Šarmantna Siena

Siena se najčešće posjećuje u sklopu ture po Toskani. Premda je ova regija jako popularna, a možda
donekle i „isfurana“, ako niste bili u Sieni, morate to učiniti jer ovaj grad svakako zaslužuje da mu se
posveti pozornost. Naime, ono što će vam netko drugi ispričati o Toskani, pa tako i o Sieni, nije ni sjena
doživljaja kad se napokon nađete u tom gradu. Vjerujte mi!

Kad smo radili plan za posjet Toskani, koncentrirali smo se na njezin južniji dio, pa je u vezi s tim bilo
najzgodnije da se smjestimo u blizinu Siene i svaki se dan, nakon obilaska nekog od mjesta, počastimo
večerom u ovom gradu. Svakog poslijepodneva, iscrpljeni od cjelodnevnog vozikanja, razgledavanja i
penjanja po vidikovcima, sanjali smo o ugodnom talijanskom restoranu i malo chillanja. Kako smo većinu vremena posvetili mjestima koje smo odlučili posjetiti, Sienu smo ostavili kao šećer na kraju. Nisam potrošila previše vremena na detaljno planiranje obilaska Siene, što mi je zapravo bilo drago. Jedino čega sam se sjećala bile su fotografije iz prošlih brojeva magazina i reportaže o Toskani, kao i to da sam Piazzu del Campo još 2011. uvrstila u popis „Top 10 trgova“.

Nakon potrage za parkingom i paničnog udaljavanja od svih natpisa ZTL (Zona trafico limitato), što u slobodnom prijevodu znači „vozi dokle te kotači nose, ako ne želiš platiti astronomsku kaznu“, bilo je vrijeme za neki od restorana. Gradska jezgra u Sieni nije prevelika pa smo još prve večeri odlučili prošetati, kako bismo stigli do Nonna Gina, malog restorana tik uz rub gradskih zidina. Šetajaći jednom od većih ulica, odlučili smo skrenuti kroz omanji prolaz, nešto poput haustora, jer se s druge strane čuo glasan žamor. Posve neočekivano našli smo se na Piazzi del Campo! U čudu smo gledali oko sebe, diveći se veličanstvenom prizoru – prostrani trg s mjesta na kojem smo stajali lepezasto se sužavao ispred nas, skroz do suprotne strane na kojoj se nalazi impresivni Palazzo Pubblico i 102 metra visoki toranj Torre del Mangia. Možda ne bismo bili toliko začuđeni da prolaz nije tako malen. Teško je povjerovati da smo do najpoznatijeg mjesta u gradu stigli na tako jednostavan način. Nismo se htjeli „odlijepiti“ od tog dojmljivog mjesta, no presudila je glad. Ali odmah nakon posljednjeg zalogaja vratili smo se na trg… Više o temi Siena možete pročitati u broju 46 magazina.

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Broj tiskanog izdanja

Volite putovati i čitati o putovanjima?

Postanite i vi naš suradnik!

Pošaljite nam vaše fotografije i tekstove e-mailom ili donesite osobno u redakciju.
Najbolje reportaže ćemo objaviti i nagraditi.

Izjava o privatnosti

 Redakcija: 10000 Zagreb, Kosirnikova 17 

Telefon: +385 1 4618898

Radno vrijeme: radnim danom 9-16 sati

PIŠITE NAM

Vaša mišljenja, komentari, kritike i pohvale su nam važne kako bi magazin PLACE2GO postao još bolji. Stoga se veselimo svakom pismu koje primimo od naših čitatelja. Pišite nam na info@place2go.hr