Doha, pustinjski grad umjetnosti i businessa

 

Doha je grad koji se užurbano razvija i važna je destinacija za poslovne ljude. Ali, sve više ju posjećuju i oni željni odmora i upoznavanja arapskog načina života. Nacionalna aviokompanija povezuje Dohu s cijelim svijetom. Mnoštvo putnika ovdje napravi pauzu između letova, kako bi razgledali znamenitosti grada koji zasigurno neće biti isti ako ga ponovo posjetite za nekoliko godina.

Pijesak, more i novac

Katar je jedna od zemalja Bliskog istoka koja je u zadnjih nekoliko desetljeća, poput svojih susjeda, prije svega Ujedinjenih Arapskih Emirata, doživjela silovito brz gospodarski rast i otvaranje prema svijetu. Iako se teritorij ove države sastoji gotovo isključivo od pijeska i mora, bogata nalazišta vrijednih sirovina, prvenstveno plina, omogućila su Kataru prosperitet. Zemlja danas ima jedan od najvećih bruto društvenih proizvoda po glavi stanovnika.

Novac zarađen od prodaje fosilnih goriva Katarci su uložili u turističku i financijsku industriju, tako da država, iako malena površinom, postaje sve veći i prepoznatljiviji čimbenik na globalnoj svjetskoj sceni. Tome će svakako pridonijeti i organizacija Svjetskog nogometnog kupa koji će se održati 2022. godine, prvi put u arapskom svijetu. Iako je dosad bilo dosta kontroverzi oko održavanja ovog kupa, od spominjanja korupcije do navoda da će se kup održati zimi radi visokih temperatura, zasad se čini da se sve odvija prema planu. 

Istraživanje grada

Probudivši se u jednom od mnogobrojnih luksuznih hotela u Dohi, nakon obilnog doručka, vrijeme je za posjet Muzeju islamske umjetnosti. Muzej se nalazi na malom umjetnom otoku okruženom tirkiznim vodama Perzijskog zaljeva. Da bi se detaljno razgledao cjelokupni postav ovog muzeja bio bi potreban cijeli dan. Zato se većina zadovolji šetnjom između bogatih kolekcija, među kojima su najveće one s predmetima od keramike i stakla, vrijednim rukopisima i tekstilom. Posjet muzeju pruža detaljan uvid u povijest arapskog svijeta, kao i u mnogobrojne izuzetno vrijedne i rijetke artefakte koji se čuvaju u ovoj zgradi impresivne arhitekture.

U blizini muzeja započinje Corniche, šetnica ukrašena palmama, duga sedam kilometara. To je omiljeno mjesto za šetnju i sportske aktivnosti, pogotovo u hladnijim mjesecima. Cijelom njezinom duljinom raspoređeni su restorani, barovi i hoteli. Tu su i neke važne vladine zgrade, poput ministarstava i nacionalne knjižnice. Predah od šetnje treba potražiti u hladu nekog od barova te popiti chai – jako zaslađen čaj.

Promenada završava kod hotela Sheraton, zgrade prepoznatljive arhitekture u obliku astečke piramide. Ovdje je moguće uloviti dhow, karakteristično plovilo koje služi za prijevoz do otoka palmi, udaljenog svega desetak minuta vožnje. Na otoku se nalaze uređene plaže, barovi i restorani. To ga čini ugodnim mjestom, pogotovo za obitelji s djecom koje mogu provesti dan na plaži, bez automobila, uz bogatu ponudu vodenih sportova.

Od bisera do trgovine

Prepoznatljivo i omiljeno mjesto za fotografiranje je veliki spomenik u obliku školjke s biserom. Naime, gospodarstvo Katara, prije pronalaska plina i nafte, uglavnom se baziralo na vađenju bisera iz školjaka. Taj je posao danas gotovo izumro, dijelom zbog umjetnog uzgoja bisera, a dijelom zbog toga što su se Katarci, ali i doseljenici, okrenuli unosnijem biznisu.

Obzirom na to da se u arapskom svijetu oduvijek sve vrtjelo oko trgovine, nezaobilazan je posjet tradicionalnoj tržnici Souq Waqif. Na ovom nepreglednom labirintu malih trgovina se prodaje sve – od tekstila do slatkiša. Tu možete pojesti ukusan i obilan obrok. U nekoj od zalogajnica u kojima svakako treba kušati lokalne specijalitete, uz nezaobilazno predjelo ili meze.

Ako niste u žurbi, a kao turist ne biste trebali biti jer ni lokalno stanovništvo ne živi užurbano, svakako biste trebali sjesti u neki od barova, naručiti shishu i gledati kako se kreće Doha i njeni stanovnici. Oni su stigli ovamo iz cijelog svijeta, bilo na odmor, bilo na posao, kako bi pridonijeli silovitom gospodarskom uzletu Katara. Prema nekim podacima čak 85% stanovništva Katara čine doseljenici, pa je Doha zaista meltingpot raznih naroda.

Tekst: Vjekoslav Slavujac

Fotografije: Roberto Radić, Vjekoslav Slavujac

Broj tiskanog izdanja

Volite putovati i čitati o putovanjima?

Postanite i vi naš suradnik!

Pošaljite nam vaše fotografije i tekstove e-mailom ili donesite osobno u redakciju.
Najbolje reportaže ćemo objaviti i nagraditi.

Izjava o privatnosti

 Redakcija: 10000 Zagreb, Kosirnikova 17 

Telefon: +385 1 4618898

Radno vrijeme: radnim danom 9-16 sati

PIŠITE NAM

Vaša mišljenja, komentari, kritike i pohvale su nam važne kako bi magazin PLACE2GO postao još bolji. Stoga se veselimo svakom pismu koje primimo od naših čitatelja. Pišite nam na info@place2go.hr