Šarmantna Siena, grad romantike i hedonizma

Siena se najčešće posjećuje u sklopu ture po Toskani. Premda je ova regija jako popularna, a možda donekle i „isfurana“, ako niste bili u Sieni, morate to učiniti jer ovaj grad svakako zaslužuje da mu se posveti pozornost. Naime, ono što će vam netko drugi ispričati o Toskani, pa tako i o Sieni, nije ni sjena doživljaja kad se napokon nađete u tom gradu. Vjerujte mi!

Vrhunac obilaska Toskane

Kad smo radili plan za posjet Toskani, koncentrirali smo se na njezin južniji dio. Bilo je najzgodnije da se smjestimo u blizini Siene i svaki se dan, nakon obilaska nekog od mjesta, počastimo večerom u ovom gradu. Svakog poslijepodneva, iscrpljeni od cjelodnevnog vozikanja, razgledavanja i penjanja po vidikovcima, sanjali smo o ugodnom talijanskom restoranu i malo chillanja.

Kako smo većinu vremena posvetili mjestima koje smo odlučili posjetiti, Sienu smo ostavili kao šećer na kraju. Nisam potrošila previše vremena na detaljno planiranje obilaska Siene, što mi je zapravo bilo drago. Jedino čega sam se sjećala bile su fotografije iz prošlih brojeva magazina i reportaže o Toskani, kao i to da sam Piazzu del Campo još 2011. uvrstila u popis „Top 10 trgova“.

Neočekivana veličanstvenost

Nakon potrage za parkingom i paničnog udaljavanja od svih natpisa ZTL (Zona trafico limitato), što u slobodnom prijevodu znači „vozi dokle te kotači nose, ako ne želiš platiti astronomsku kaznu“, bilo je vrijeme za neki od restorana. Gradska jezgra u Sieni nije prevelika pa smo još prve večeri odlučili prošetati, kako bismo stigli do Nonna Gina, malog restorana tik uz rub gradskih zidina. Šetajaći jednom od većih ulica, odlučili smo skrenuti kroz omanji prolaz, nešto poput haustora, jer se s druge strane čuo glasan žamor. Posve neočekivano našli smo se na Piazzi del Campo!

U čudu smo gledali oko sebe, diveći se veličanstvenom prizoru – prostrani trg s mjesta na kojem smo stajali lepezasto se sužavao ispred nas, skroz do suprotne strane na kojoj se nalazi impresivni Palazzo Pubblico i 102 metra visoki toranj Torre del Mangia. Možda ne bismo bili toliko začuđeni da prolaz nije tako malen. Teško je povjerovati da smo do najpoznatijeg mjesta u gradu stigli na tako jednostavan način. Nismo se htjeli „odlijepiti“ od tog dojmljivog mjesta, no presudila je glad. Ali odmah nakon posljednjeg zalogaja vratili smo se na trg.

Neobično je i to što na njemu nema ni klupa ni stepenica, niti ičega sličnog. Trg je popločen crvenom ciglom i lagano nakošen, pa dok sjedite na njemu, osjećate se kao da ste na tribinama nekakve pozornice. Doživljaj je i sama atmosfera kojom odiše Piazza del Campo, jer je sa svih strana okružuju velebne palače. Na jednoj strani u prizemlju nižu se restorani i kafići, većina u crvenkasto-ružičasto-narančastim tonovima. Usklađeno i harmonično. A sve to prati soundtrack talijanske glazbe, pa se osjećate kao da gledate neki stari film – romantično, opušteno, hedonistički… Više o temi Siena pročitajte u broju 46 magazina.

Tekst i fotografije: Petra Rožman

Broj tiskanog izdanja

Volite putovati i čitati o putovanjima?

Postanite i vi naš suradnik!

Pošaljite nam vaše fotografije i tekstove e-mailom ili donesite osobno u redakciju.
Najbolje reportaže ćemo objaviti i nagraditi.

Izjava o privatnosti

 Redakcija: 10000 Zagreb, Kosirnikova 17 

Telefon: +385 1 4618898

Radno vrijeme: radnim danom 9-16 sati

PIŠITE NAM

Vaša mišljenja, komentari, kritike i pohvale su nam važne kako bi magazin PLACE2GO postao još bolji. Stoga se veselimo svakom pismu koje primimo od naših čitatelja. Pišite nam na info@place2go.hr