4 tipa putovanja s djecom

Ljubav prema putovanjima i blagodatima koje donose, lijep je osjećaj, koji možete prenijeti i na vašu djecu. Važno je da pri odabiru destinacije uzmete u obzir i interese vaših mališana, jer je tada veća vjerojatnost da će sve proći glatko i bezbrižno

Aktivni odmor

Ako ste navikli na sportski način života prije no što ste imali djecu, zasigurno ćete ih željeti uključiti u neku od omiljenih aktivnosti. Dobra je stvar što većina djece voli boravak na otvorenom, pa će im priroda biti dodatna inspiracija za igru. Tempo putovanja, naravno, treba prilagoditi njima, no uz dobar plan sve je izvedivo. Prilikom pakiranja, valja voditi računa o odjeći i obući koja odgovara vremenskim uvjetima, te količini stvari koje nosite, kako ne biste pretjerali i sve nepotrebno otežali. Uvijek imajte rezervnu varijantu, ako se djeca umore, bilo da organizirate piknik u prirodi, ili želite nastaviti po planu. Uzmite sa sobom dobra terenska kolica ili nosiljku za manju djecu. Prijedlog destinacija: američki nacionalni parkovi, austrijska jezera, Island, Chiang Mai – Tajland, Šri Lanka.

Gradski đir

Iako biste za neke gradove na prvi pogled mogli pomisliti da su previše kaotični za djecu, velike metropole pružaju više od toga. Imaju muzeje i ugodne parkove, akvarije i zoološke vrtove te druge zanimljivosti prilagođene klincima, koje će ih naprosto oduševiti. Ovisno o njihovoj dobi, u većini gradova naći ćete nešto što će privući pažnju vaših mališana, dok je za određena mjesta, primjerice New York, možda bolje da budu veći, kako bi im odlasci u metro i druge atrakcije bili veći doživljaj, te kako bi dobili dodatnu priliku da iskoriste znanje stranih jezika koje su dotad naučili, kao i lekcije iz povijesti. Boravak u velikom gradu omogućit će im da se upoznaju s različitim svjetskim kuhinjama, a možda ih zaintrigira i posjet određenoj državi. Gradovi su bogati kulturnim događanjima. Ako vaše dijete voli crtati, svakako će mu biti privlačan posjet muzeju, a ako više voli glazbu, veselit će se odlasku na neki od koncerata, ili na mjuzikle i plesne performanse. Prijedlog destinacija: Pariz, Sevilla, London, San Francisco, Lisabon, Ljubljana, Pisa, Miami, Singapur.

Egzotika

Na prvu ruku, najizazovnijim pothvatom čine se udaljene destinacije, ali ne mora biti tako. Naviknu li se djeca odmalena na putovanja, čak ni ona najduža neće predstavljati veći problem. Dugi let avionom djeci će biti manje gnjavaža, a više izlika da pogledaju hrpu crtića, druže se sa stjuardesama, probaju hranu u avionu i dožive pogled iz zraka. Sve to bit će avantura koju će dugo pamtiti. Kad je riječ o egzotičnim destinacijama, to će biti tako velika promjena od uobičajene djetetove rutine, da neće imati vremena za nervozu i dosadu. Drugi kontinenti i daleke zemlje savršen su način da približite djetetu različite rase, jezike, arhitekturu i hranu. Krstarenja su dobar način da zadržite dozu komfora i obiđete neke od fantastičnih destinacija u kratkom vremenu. Nema dosadnog pakiranja, hrana vam je nadohvat ruke, a gotovo svaki dan možete upoznati dijete s novim gradom ili otokom. Osim toga, brodovi će mu se činiti poput ogromnih dječjih igrališta. Prijedlog destinacija: Bali, Tajland, Vijetnam, Karibi, safari u Tanzaniji, pješčane dine u Maroku.

Izleti

Vikend izleti idealna su uvertira da se djeca naviknu na putovanja. To su najčešće putovanja automobilom, koja vam daju dobru fleksibilnost i mogućnost prilagodbe. Možete otići na izlet pola sata od kuće, ili se odvažiti na road trip od nekoliko dana, po Hrvatskoj ili susjednim zemljama. Kako bi se djeca osjećala što uključenije i time smanjila eventualnu nervozu, dopustite im da sudjeluju u odabiru sljedećeg izleta, nudeći nekoliko opcija. Osim toga, možete osmisliti zabavne igre za vožnju automobilom, zainteresirati ih pričom o gradovima kroz koje prolazite, te provjeriti koje sve atrakcije možete posjetiti na putu do odredišta. Na taj način, i obično stajanje zbog jela ili protezanja nogu, bit će inspirativno i zanimljivo. Dobar početak su zabavni parkovi u regiji, gdje će djeca biti u prvom planu. Isprobajte i putovanje kamperom koje će ih oduševiti jer će imati novu sobu u kući na kotačima. Prijedlog destinacija: Slovenija – dolina Soče, Plitvička jezera, jezero Como, Austrija – Hallstatt, Muzej krapinskih neandertalaca.

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Broj tiskanog izdanja

Volite putovati i čitati o putovanjima?

Postanite i vi naš suradnik!

Pošaljite nam vaše fotografije i tekstove e-mailom ili donesite osobno u redakciju.
Najbolje reportaže ćemo objaviti i nagraditi.

Izjava o privatnosti

 Redakcija: 10000 Zagreb, Kosirnikova 17 

Telefon: +385 1 4618898

Radno vrijeme: radnim danom 9-16 sati

PIŠITE NAM

Vaša mišljenja, komentari, kritike i pohvale su nam važne kako bi magazin PLACE2GO postao još bolji. Stoga se veselimo svakom pismu koje primimo od naših čitatelja. Pišite nam na info@place2go.hr