujem s mojim prvim posjetom Washington DC-ju. Budući da New York, Miami, Chicago, Los Angeles i San Francisco gledamo na dnevnoj bazi, u TV serijama i filmovima, ponekad nam se čini da smo bili tamo, iako mnogi nisu imali priliku posjetiti sve te gradove. Na neki način isto je i s Washington DC-jem – Bijelu kuću gledamo gotovo svaki dan na TV vijestima. Što zapravo, osim da je u njemu predsjednička rezidencija, znamo o tom gradu? Vjerojatno malo. Zbog toga je i moje iznenađenje odličnom gradskom atmosferom bilo još veće. Dio te atmosfere ovom ću reportažom pokušati prenijeti i na vas.

Krenimo od znamenitosti

Bilo bi nepravedno pisati o Washington DC-ju, a ne ostaviti nekoliko redaka za opis značajnijih institucija koje se u njemu nalaze. Daleko najpoznatija je Bijela kuća koju svakodnevno gledamo u medijima, kada se trenutačni predsjednik SAD-a obraća novinarima, ili prva dama prima razne humanitarne organizacije. Razloga za pojavljivanje Bijele kuće u medijima je, naravno, znatno više od toga: ispred njezinog zdanja odvijaju se različiti protesti, a tu saznajemo i neke od priča iz svakodnevice njenih žitelja… Ono što je zanimljivo je činjenica da je većina turista zamišlja većom nego što zapravo jest. Sama zgrada nije velika, ali da biste obišli, samo uz vanjsku ogradu, vrt koji je okružuje, treba vam minimum sat vremena. Nemojte žuriti jer ćete u toj šetnji naići i na druge zanimljive objekte, kao što su Renwick Gallery, Old Exec Office Building, Nacionalni trezor… Sa sjeverne strane nalazi se Trg Lafayette, a na južnoj se proteže park The Elipse. 

Nepregledne zelene površine

U neposrednoj blizini Bijele kuće je poznati simbol Washington Monument, te brojni spomenici, poput National WWII Memoriala, DC War Memoriala, Martin Luther King Jr. Memoriala, Lincoln Memoriala, Franklin D. Roosevelt Memoriala, Jefferson Memoriala, Vietnam Veterans Memoriala, John Paul Jones Memoriala te Korean War Memoriala, smješteni uz nepregledne zelene površine i parkove, karakteristične za jugoistočni dio gradskog središta. Ako na karti grada pratimo centralni zeleni pojas, koji se proteže od Lincoln Memoriala na zapadu, vidjet ćemo da završava u dijelu grada nazvanom Capitol Hill, na istoku. Ovo monumentalno zdanje je zgrada Parlamenta SAD-a.

Najšarmantnija gradska četvrt

Georgetown je zasigurno najšarmantniji dio Washington DC-ja. Njegove ulice podsjećaju na one u Dublinu ili Londonu, a živo obojena vrata na ljupkim kućama doprinose njegovoj dinamici. Glavna ulica ujedno  je i glavna šoping zona s mnogobrojnim trgovinama internacionalnih brendova i galerijama lokalnih umjetnika. Na ulicama koje izlaze na nju smješteni su restorani i barovi. Izbor restorana uistinu je velik jer je Washington DC poznat i kao destinacija vrhunske gastronomije. U njemu ćete, osim američkih, pronaći i francuske, talijanske, kineske, japanske, indijske i druge restorane. Uostalom, kao i u svakom drugom velegradu, u koje spada i Washington DC… Više o temi Washington D.C. možete pročitati u broju 48 magazina.

Tekst: Damjana Domanovac

Fotografije: Tomislav Serdar i Olivier Picon

 

Broj tiskanog izdanja

Volite putovati i čitati o putovanjima?

Postanite i vi naš suradnik!

Pošaljite nam vaše fotografije i tekstove e-mailom ili donesite osobno u redakciju.
Najbolje reportaže ćemo objaviti i nagraditi.

Izjava o privatnosti

 Redakcija: 10000 Zagreb, Kosirnikova 17 

Telefon: +385 1 4618898

Radno vrijeme: radnim danom 9-16 sati

PIŠITE NAM

Vaša mišljenja, komentari, kritike i pohvale su nam važne kako bi magazin PLACE2GO postao još bolji. Stoga se veselimo svakom pismu koje primimo od naših čitatelja. Pišite nam na info@place2go.hr